Hozzávalók:
60 dkg liszt, /40 liszt/
3 vaníliáscukor, /2 van.cukor/
1 tk. só /1/2 tk só/
3-4 ek. p.cukor, /3 ek p cukor/
1 tojás+1 sárgája, / 1 toj. sárgája/
3 ek. olaj, /2 ek. olaj/
3 dl tej /2 dl tej/,
3 dkg élesztő, / 2,5 dkg élesztő/
15 dkg vaj. /10 dkg vaj/
Kevés langyos, cukros tejben elkevertem az élesztőt és két ek. lisztet, azaz kovászt készítettem. A tetejét is megliszteztem, majd hagytam 15-20 percig állni, míg szépen megemelkedett, teteje megrepedezett. A többi hozzávalóval szép hólyagos tésztát dagasztottam. Akkor jó az állaga, ha kissé lágyabb, de nem ragad, jól nyújtható.
Kelesztőtálban hagytam duplájár kelni
Miután megkelt, lisztezett felületre borítottam. 8 egyenlő részre vágtam. Egyesével ovális formára nyújtottam, majd a hat részre osztott vajat elkentem rajtuk.
Feltekertem, félre tettem, míg az összes elkészült.
Ezután egyesével megsodortam őket, hogy kb. 40 cm hosszúságúak legyenek, majd mint a csigát feltekertem:
A legvégét az ujjammal ellapítottam, aláhajtottam. Így nem bomlik szét sütés közben, a közepét pedig szépen megemeli majd:
Feltekertem, félre tettem, míg az összes elkészült.
Sütőpapírral bélelt tesire ültettem őket, egymástól távol, mert hatalmasra nőnek. Kb. 45 percig hagytam kelni (vagy míg duplájára nőnek) Ezután tojássárga és kevés tej keverékével lekentem őket, majd megszórtam kristálycukorral.
Végül 180 fokos sütőben sültek kb. 20 percig (vagy míg szép pirosak lesznek). Rácson hűtöttem ki, majd tálalás előtt kevés porcukorral hintettem meg őket.
:
A zárójelben lévő adatok kisebb mennyiségre elegendőek.
Az egészet összekeverjük,a kizsírozott formába öntjük. 180 fokon kb. 50 percig sütöm. Miután úgy érzem, megsült, kiveszem az őzgerinc-formából és kb 15 percig sütöm a rácson, mert...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a tojással és kevés sóval egy tálba tesszük, az élesztős vizet hozzáöntjük és meggyúrjuk a tésztát. Letakarva 45 percen...
Elkészítési idő: 1:40 perc Nehézség: KönnyűTejben főzzük a búzadarát és a kandírozott gyümölcsöt. Levesszük a tűzről, amikor kissé kihűlt, hozzáadjuk a többi hozzávalót és elkeverjük. Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, d...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat kanállal összekeverjük az élesztőt nem kell felfuttatni csak bele morzsolni ,ha megkelt levesmerő kanállal zsírozott tepsire adagolni,25-30 percig sütni. Nagyon fino...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz