A natúr piskótához:
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1 csipet só
85 g kristálycukor
65 g búzaliszt (BL55)
5 g sütőpor
2 evőkanál víz
A diós piskótához:
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1 csipet só
85 g kristálycukor
50 g búzaliszt (BL55)
5 g sütőpor
2 evőkanál víz
15 g dió (darált)
A kakaós piskótához:
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1 csipet só
85 g kristálycukor
55 g búzaliszt (BL55)
5 g sütőpor
2 evőkanál víz
10 g kakaópor - holland
A vaníliás krémhez:
500 ml 2,8%-os tej
2 db tojássárgája
50 g búzaliszt (BL55)
150 g kristálycukor
50 ml habtejszín (30-32%-os)
0.5 db vaníliarúd (belseje)
A sziruphoz:
150 g kristálycukor
200 ml víz
2 ml rumaroma
1 db narancs reszelt héja
1 db citrom reszelt héja
A csokoládé öntethez:
25 g vaj
1 csapott evőkanál búzaliszt (BL55)
250 ml 2,8%-os tej
50 g étcsokoládé (60%-os)
2 csapott evőkanál kakaópor - holland
100 g kristálycukor
1 ml rumaroma
A rétegezéshez:
125 g dió (darált)
50 g porcukor
60 g mazsola
1 evőkanál kakaópor - holland
A díszítéshez (adagonként):
3 púpozott evőkanál tejszínhab
2 csipet dió (darált)
Háromféle piskótát készítünk. A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipet só hozzáadásával, a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral.
A tojássárgás keverékhez adjuk a lisztet, a sütőport és a vizet, majd alaposan összekeverjük. Beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A tepsi mérete: 20x30 cm, és 5 cm magas. 180 C fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Ugyanígy készítjük el a diós, és a kakaós piskótát is.
A vanília krémhez simára keverjük a tojássárgákat a liszttel, a cukorral, a tejszínnel, a vaníliarúd kikapart magjával és pár kanál tejjel.
A maradék tejet felforraljuk, majd egy tálban gőz fölé tesszük és hozzáadjuk a tojássárgás keveréket. Habverővel gyakran megkeverve 20-25 perc alatt besűrítjük.
A mazsolát kevés forró vízbe áztatjuk, hogy megduzzadjon, majd leszűrve félre tesszük.
A sziruphoz felforraljuk a vizet a cukorral, majd hozzáadjuk a reszelt citrom és narancs héjat. Mi szeretjük benne a citrusos ízt, de aki nem kedveli, felezheti is a citrom és narancshéj mennyiségét.
A darált diót összekeverjük a porcukorral. A diós piskótát egy tálba fektetjük, majd meglocsoljuk a sziruppal. Megkenjük a vanília krémmel, megszórjuk mazsolával és a darált cukros dióval.
Ráhelyezzük a kakaós piskótát, meglocsoljuk sziruppal, megkenjük a vaníliás krémmel, majd megszórjuk mazsolával és cukros dióval.
Végül ráhelyezzük a natúr piskótát, meglocsoljuk a sziruppal, megkenjük vanília krémmel, és megszórjuk kakaóporral. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük. Én egy éjszakát szoktam állni hagyni, hogy jól összeérjenek az ízek.
A csokoládé öntethez egy tűzálló tálba tesszük a hozzávalókat. Gőz felett egy habverő segítségével folyamatosan kevergetve kb. 20 perc alatt besűrítjük. Az állaga nem lesz túl sűrű, csak bevonóképes. Ha elkészült, teljesen kihűtjük.
Tálaláskor egy kanál segítségével galuskákat szaggatunk a tésztából, ízlés szerint megöntözzük a csokoládéöntettel, tejszínhabrózsákat nyomunk a tetejére, végül díszítjük pár csipet darált dióval.
És már fogyaszthatjuk is az elkészült somlói galuskát. :)
A hozzávalókat összekeverjük egy tálban. Forró olajba beleszaggatjuk a tésztát. Tetejére porcukrot szórunk és lekvárral tálaljuk.
Elkészítési idő: 30perc Nehézség: Könnyű1. Lépés Az 1. sárga réteg elkészítéséhez a 3 tojássárgáját összekeverjük 3 evőkanál porcukorral, a 3 tojásfehérjét pedig 1 evőkanál porcukorral kemény habbá verünk. Egy kis láb...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesMézes kevert A kevert tésztához a puha margarint a cukorral alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a mézet, majd egyenként a tojásokat, mindegyikkel simára keverve. Végül a sütőp...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KözepesA pisztáciát egy serpenyőben folyamatos kavargatás, mozgatás mellett addig pirítjuk, amíg színt nem kapnak és egy kicsit ropogósabbak nem lesznek, aztán kiborítjuk egy tányérra, és...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes