1 nagy fej kelkáposzta
40 dkg darált hús
40 dkg rizs
6 dl tejföl
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
só, bors
kömény
pirospaprika
Egyik lábosban kevés olajon megpirítom a kockára vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadom a darálthúst, egy kicsit együtt pörkölöm majd rádobom a kockára vágott paprikát és paradicsomot. Megfűszerezem sóval, borssal és piros papirkával, majd felöntöm egy pohár vízzel és lassú tűzön együtt párolom. Szóval egy egyszerűbb szaftos pörköltöt készítek belőle.
A kelkáposztát megmosom és szétbontom. Egy nagy lábosban felteszek vizet forralni és folyamatosan dobálom bele a kelkáposzta leveleket. Először a sötétebb káposzta levelek mennek alulra, mert azok nehezebben főnek át, mint a világos zsenge középsők. Én ki szoktam vágni az erősebb torzsa jellegű ereket a sötétebb levelekről. A káposzta főzővizét beízesítem sóval és őrölt köménnyel. Körülbelül forrás után 10 perccel ki is kapcsolom. Nem kell hogy szétfőjön a káposzta, mert még a sütőben lesz ideje puhulni.
Közben a másik lábosban először kevés zsiradékon fehéredésig hevítem a rizst és felöntöm kétszer annyi vízzel, sózom és kis lángon hagyom puhulni. Forrástól számított 15 perc múlva lekapcsolom a gázt, nem baj, ha még egy kicsit tocsakos marad a rizs, mert a sütőben úgyis kiszárad még. Amikor a fentiekkel elkészülök, akkor előveszek egy magasabb falú tepsit és elkezdem pakolni a rétegeket.
Egy sor kelkáposzta levél, egy sor hús, egy sor rizs és megkenem tejföllel. Majd megint egy sor kelkáposzta, egy sor hús, egy sor rizs és megkenem tejföllel. A tetejét lefedem sötétebb zöld kelkáposzta levelekkel. Azért a sötétebbekkel, mert azok a sütőben édesebbek lesznek, ha megpirulnak. A tetejére kenek még egy vékony réteg tejfölt és mehet az előmelegített sütőbe. 180 fokon addig sütőm amíg a kelkáposzta levelek széle vörösesbarnára pirul (kb. 35-40 perc)
A rakott kelkáposzta titka, hogy jó minőségű alapanyagokból, jó szaftos darált hús pörköltből, és extra sok tejföllel készüljön. Akkor lesz a legfinomabb, ha a sütőben addig sütjük amíg a kelkáposzta széle szinte sötétbarnára pirul, mert akkor jön ki a káposzta édeskés zamata.
1. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. 2. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk. 3. A paprikát megmossuk, húsát apró kockákra vágjuk. 4. A virslit,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sárgarépát és a zellert megtisztítjuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk. A káposztát vékony csíkokra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. A burgonyát meghántjuk, d...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KönnyűA paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, majd félbevágjuk, és 1-1,5 cm-es darabokra szeleteljük.A vöröshagymát is felszeleteljük. A fokhagymát finomra vágjuk.A szalonnának levágjuk a b...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1./ A burgonyát meghámozzuk, és egyenletes méretű, közepes méretű kockákra vágjuk. Egy lábasban hozzáadjuk az alaplevet. Fedő alatt, kb. 15 perc alatt puhára főzzük. A megfőtt bur...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű