Családireceptkönyv.hu

Vaníliás briós/vajas/


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:
60 dkg liszt, /40 liszt/
3 vaníliáscukor, /2 van.cukor/
1 tk. só /1/2 tk só/
3-4 ek. p.cukor, /3 ek p cukor/
1 tojás+1 sárgája, / 1 toj. sárgája/
3 ek. olaj, /2 ek. olaj/
3 dl tej /2 dl tej/,
3 dkg élesztő, / 2,5 dkg élesztő/
15 dkg vaj. /10 dkg vaj/

Elkészítés:


Kevés langyos, cukros tejben elkevertem az élesztőt és két ek. lisztet, azaz kovászt készítettem. A tetejét is megliszteztem, majd hagytam 15-20 percig állni, míg szépen megemelkedett, teteje megrepedezett. A többi hozzávalóval szép hólyagos tésztát dagasztottam. Akkor jó az állaga, ha kissé lágyabb, de nem ragad, jól nyújtható.
Kelesztőtálban hagytam duplájár kelni
Miután megkelt, lisztezett felületre borítottam. 8 egyenlő részre vágtam. Egyesével ovális formára nyújtottam, majd a hat részre osztott vajat elkentem rajtuk.
Feltekertem, félre tettem, míg az összes elkészült.
Ezután egyesével megsodortam őket, hogy kb. 40 cm hosszúságúak legyenek, majd mint a csigát feltekertem:
A legvégét az ujjammal ellapítottam, aláhajtottam. Így nem bomlik szét sütés közben, a közepét pedig szépen megemeli majd:
Feltekertem, félre tettem, míg az összes elkészült.
Sütőpapírral bélelt tesire ültettem őket, egymástól távol, mert hatalmasra nőnek. Kb. 45 percig hagytam kelni (vagy míg duplájára nőnek) Ezután tojássárga és kevés tej keverékével lekentem őket, majd megszórtam kristálycukorral.
Végül 180 fokos sütőben sültek kb. 20 percig (vagy míg szép pirosak lesznek). Rácson hűtöttem ki, majd tálalás előtt kevés porcukorral hintettem meg őket.














:




































Trükkök, tippek, praktikák:


A zárójelben lévő adatok kisebb mennyiségre elegendőek.

Vaníliás briós/vajas/

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar ZSEMLE
ZSEMLE

Mint minden kelt tészta, ez is a kenyérsütő tartályában kezdte nálam pályafutását. Kényelmesen belemértem a hozzávalókat, aztán bekapcsoltam a dagasztás programot. amikor a gép már...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Limara fahéjas kiflije
Avatar Kriszti Puskás Kedvelnék
Limara fahéjas kiflije

A tejet meglangyosítjuk és egy teáskanál cukorral elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Pár percig hagyjuk, míg az élesztő felfut. Addig a dagasztógép (vagy kenyérsütőgép)...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Alap kenyér
Alap kenyér

A vízbe beleszórjuk / morzsoljuk az élesztőt, összekeverjük a cukorral, majd 10-15 percet letakarva állni hagyjuk. Amikor az élesző megkelt, az összes hozzávalót összegyúrjuk,...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Csokoládés croissant
Csokoládés croissant

1. A vajas tésztához a hozzávalókat összegyúrom, majd a mélyhűtőbe teszem pár percre. 2. A tészta minden hozzávalójának hidegnek kell lennie, a dagasztás alatt se melegedjen fel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk