Kelt tészta: 60 dkg liszt
,2,5 dl tej
4 dkg élesztő,
3 ek cukor
,1 tk só
1 tojás
1,3 dl olaj,
2 ek tejföl
Túrótöltelék:
50 dkg túró (áttörve)
2-3 ek. cukor
1 citrom
1 teáskanál vanília kivonat
1 egész tojás
1 óra alatt a duplájára kelt. Kissé lisztezett felületre borítjuk, és szétdaraboljuk. Nálam 11 dkg-os gombócokra sikerültek, de mint később kiderült, lehettek volna sokkal kisebbek is.Minden gombócot kinyújtunk (nálam 14 cm volt az átmérőjük) Legközelebb elég lesz 10 cm is.
14 cm-es kört nyújtottam, de már tudom, hogy legközelebb elég lesz egy bő tenyérnyi is, úgy kb 10 cm-es kör !
A szemben lévő részeknél a fotón látott formában bevágjuk a tésztát. Ügyeljünk arra, hogy a közepén maradjon annyi hely, hogy a tölteléket be tudjuk úgy rakni, hogy a bevágások mentén ne csurogjon ki a tésztából.
Elkezdődik a szélek felhajtogatása. Miníg a szemben lévő részeket hajtjuk egymás után.
Elkészültünk a rózsa formázásával. Sütőfóliával bélelt tepsire rakjuk és amíg a sütő bemelegszik (20-25 perc) addig hagyjuk még kelni. Tojással lekenjük és 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
l
1-2 dl langyos, cukros tejben kicsi liszttel felfuttatom az élesztőt. A liszthez adom a sót, a felfuttatott élesztőt, és a többi tejet és a vajat majd simára gyúrom. Ha túl lágy,...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA lisztet egy keverőtálba szórom és a közepére készített mélyedésbe beleszórom az élesztőt és a cukrot. Beleöntöm a langyos vizet és nagyjából összekeverem. Hozzáadom a sót és az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat egy habverővel keverjük simára, addig amíg csomómentes nem lesz. Egy sűrű palacsintaszerű tésztát fogunk így kapni. Forrósítsunk fel egy serpenyőt egy pár csepp...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉlesztőt kevés cukorral, a kimért lisztből elvett kevés liszttel felfuttatjuk majd bedagasztjuk a tésztát (vizet fokozatosan adjuk hozzá) míg el nem válik az edény falától. Kézzel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű