Családireceptkönyv.hu

Rakott kelkáposzta


Írta:

Elk. idő: 90 perc
Adag: 6 főre
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 nagy fej kelkáposzta
40 dkg darált hús
40 dkg rizs
6 dl tejföl
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
só, bors
kömény
pirospaprika

Elkészítés:


Egyik lábosban kevés olajon megpirítom a kockára vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadom a darálthúst, egy kicsit együtt pörkölöm majd rádobom a kockára vágott paprikát és paradicsomot. Megfűszerezem sóval, borssal és piros papirkával, majd felöntöm egy pohár vízzel és lassú tűzön együtt párolom. Szóval egy egyszerűbb szaftos pörköltöt készítek belőle.

A kelkáposztát megmosom és szétbontom. Egy nagy lábosban felteszek vizet forralni és folyamatosan dobálom bele a kelkáposzta leveleket. Először a sötétebb káposzta levelek mennek alulra, mert azok nehezebben főnek át, mint a világos zsenge középsők. Én ki szoktam vágni az erősebb torzsa jellegű ereket a sötétebb levelekről. A káposzta főzővizét beízesítem sóval és őrölt köménnyel. Körülbelül forrás után 10 perccel ki is kapcsolom. Nem kell hogy szétfőjön a káposzta, mert még a sütőben lesz ideje puhulni.

Közben a másik lábosban először kevés zsiradékon fehéredésig hevítem a rizst és felöntöm kétszer annyi vízzel, sózom és kis lángon hagyom puhulni. Forrástól számított 15 perc múlva lekapcsolom a gázt, nem baj, ha még egy kicsit tocsakos marad a rizs, mert a sütőben úgyis kiszárad még. Amikor a fentiekkel elkészülök, akkor előveszek egy magasabb falú tepsit és elkezdem pakolni a rétegeket.

Egy sor kelkáposzta levél, egy sor hús, egy sor rizs és megkenem tejföllel. Majd megint egy sor kelkáposzta, egy sor hús, egy sor rizs és megkenem tejföllel. A tetejét lefedem sötétebb zöld kelkáposzta levelekkel. Azért a sötétebbekkel, mert azok a sütőben édesebbek lesznek, ha megpirulnak. A tetejére kenek még egy vékony réteg tejfölt és mehet az előmelegített sütőbe. 180 fokon addig sütőm amíg a kelkáposzta levelek széle vörösesbarnára pirul (kb. 35-40 perc)

Trükkök, tippek, praktikák:


A rakott kelkáposzta titka, hogy jó minőségű alapanyagokból, jó szaftos darált hús pörköltből, és extra sok tejföllel készüljön. Akkor lesz a legfinomabb, ha a sütőben addig sütjük amíg a kelkáposzta széle szinte sötétbarnára pirul, mert akkor jön ki a káposzta édeskés zamata.

Rakott kelkáposzta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Savanyú káposztás betyárkrumpli
Savanyú káposztás betyárkrumpli

A megtisztított krumplit felkarikázzuk, felaprózott vörös hagymát adunk hozzá, sóval, borssal és piros paprikával ízesítjük. Az egészet alaposan összeforgatjuk és egy kiolajozott...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gombás-borsós csirkemell
Gombás-borsós csirkemell

Kevés olajon üvegesre pirítom a hagymát, majd rárakom a kockára vágott csirkemellet, addig pirítom, míg kifehéredik és levet ereszt. Ráteszem a gombát, kicsit átforgatom és fedő al...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mediterrán zöldséges ragus csirke, sütőben
Mediterrán zöldséges ragus csirke, sütőben

Kevés vizet öntünk a tepsibe. Beletesszük a csirkecombokat egymás mellé, megsózzuk, megborsozzuk őket. A nem túl kis darabokra vágott zöldségekkel beborítjuk a csirkecombokat....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Apaci
Bajor hús
Bajor hús

Kiolajozott tepsibe burgonyát karikázunk, rátesszük a húsokat. A húsra rákarikázzuk a hagymát. Ráöntjük a tejföl felét. Megint karikázunk rá burgonyát és ráöntjük a tejföl...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk