3 kg ponty (szeletek)
1 kg kárász ( az alapléhez)
1 kg keszeg (az alapléhez)
4 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
2 db zöldpaprika (ha lehet, csípős)
2 db babérlevél
5 db cseresznyepaprika (ez nem hagyható ki, és nem is helyettesíthető mással!)
2 db halászlékocka (vagy sűrítmény)
só ízlés szerint
1 csipet cukor
4 ek fűszerpaprika (őrölt)
9 dl víz
Alaplé készítése:
A hagymát kockára vágjuk (nem fontos egyenlő méretre), 1 ek zsíron megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, belerakjuk az alaplének való halat (a ponty fejét-farkát, a kárászt-keszeget), és felöntjük a teljes vízmennyiséggel, 7-9 l. Belekerül a paradicsom és a zöldpaprika is, sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és egy mk őrölt paprikát.
Addig főzzük, amíg teljesen leválik a csontról (kb. 2 óra), azután passzírozzuk a halat. (Passzírozáskor is csak a saját levét öntjük alá, és így passzírozzuk át.)
Halászlé készítése:
Az alaplét fölrakjuk főni, és amikor felforrt, akkor adjuk hozzá a halszeletet. A szelet elhűti, de amikor újra felforrt, hozzáadjuk a cseresznyepaprikát és 1 ek őrölt paprikát. Csak annyira szabad főzni, épp hogy "peszeregjen". 1-1 1/2 óra alatt fő készre.
A fennmaradó paprikát a szelet forrásától számított 3/4 órával később kell hozzáadni. A sósságát a paprika belerakása után nézzük.
Forrón, cseresznyepaprikát szétnyomva, természetesen kenyérrel fogyasztva!
1Az összetevőket alaposan megtisztítjuk, majd felaprítjuk a paradicsomot, paprikát, vöröshagymát. Halászlé recept I.Halászlé recept I.Halászlé recept I.Halászlé recept I. 2A hals...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFél csésze hajdinát megmosunk és szárazon a lábasban néha megkeverve megpirítjuk (ha már illatos, akkor jó). Ezután 1 ekanál olajat (hidegen préselt - pl. olivaolaj) vagy...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű