Hozzávalók:
60 dkg liszt, /40 liszt/
3 vaníliáscukor, /2 van.cukor/
1 tk. só /1/2 tk só/
3-4 ek. p.cukor, /3 ek p cukor/
1 tojás+1 sárgája, / 1 toj. sárgája/
3 ek. olaj, /2 ek. olaj/
3 dl tej /2 dl tej/,
3 dkg élesztő, / 2,5 dkg élesztő/
15 dkg vaj. /10 dkg vaj/
Kevés langyos, cukros tejben elkevertem az élesztőt és két ek. lisztet, azaz kovászt készítettem. A tetejét is megliszteztem, majd hagytam 15-20 percig állni, míg szépen megemelkedett, teteje megrepedezett. A többi hozzávalóval szép hólyagos tésztát dagasztottam. Akkor jó az állaga, ha kissé lágyabb, de nem ragad, jól nyújtható.
Kelesztőtálban hagytam duplájár kelni
Miután megkelt, lisztezett felületre borítottam. 8 egyenlő részre vágtam. Egyesével ovális formára nyújtottam, majd a hat részre osztott vajat elkentem rajtuk.
Feltekertem, félre tettem, míg az összes elkészült.
Ezután egyesével megsodortam őket, hogy kb. 40 cm hosszúságúak legyenek, majd mint a csigát feltekertem:
A legvégét az ujjammal ellapítottam, aláhajtottam. Így nem bomlik szét sütés közben, a közepét pedig szépen megemeli majd:
Feltekertem, félre tettem, míg az összes elkészült.
Sütőpapírral bélelt tesire ültettem őket, egymástól távol, mert hatalmasra nőnek. Kb. 45 percig hagytam kelni (vagy míg duplájára nőnek) Ezután tojássárga és kevés tej keverékével lekentem őket, majd megszórtam kristálycukorral.
Végül 180 fokos sütőben sültek kb. 20 percig (vagy míg szép pirosak lesznek). Rácson hűtöttem ki, majd tálalás előtt kevés porcukorral hintettem meg őket.
:
A zárójelben lévő adatok kisebb mennyiségre elegendőek.
A langyos tejet elkeverem egy tk cukorral, majd felfuttatom benne az élesztőt. A lisztet egy tálba szitálom, adok hozzá csipet sót, majd a tojást és az olajat. Utána a már felfutta...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűGyúrjuk össze a hozzávalókat, majd pár perc pihentetés után nyújtsuk ki és vágjunk belőle négy tészta lapot (akkorát, amekkora szendvicssütőnk!) 2-2 tésztalapot helyezzünk rá az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát megfőzöm , hűlni hagyom . A liszteket összekeverem . A közepébe kis fészket készítek . Beleteszem a cukrot . Rámorzsolom az élesztőt . Felöntöm a meleg tejjel . Hagyom...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűhttp://nsppress.hu/matyi-eva-focaccia/ 1) A hagymashoz : 2 nagyobb hagymat es 3-4 cikk fokhagymat vekonyszeletekre vagtam,egy keves olivaolajjal es soval osszekevertem,hozzaa...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű