Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortához
az alaphoz:
15 dkg zabkeksz (lehet bármilyen édesebb, teljes kiőrlésű keksz is)
5 dkg őrölt mandula
6 dkg vaj
1 evőkanál barna cukor
a krémhez:
friss kék áfonya (12,5 dkg)
1 evőkanál cukor
50 dkg mascarpone vagy natúr krémsajt
25 dkg habtejszín felverve
9 zselatinlap
3 evőkanál porcukor
a díszítéshez:
áfonya (elhagyható)
A kekszet finomra őröljük, hozzáadjuk a mandulát, a cukrot és az olvasztott vajat. A tortaformába nyomkodjuk a masszát, és hűvös helyre tesszük.
3 zselatinlapot 10 percre hideg vízbe áztatunk. Közben főzni kezdjük az áfonyát a cukorral – erre azért van szükség, mert ilyenkor engedi ki a gyümölcs a színét. Amikor a leve már szép lila, és az áfonya is szétesett, levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük.
A tejszínhabot összekeverjük a krémsajttal és a porcukorral. 3 felé vesszük úgy, hogy legyen egy közepes, egy valamivel kisebb és egy kicsit bővebb adag. A legnagyobb krémadag teljesen fehér marad, ezt hűtőbe tesszük. A legkisebb adagba keverjük a kihűlt áfonya nagy részét úgy, hogy sötétlila színt kapjunk. A zselatint kicsavarjuk, és kis lábasban, állandóan kevergetve felolvasztjuk. A lila krémhez keverjük, és a már megdermedt kekszes alapra öntjük. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük. A közepes adag krémbe annyi áfonyát dolgozunk, hogy a már kész gyümölcsös krémtől világosabb színű legyen. 3 zselatinlapot szintén 10 percre hideg vízbe áztatunk, majd feloldjuk, és hozzáadjuk a világosabb lila krémhez. A tortára öntjük, és ezzel is legalább 1 órát dermesztjük. Végül az imént leírt eljárással a fehér krémhez vegyítjük a maradék 3 zselatinlapot. A kész tortát még legalább 4 óráig hűtjük. Áfonyával díszíthetjük.
Tipp: ha kicsit magasabb tortát szeretnénk, használhatunk kisebb átmérőjű, magasabb tortaformát.
Lsd videón:
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tésztához a margarint porcukorral és a tojások sárgájával habosra kikeverünk. A tojások fehérjét habbá verjük, majd a sárgájával összekeverjük, és hozzáadjuk a sütőporos lisztet....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűaz összevalókat gyúrjuk, meglelesztjük, majd kb 2ö cm átmérőjű karikákat nyújtunk 8 db-ra vágjuk, a végére tölteléket és felcsavarjuk Ha megsült vaniliás porcukorba forgatjuk
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy 32*26 cm-es tepsi (tál, amink van) alját kitesszük kekszekkel. Nekem ebbe a tepsibe pont elfértek a kekszek, mégpedig 18. --5 dl tejet elkezdünk forralni. Közben a vaníliás pu...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: Nehéz