•1 evőkanál vaj
•1 db tojás
•2-3 evőkanál olaj
•40 dkg krumpli
•pici só
•5 dkg porcukor
•20 dkg zsemlemorzsa
•20 dkg liszt (kb)
•kemény lekvár (ha van szilvalekvár)
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük, és kihűtjük. Az összetört burgonyához hozzáadjuk a lisztet, a sót, a vajat, és a tojást, majd csomómentesre összegyúrjuk. Az hogy mennyi lisztet vesz föl, múlik a liszt minőségén, és a krumpli víztartalmán. Ha nagyon ragad, tegyünk még lisztet hozzá. Rugalmas tésztát kapunk. A tésztát egy kicsit pihentetjük, majd kb 2-3mm vastagra nyújtjuk kávéskanálnyi lekvárhalmokat rakunk rá szép sorban. A tésztát ráhajtjuk, és derelyvágóval felvágjuk. Forrásban levő vízben kifőzzük. Egyszerre csak keveset tegyünk a vízbe. Ha feljön a tetejére, szűrjük le. Kevés olajon zsemlemorzsát pirítunk, és ebbe forgatjuk a derejéket. Tálalásnál porcukorral meghintjük.
Népszerűsítsd receptedet
A liszteket a sóval (itt adhatjuk hozzá az egyéb fűszereket is) és a sütőporral elkeverjük. Hozzáadjuk az olajat, és apránként a langyos vizet, amellyel egy nem ragacsos, de puha t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból jó kemény tésztát gyúrok, ha nem állna össze, egy-két evőkanál vizet teszek hozzá. Egy óra hosszat nylonzacskóban pihentetem Ezután 14-16 darabra vágom szép sima, o...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát apróra vágjük, majd annyi vízzel hogy épp ellepje megfőzzük, ha felfő hozzátesszük a sót is. Ha megfőtt, leszűrjük, majd krumplinyomóval jól áttörjük, fokozatosan hozzá...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KözepesA hozzávalókat összegyúrjuk, tésztaszaggatóval formázzuk, levegőn száradni hagyjuk - pár napot - majd eltesszük üvegekbe.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű