50 dkg szárazbab
1 közepes füstölt csülök (kb. 1,2 kg)
4-5 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
1 nagy vöröshagyma
1/2 csokor zellerzöld
csípős paprikakrém
házi ételízesítő
30 dkg füstölt kolbász
1 púpozott evőkanál liszt
3-4 gerezd fokhagyma
őrölt pirospaprika
1/2 csomag csipetke (12,5 dkg)
a tálaláshoz:
friss kenyér
tejföl
A babot és a csülköt a főzést megelőző este külön-külön hideg vízbe áztatjuk.
Másnap mindkettőt leszűrjük. A csülköt nagy lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, felforraljuk, majd lefedve, kis lángon főzni kezdjük. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kisujjnyi hasábokra vágjuk. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a babot, a zöldséghasábokat, az egészben hagyott vöröshagymát, és ízesítjük aprított zellerzölddel, paprikakrémmel és ételízesítővel. Továbbra is lefedve, kis lángon készre főzzük.
Közben a kolbászt felkarikázzuk, serpenyőben zsírjára sütjük. Szűrőlapáttal kiemeljük, a visszamaradt zsírjából a liszttel rántást készítünk. A tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, és hűlni hagyjuk.
A kész levesből kiemeljük a csülköt és a hagymát. A kihűlt rántáshoz fokozatosan néhány merőkanálnyi levest adunk, kézi habverővel simára keverjük, végül besűrítjük vele az ételt. Belefőzzük a csipetkét, ha szükséges, még fűszerezzük. A húst falatnyi darabokra vágjuk, és a kolbásszal együtt a levesbe rakjuk. Friss kenyérrel tálaljuk, tejfölt is kínálhatunk hozzá.
Tipp: a zöldségeket hasáb helyett karikára is vághatjuk, és a vöröshagyma aprítva is kerülhet a levesbe. A csipetkét külön is kifőzhetjük, így adjuk az ételhe
A húst a többi hozzávalóval alaposan eldolgozom, majd fóliára téve téglalap alakúra nyújtom. A töltelék hozzávalóit is tetszés szerint aprítom, összekeverem, majd elosztom a fasí...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a paprikás csirkét készítjük el. Az apróra vágott hagymát az olajon aranysárgára pirítjuk, rádobjuk és megfonnyasztjuk a kockára vágott paradicsomot és a zöldpaprikát. Rász...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: KönnyűA tarját felszeleteljük és kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, a borssal ne spóroljunk (ha úgy érzed, elég akkor még szórj rá nyugodtan). A megpucolt krumplit és a vöröshagymát kariká...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA hozzávalókat összedolgozzuk, majd gombócokat csinálunk. A fejes káposztát csíkokra vágjuk. A vöröshagymát fölvágjuk és megdinszteljük, adunk hozzá pirospaprikát. Ezután belerakj...
Elkészítési idő: 90 Nehézség: Közepes