A tésztához:
2 ek. olívaolaj
400 g orsós tészta (vagy bármilyen rövidebb tészta)
1 fej vöröshagyma
3 kaliforniai paprika különféle színekben
1 kövér cukkíni
4 gerezd fokhagyma
400 ml tejszín
1 tk füstölt paprika őrlemény
só, bors
10 dkg sajt
A húsgolyókhoz:
0,5 kg darált sertéshús
1 csokor friss petrezselyem
2 gerezd fokhagyma finomra aprítva
5-6 dkg sajt
só, bors
1. Először elkészítjük a húsgolyókat. Ehhez a darált húst egy tálba tesszük, majd beízesítjük: sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszernövényeket és a fokhagymát finomra aprítva. A sajtból kisebb kockákat vágunk és ezt is hozzákeverjük a húshoz.
2. Közepes méretű golyókat formázunk belőle ügyelve arra, hogy mindegyikbe jusson a sajtkockákból. Egy serpenyőben olajat hevítünk és kisütjük benne a húsgolyókat, amiket aztán letakarva félreteszünk és hozzálátunk a tészta elkészítéséhez.
3. A tésztát sós, forró vízben főzni kezdjük, és amíg elkészül, összedobjuk a mártást.
4. Egy lábasban olajat hevítünk, majd ezen üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. Erre jön a finomra vágott fokhagyma, a felkockázott kápia paprika és a szintén kis kockákra vágott cukkíni. Pirítunk egyet a zöldségeken, majd jöhet a tejszín, amihez még hozzáadunk egy keveset a tészta főzőlevéből és rottyantunk rajta egyet, hogy szép, mártásos állagot kapjunk.
5. A tésztát ne főzzük teljesen készre: az al dente állapotnál is kicsivel keményebb tésztát borítsuk egy hőálló tálba és öntsük rá a kész mártást.
6. Forgassuk össze az egészet jó alaposan, majd jöhetnek rá a húsgolyók. A tetejére reszelünk rengeteg sajtot és 180 fokos sütőben éppen addig sütjük (kb 10-15 perc), amíg a sajt szépen rásül a tésztára.
Sütőt 175 fokra előmelegítem. A száraz alapanyagokat egy nagy tálban összekeverem. Egy másik tálban felverem a tojásfehérjéket közepesen kemény habbá, majd hozzákeverem a forró...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA lisztet keverjük össze egy csipet sóval, és a porcukorral, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, a tejfölt, a tojássárgákat, majd dolgozzuk, gyúrjuk össze, hogy egy sima tésztát...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA főtt krumplit áttöröd, hagyod kihűlni, majd összegyúrod a liszttel és csipet sóval.kisebb gombócokat csinálsz, ezeket ellapítod, közepébe teszel szilvát vagy lekvárt ("sütés álló...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesEgy lábosban 1 kis sóval és pár csepp olajjal vizet teszek fel, és ha felforrt, beleöntöm a pennét. Nem kell készre főzni, csak forrjon fel újra (kicsi vizet szív magába, így nem v...
Elkészítési idő: 30-40 perc Nehézség: Közepes