30 X 40 cm-es tepsihez
50 dkg porcukor
8 tojás
40 dkg liszt
16 ek. víz
2 késhegynyi szódabikarbóna
A csókoládészószhoz
2 l tej
4 ek. liszt
3 ek. vaníliás cukor
3 ek. sötét színű kakaópr
A tojáskot szétválasztjuk. A fehérjét 8 ek. hideg vízzel és csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját 8 ek. hideg vízzel és az apránként hozzáadagolt porcukorral alaposan összekeverjük. Óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a felvert tojásfehérje felét és a szódabikarbónával elkevert liszt felét, majd a maradék habot és lisztet is finoman beleforgatjuk.
A sütőt 180 fokra melegítjük, a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 35-40 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) Amikor elkészült, elzárjuk a sütőt, és a piskótát a lenyitott sütőajtóra helyezve hagyjuk kihűlni, így fokozatosan hűl le és nem esik őssze.
Az ötethez a kakaóport, a lisztet és a vaníliás cukrot az apránként adagolt tejjel simára keverjük. KIs lángon, folyamatos keverés mellet felforraljuk. Sűrű, de folyós masszát kell kapnunk. A piskótát felszeleteljük , és a csókoládészósszal meglocsolva tálaljuk. A sütő ajtaját a sütés első 20 percében semmiképpen ne nyissuk ki!
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét 4 dkg cukorral kemény habbá verem, a maradék cukrot és a vizet a sárgájához adom. Óvatosan belekeverem a felvert tojáshabot a tojások sárgá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztának valókat jól összegyúrom, majd 6 zsemlét formálok belőle, hűtőbe teszem fél órára pihentetni. Közben elkészítem a tölteléket. A túrót szitán áttöröm, belekeverem a cuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat a tojás kivételével elmorzsoljuk egymással. Mélyedést készítünk a morzsalék közepébe és beleütjük a tojást, összegyúrjuk. Zabpehelylisztet szórunk a gyúródeszkára, f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: 160 fokra melegítjük elő a sütőt. Egy 20 cm x 20 m-es sütőtálat kibélelünk sütőpapírral. Elválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjét felverjük habnak. Félretesszük. A...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű