Családireceptkönyv.hu

Jókai-bableves recept


Írta:

Elk. idő: 1 ora
Adag: 6fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg szárazbab
1 közepes füstölt csülök (kb. 1,2 kg)
4-5 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
1 nagy vöröshagyma
1/2 csokor zellerzöld
csípős paprikakrém
házi ételízesítő
30 dkg füstölt kolbász
1 púpozott evőkanál liszt
3-4 gerezd fokhagyma
őrölt pirospaprika
1/2 csomag csipetke (12,5 dkg)
a tálaláshoz:
friss kenyér
tejföl

Elkészítés:


A babot és a csülköt a főzést megelőző este külön-külön hideg vízbe áztatjuk.
Másnap mindkettőt leszűrjük. A csülköt nagy lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, felforraljuk, majd lefedve, kis lángon főzni kezdjük. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kisujjnyi hasábokra vágjuk. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a babot, a zöldséghasábokat, az egészben hagyott vöröshagymát, és ízesítjük aprított zellerzölddel, paprikakrémmel és ételízesítővel. Továbbra is lefedve, kis lángon készre főzzük.
Közben a kolbászt felkarikázzuk, serpenyőben zsírjára sütjük. Szűrőlapáttal kiemeljük, a visszamaradt zsírjából a liszttel rántást készítünk. A tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, és hűlni hagyjuk.
A kész levesből kiemeljük a csülköt és a hagymát. A kihűlt rántáshoz fokozatosan néhány merőkanálnyi levest adunk, kézi habverővel simára keverjük, végül besűrítjük vele az ételt. Belefőzzük a csipetkét, ha szükséges, még fűszerezzük. A húst falatnyi darabokra vágjuk, és a kolbásszal együtt a levesbe rakjuk. Friss kenyérrel tálaljuk, tejfölt is kínálhatunk hozzá.

Tipp: a zöldségeket hasáb helyett karikára is vághatjuk, és a vöröshagyma aprítva is kerülhet a levesbe. A csipetkét külön is kifőzhetjük, így adjuk az ételhe

Jókai-bableves recept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Sajtos sertéskaraj
Sajtos sertéskaraj

1. A sütőt 220-ra bemelegítjük. A húst megmossuk, szárazra töröljük, sóval és borssal ízesítjük. 2. Az olvasztott vajat egy nagy lábasban felforrósítjuk, és a hús mindkét oldalát...

Elkészítési idő: 25 perc
Nehézség: Könnyű
share
Szűz - Krumplis bundában sütött szűz - OK
Szűz - Krumplis bundában sütött szűz - OK

1. A húst - szűzpecsenye, karaj vagy comb- felszeleteljük, kiklopfoljuk majd sózzuk, borsozzuk. 2. Elkészítjük a bundát, ami a hármas jegyében született: 3 tojást kikeverünk 3...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Római tálban sült sörös csülök
Római tálban sült sörös csülök

Az egész csülköt előző este beáztatjuk, majd kb. 3 órát főzzük. A Római tálat beáztatjuk. Amikor a csülök már majdnem megfőtt, kizsírozzuk a római tálat, és az aljára tesszük a meg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar FASÍRT MÁSKÉPP !!
FASÍRT MÁSKÉPP !!

A bacon kivételével a hozzávalókat összedolgozzuk. Fasírtot formázunk és a félbevágott beconnel körbetekerjük. Sütő papírral bélelt tepsibe tesszük , és 180 fokon légkeverős sütőbe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk