A piskótához:
6 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
250 g kristálycukor
200 g búzaliszt (BL55)
1 db sütőpor
5 evőkanál kávé (erős főzet)
20 g kakaópor - holland
A krémhez:
200 g vaj
200 g porcukor
300 ml 2,8%-os tej
60 g búzaliszt (BL55)
5 evőkanál kávé (erős főzet)
2 evőkanál rum - fehér
A mázhoz:
3 db tojássárgája
150 g porcukor
A tojásokat szétválasztjuk, külön tálba a fehérjét és a sárgáját. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a kihűlt kávét, elkeverjük.
Hozzáadjuk az átszitált sütőporral elkevert lisztet az átszitált kakaóport és belekeverjük.
Majd a kemény tojásnak felvert fehérjét is hozzáadjuk. Óvatosan forgassuk bele, nehogy összetörjük. Egy 20*30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsiben 3 lapot sütünk. 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük a lapokat. Tűpróbával ellenőrizzük.
Míg hűlnek, a lapok elkészítjük a krémet. A lisztet, és a cukor felét egy kisebb edénybe tesszük, hozzáadjuk a tejet, és csomómentesre keverjük. Ezt folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Én, ha már sűrű hideg vízbe teszem kihűlni, hogy ne kelljen sokat várnom.
A vajat, és a cukor másik felét habosra keverjük.
Ha kihűlt a főzött krém ehhez is adunk 5 evőkanál kihűlt kávét, amit alaposan elkeverünk, benne majd hozzáadjuk a vajkrémhez és a kettőt alaposan összekeverjük. Ha gondoljuk, akkor a krémet mielőtt a lapokra kennénk érdemes fél órára a hűtőbe tenni.
Az első és második lapra kerül, a krém fele-fele arányban ezt befedjük a harmadik lappal, amire a máz kerül.
A mázhoz a tojások sárgáját a porcukorral kikeverjük, kb. 2 percre meleg vízbe állítjuk a tálat, ettől egy kicsit folyós lesz, könnyebb elkenni a tésztán. (Ez a máz amúgy a bounty szeletem máza is, és ahogy ott ezen a süteményen is telitalálat szerintem.) Majd a piskóta tetejét bevonjuk ezzel a mázzal és mehet a hűtőbe pár órára, míg megszárad a tetején a máz.
Én legjobb szeretem másnap szeletelni, mert úgy szépen szeletelhető lesz az elkészült kávés szelet süteményünk.
Elkészítése: A tojást és a cukrot habosra keverni, hozzá adni a cappuccinó port és gőz felett 10 percig főzni, - amíg elkezd sűrűsödni, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A margarin...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTöltelék előkészítése: Az almát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A diót apróra vágjuk, a cukorral és fahéjjal összekeverjük. Tészta készítése: A vajat a cukorral és a v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőszöra puha vajat keverjük habosra a kristálycukorral, majd adjuk hozzá a 4 tojássárgát is. Az élesztőt a langyos tejben futtassuk fel pár perc alatt, majd adjuk hozzá az előbbih...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA puha vajat keverjük habosra a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Óvatosan forgassuk bele a leszitált lisztet, sütőport és a mandulát. Forgassuk bele a magozott meg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű