50 dkg szárazbab
1 közepes füstölt csülök (kb. 1,2 kg)
4-5 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
1 nagy vöröshagyma
1/2 csokor zellerzöld
csípős paprikakrém
házi ételízesítő
30 dkg füstölt kolbász
1 púpozott evőkanál liszt
3-4 gerezd fokhagyma
őrölt pirospaprika
1/2 csomag csipetke (12,5 dkg)
a tálaláshoz:
friss kenyér
tejföl
A babot és a csülköt a főzést megelőző este külön-külön hideg vízbe áztatjuk.
Másnap mindkettőt leszűrjük. A csülköt nagy lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, felforraljuk, majd lefedve, kis lángon főzni kezdjük. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kisujjnyi hasábokra vágjuk. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a babot, a zöldséghasábokat, az egészben hagyott vöröshagymát, és ízesítjük aprított zellerzölddel, paprikakrémmel és ételízesítővel. Továbbra is lefedve, kis lángon készre főzzük.
Közben a kolbászt felkarikázzuk, serpenyőben zsírjára sütjük. Szűrőlapáttal kiemeljük, a visszamaradt zsírjából a liszttel rántást készítünk. A tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, és hűlni hagyjuk.
A kész levesből kiemeljük a csülköt és a hagymát. A kihűlt rántáshoz fokozatosan néhány merőkanálnyi levest adunk, kézi habverővel simára keverjük, végül besűrítjük vele az ételt. Belefőzzük a csipetkét, ha szükséges, még fűszerezzük. A húst falatnyi darabokra vágjuk, és a kolbásszal együtt a levesbe rakjuk. Friss kenyérrel tálaljuk, tejfölt is kínálhatunk hozzá.
Tipp: a zöldségeket hasáb helyett karikára is vághatjuk, és a vöröshagyma aprítva is kerülhet a levesbe. A csipetkét külön is kifőzhetjük, így adjuk az ételhe
1. A sütőt 220-ra bemelegítjük. A húst megmossuk, szárazra töröljük, sóval és borssal ízesítjük. 2. Az olvasztott vajat egy nagy lábasban felforrósítjuk, és a hús mindkét oldalát...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: Könnyű1. A húst - szűzpecsenye, karaj vagy comb- felszeleteljük, kiklopfoljuk majd sózzuk, borsozzuk. 2. Elkészítjük a bundát, ami a hármas jegyében született: 3 tojást kikeverünk 3...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz egész csülköt előző este beáztatjuk, majd kb. 3 órát főzzük. A Római tálat beáztatjuk. Amikor a csülök már majdnem megfőtt, kizsírozzuk a római tálat, és az aljára tesszük a meg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA bacon kivételével a hozzávalókat összedolgozzuk. Fasírtot formázunk és a félbevágott beconnel körbetekerjük. Sütő papírral bélelt tepsibe tesszük , és 180 fokon légkeverős sütőbe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű