Családireceptkönyv.hu

Rakott zöldbab


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4-5 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A rizshez
300 ml rizs
A húsos részhez
2 evőkanál étolaj
1 nagy fej vöröshagyma
500 g sertés darált hús (sovány)

feketebors (őrölt)
1 púpos mokkáskanál fűszerpaprika
A babhoz
1 kg zöldbab
A tejszínes öntethez
1 evőkanál búzaliszt (BL55)
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
300 ml főzőtejszín (15-20%-os)
A tetejére
400 ml tejföl (20%-os)
A tepsi kikenéséhez
30 g vaj
2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:


Pici olajat melegítünk, majd ráöntjük a rizst, kissé megsózzuk, és egy picit megpirítjuk. Mikor már szinte az egész inkább fehér, mint átlátszó.
Mikor kissé megpirultak, akkor felöntjük dupla annyi forró vízzel, mint amennyi rizst használtunk. Itt 1 nagy bögrényi rizst használtam, azaz 2 bögre a forró víz kellett (ugyanazzal a bögrével mérve).
Addig forraljuk, közben néha kevergetve, amíg a vizet nagyjából felveszi a rizs, kicsit kásásnak tűnik. Akkor lefedjük egy fedővel várunk fél percet és elzárjuk alatta a gázt. 20 percig így hagyjuk, az alatt megpuhul a rizs. (nem szabad a fedőt levenni róla addig)A zöldbab végeit levágjuk, feldaraboljuk és picit sós vízben előfőzzük. (Ezt lehet fagyasztottból is, illetve én üvegest használtam, mert csak ezt kaptam most, ezt viszont nem kell előfőzni, így ezt a lépést megspóroltam.
5
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük.Hozzáadjuk a darált húst, amit addig pirítunk, amíg kifehéredik. Sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá őrölt pirospaprikát, 50 ml vizet, összekeverjük, főzzük kb 10 percig.
Majd a rizzsel összekeverjük.A tepsi aljára tesszük a zöldbab felét, erre öntjük a rizses húst, amit meglocsolunk a tejszínes öntet felével.200 C fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Amíg a tejföl kicsit elkezd repedezni.

Rakott zöldbab

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kata
Prószatekercs
Prószatekercs

A prószához a krumplit megpucoljuk és lereszeljük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és kanállal vagy robotgéppel sűrű masszává keverjük. Kiolajozott palacsintasütőben lepényeket sütün...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Katalin
Sonkás-krémes tavaszi sajttekercs
Sonkás-krémes tavaszi sajttekercs

A sajtot nejlonzacskóba tesszük, a száját jól bekötjük. Lobogó vízbe tesszük, majd a lángot levesszük takarékra, és 10 percig benne hagyjuk a sajtot. Közben a főtt tojást és a ká...

Elkészítési idő: 25 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Fehér babgulyás pulykacombbal
Fehér babgulyás pulykacombbal

A babot előző este beáztatjuk, másnap a füstölt hússal együtt feltesszük főzni nagy fazékban. (Ehhez a mennyiséghez 12 literes fazekat használjunk.) Kicsit később a pulykacombokat...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bogi
Zöldborsós szójaragu
Zöldborsós szójaragu

1. A szójakockát beletesszük egy nagyobb tálba, rámorzsoljuk a leveskockát vagy az ételízesítőt és leöntjük forrásban lévő vízzel, hogy bőven ellepje. Pár órát állni hagyjuk, hogy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk