Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Gombapaprikás kuszkusszal (Szilágyi Balázs)


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 kg csiperke gomba
2 fej hagyma
2 dl tejföl
6 teáskanál őrölt pirospaprika
Fél teáskanál bors
2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
2 evőkanál liszt
4 evőkanál olaj vagy zsír a gombához, 1 ek. olívaolaj vagy vaj a kuszkuszhoz
Kb. fél liter víz a gombához, 1 bögre víz a kuszkuszhoz
1 bögre (kb. 250 g) kuszkusz

Elkészítés:


Vágd fel apróra a hagymát és szeleteld fel a gombát. Én szeretem, ha a gombaszeleteknek van tartása, 5-8 mm-esre szoktam őket vágni, de persze ez részben ízlés kérdése.
Közepes lángon párold aranyszínűre a hagymát az olajon, kb. 8-10 perc alatt. Nem szabad megégnie, de egy picit már jusson túl az üveges állapoton, legyen némi színe.
Vedd lejjebb a lángot, adj hozzá egy nagyon kevés vizet (kb. fél decit), és hagyd, hogy alacsony lángon főjön.
Főzd a hagymát 30 percig, fél-fél deci vizet hozzáadva mindig, amikor zsírjára sült.

Ez az a lépés, ami igazi magyaros szaftot csinál a gombapaprikásnak. Mivel a gombát nem kell annyi ideig főzni, mint a húst, ezért van szükség arra, hogy a hagymát előtte magában szósszá főzd. Vagyis: kihagyhatod ezt a lépést, ha gyorsabban szeretnél elkészülni, de az eredmény nem lesz tökéletes.

Vedd le a lábast a tűzről, add hozzá a paprikát és keverd jól el.A jó gombapaprikás titka a sűrű szósszá főzött hagyma
Add hozzá a szeletekre vágott gombát, sózd és borsozd ízlés szerint. Keverd meg és főzd 5-10 percig. Nem kell hozzá folyadékot önteni, a gomba nagyon gyorsan rengeteg levet fog ereszteni.

Közben készítsd el a kuszkuszt. 4 személyre egy bögre kuszkusz (kb. 250 g) és egy bögre forró víz szükséges. Öntsd a kuszkuszt egy tálba, öntsd föl forrásban lévő vízzel, sózd ízlés szerint, és tegyél bele egy evőkanálnyi olívaolajat vagy vajat. Takard le műanyag fóliával és hagyd, hogy magába szívja a vizet. (A kuszkusz készítését lásd részletesebben a linkre kattintva.)
Egy tálkában keverd össze a tejfölt a liszttel. Adj hozzá 4-5 evőkanálnyit a gomba levéből (hogy ne legyen majd csomós a gombapaprikás), és keverd jól el.
Öntsd a tejfölös szószt az edénybe, keverd el, és főzd 3 percig, hogy a liszt besűrítse a gombapaprikást.
A tálaláshoz egy villával lazítsd meg a kuszkuszt, szedd tányérokba és tálald rajta a gombapaprikást, ahogy a képen is láthatod.

Gombapaprikás kuszkusszal (Szilágyi Balázs)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Darálthúsos rakottas
Darálthúsos rakottas

Ami úgy készült, hogy darált húsból főztem egy sűrű pörköltet. Ezután ment a jénaiba a krumpli, rá a pörkölt, erre ment a főtt tojás, ezután a karikára vágott kolbász. és ismét a k...

Elkészítési idő: 2-óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Hajni
Paradicsomos gnocchi
Paradicsomos gnocchi

A paradicsomokat félbevágjuk, és egy tepsibe tesszük. Megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, majd megszórjuk bazsalikommal és oregánóval. A tetejére szórjuk a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tojásos lecsó
Tojásos lecsó

A paprikákat megmosom, megtörlöm, kiveszem a magházakat, és kb. 3*3-4 cm-es darabokra vágom. A lilahagymát félfőre hosszában felcsíkozom, a fokhagymát kés lapjával zúzom, majd durv...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
TÖLTÖTT KÁPOSZTA KUKORICADARÁVAL
TÖLTÖTT KÁPOSZTA KUKORICADARÁVAL

káposztákat sós vízben megdinsztelem... leveleire szedem... a vastaggerezdeket kivágom... de mivel ezek nagy levelek voltak kettévágtam őket.. 1/2 kg a hús.. 1/2 kg a kukorica d...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk