Családireceptkönyv.hu

Teljeskiőrlésű kenyér


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


100gr teljes kiőrlésű rozskovász*
300gr teljes kiőrlésű búzaliszt
100gr sima búzaliszt
50gr búzasikér

Könnyű, levegős bélzet
10gr friss élesztő
2tk só
50gr habtejszín
270ml hideg víz
25gr olaj

Elkészítés:


Először a folyékony, majd az többi hozzávalót is a kenyérsütő üstjébe mérem, közepes keménységű tésztát dagasztok. sima, fényes, szakadásmentes felületű legyen, de azért legyen tartása.
Kelesztőtálban 1 órát pihent, majd kicsit átnyomkodtam, veknit formáztam, sütőpapírral bélelt, fedeles jénaiba tettem, ahol 50 percet várakozott, ezalatt előmelegítettem a sütőt 230 fokra.
Amikor letelt az 50 perc levettem a fedőt, megszitáltam liszttel, majd hosszában, körülbelül 1 cm mélyen bevágtam (tapétavágó késsel, amit csak erre a célra használok).
Betoltam a forró sütőbe, 30 perc után visszavettem a hőt 200 fokra, levettem a fedőt és további 15 percet sült. Akkor van kész ha kopog az alja. :)

* Rozskovász: sokféle kovászrecept kering, én a legegyszerűbbet választottam, csak liszt és víz, a jokaja útmutatása alapján, Teljes kiőrlésű rozslisztből lett a legerősebb kovászom, már csak ezt használom. Hűtőben tartom, fedeles műanyag dobozban, mikor elveszek belőle, 100 grammot, pótlom 100gr liszt +100gr víz keverékével, 1 órát a pulton hagyom és megy vissza a hűtőbe.
Sokan sütnek csak kovásszal ami csodálatos, a kenyérsütés magasiskolája de nekem és a családnak ez a hibrid verzió lett a kedvencünk. :)

Teljeskiőrlésű kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Rozskenyér alma kovásszal 2017.06.23
Rozskenyér alma kovásszal 2017.06.23

Előtészta: 190 g fehér rozslisztből készült almakovász, 400 g víz, 50 g mesterkeverék, 20 ml tejszín,10 g burgonyapehely, 300 g TK rozsliszt Összekevertem, 3 órát kelt a dagasztó...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Krisztina
Bambuszrostlisztes kenyérke sütőben
Bambuszrostlisztes kenyérke sütőben

A hozzávalókat én csak kézi habverővel simára kevertem. 170 fokon alsó-felső sütéssel, légkeveréssel egy 27*10 cm-es szilikon sütőformába tettem és 30 percig sütöttem. Nyilván ízl...

Elkészítési idő: Bő fél óra
Nehézség: Könnyű
share
Vajas kifli
Vajas kifli

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk