1 kg csiperke gomba
2 fej hagyma
2 dl tejföl
6 teáskanál őrölt pirospaprika
Fél teáskanál bors
2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
2 evőkanál liszt
4 evőkanál olaj vagy zsír a gombához, 1 ek. olívaolaj vagy vaj a kuszkuszhoz
Kb. fél liter víz a gombához, 1 bögre víz a kuszkuszhoz
1 bögre (kb. 250 g) kuszkusz
Vágd fel apróra a hagymát és szeleteld fel a gombát. Én szeretem, ha a gombaszeleteknek van tartása, 5-8 mm-esre szoktam őket vágni, de persze ez részben ízlés kérdése.
Közepes lángon párold aranyszínűre a hagymát az olajon, kb. 8-10 perc alatt. Nem szabad megégnie, de egy picit már jusson túl az üveges állapoton, legyen némi színe.
Vedd lejjebb a lángot, adj hozzá egy nagyon kevés vizet (kb. fél decit), és hagyd, hogy alacsony lángon főjön.
Főzd a hagymát 30 percig, fél-fél deci vizet hozzáadva mindig, amikor zsírjára sült.
Ez az a lépés, ami igazi magyaros szaftot csinál a gombapaprikásnak. Mivel a gombát nem kell annyi ideig főzni, mint a húst, ezért van szükség arra, hogy a hagymát előtte magában szósszá főzd. Vagyis: kihagyhatod ezt a lépést, ha gyorsabban szeretnél elkészülni, de az eredmény nem lesz tökéletes.
Vedd le a lábast a tűzről, add hozzá a paprikát és keverd jól el.A jó gombapaprikás titka a sűrű szósszá főzött hagyma
Add hozzá a szeletekre vágott gombát, sózd és borsozd ízlés szerint. Keverd meg és főzd 5-10 percig. Nem kell hozzá folyadékot önteni, a gomba nagyon gyorsan rengeteg levet fog ereszteni.
Közben készítsd el a kuszkuszt. 4 személyre egy bögre kuszkusz (kb. 250 g) és egy bögre forró víz szükséges. Öntsd a kuszkuszt egy tálba, öntsd föl forrásban lévő vízzel, sózd ízlés szerint, és tegyél bele egy evőkanálnyi olívaolajat vagy vajat. Takard le műanyag fóliával és hagyd, hogy magába szívja a vizet. (A kuszkusz készítését lásd részletesebben a linkre kattintva.)
Egy tálkában keverd össze a tejfölt a liszttel. Adj hozzá 4-5 evőkanálnyit a gomba levéből (hogy ne legyen majd csomós a gombapaprikás), és keverd jól el.
Öntsd a tejfölös szószt az edénybe, keverd el, és főzd 3 percig, hogy a liszt besűrítse a gombapaprikást.
A tálaláshoz egy villával lazítsd meg a kuszkuszt, szedd tányérokba és tálald rajta a gombapaprikást, ahogy a képen is láthatod.
A szószokhoz először a rozmaringot finomra aprítjuk, majd hozzáadjuk a majonézhez, amibe belenyomunk egy gerezd fokhagymát is, majd az egészet összekeverjük. A balzsamecetet hozzáa...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA savanyú káposztát átmossuk, befűszerezzük, hozzákeverjük az olvasztott zsiradékot, és a tepsi aljára halmozzuk. A tetejére tesszük a húsokat és a fokhagymát. Lefedve 45 percig sü...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA hagymát az olajon megfonnyasztjuk, rátesszük a feldarabolt paradicsomot, picit sózzuk, pár percig pároljuk fedő alatt, hogy levet engedjen. Utána hozzáadjuk a felszeletelt paprik...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA chilipaprikát és a zöldségekhez szánt fokhagymát aprítsuk fel nagyon apróra - amilyen apróra csak tudjuk. Az egészet keverjük el 2-3 evőkanál olívaolajjal. Mossuk, hámozzuk meg a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű