Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Jókai-bableves recept


Írta:

Elk. idő: 1 ora
Adag: 6fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg szárazbab
1 közepes füstölt csülök (kb. 1,2 kg)
4-5 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
1 nagy vöröshagyma
1/2 csokor zellerzöld
csípős paprikakrém
házi ételízesítő
30 dkg füstölt kolbász
1 púpozott evőkanál liszt
3-4 gerezd fokhagyma
őrölt pirospaprika
1/2 csomag csipetke (12,5 dkg)
a tálaláshoz:
friss kenyér
tejföl

Elkészítés:


A babot és a csülköt a főzést megelőző este külön-külön hideg vízbe áztatjuk.
Másnap mindkettőt leszűrjük. A csülköt nagy lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, felforraljuk, majd lefedve, kis lángon főzni kezdjük. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kisujjnyi hasábokra vágjuk. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a babot, a zöldséghasábokat, az egészben hagyott vöröshagymát, és ízesítjük aprított zellerzölddel, paprikakrémmel és ételízesítővel. Továbbra is lefedve, kis lángon készre főzzük.
Közben a kolbászt felkarikázzuk, serpenyőben zsírjára sütjük. Szűrőlapáttal kiemeljük, a visszamaradt zsírjából a liszttel rántást készítünk. A tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, és hűlni hagyjuk.
A kész levesből kiemeljük a csülköt és a hagymát. A kihűlt rántáshoz fokozatosan néhány merőkanálnyi levest adunk, kézi habverővel simára keverjük, végül besűrítjük vele az ételt. Belefőzzük a csipetkét, ha szükséges, még fűszerezzük. A húst falatnyi darabokra vágjuk, és a kolbásszal együtt a levesbe rakjuk. Friss kenyérrel tálaljuk, tejfölt is kínálhatunk hozzá.

Tipp: a zöldségeket hasáb helyett karikára is vághatjuk, és a vöröshagyma aprítva is kerülhet a levesbe. A csipetkét külön is kifőzhetjük, így adjuk az ételhe

Jókai-bableves recept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar BÁCSKAI RIZSESHÚS
BÁCSKAI RIZSESHÚS

A rizst mosd meg, s csöpögtesd le. Ha a pörkölt már majdnem puha, egy tűzálló tálban add hozzá a rizst, a kicsumázott, felaprított zöldpaprikát és a feldarabolt paradicsomot. Sózd,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tünde
Sonkás tojáskrémmel töltött sertésdagadó
Sonkás tojáskrémmel töltött sertésdagadó

A dagadót éles késsel bevágjuk, amilyen mélyre csak tudjuk, vigyázva hogy a széleinél ne sértsük meg. A fokhagymát megpucoljuk, áttörjük és összekavarjuk a mustárral, az olajjal, a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Omlós sertéstarja
Omlós sertéstarja

A húst megmossuk, papírtörlőn leitatjuk a vizet és frissen darált fekete borssal beszórjuk. A mustárt összekeverjük az egyik evőkanál olívaolajjal és bekenjük a hússzeleteket. Fr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dóra
Kuruc pecsenye
Kuruc pecsenye

A hússzeleteket kiklopfoljuk, megsózzuk, megborsozzuk, vékonyan megkenjük mustárral, majd minden egyes szeletre egy-egy gépsonkát teszünk. A húsokat félbehajtjuk, és vízbe mártott...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk