60 dkg. liszt
- 2 tojás sárgája
- 1 db. margarin - 25 dkg.
- 10 dkg. zsír - lehet kevesebb is
- 3 dkg. élesztő
- 2dcl langyos tejföl-ebbe felfuttatni az élesztőt egy csipet cukorral
- 2 csapott kávéskanál só
- 15 dkg. reszelt sajt bele + 5 dkg. a tetejére
- 1 tojássárgája a tetejére kenni
A langyos tejfölbe megfuttatni az élesztőt, közben a vajat a mikróba picit megolvasztani. A a lisztet, olvasztott margarint, tejfölös élesztőt, sót, tojást és a kis zsírral és a reszelt sajttal összedolgozni. Fél órát a hűtőbe pihentetni, majd 3 x nyújtani és hajtogatni fél óránként.
Újjnyi vastagra nyújtani, megkenni tojássárgájával, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatni és reszelt sajttal megszórni. 10-15 percet még pihentetni keleszteni a tepsibe és előmelegített sütőbe 25-30 perc alatt 180 fokon megsütni ... közepes lángon.
Hajtogatás: A tésztát 1-2 cm-re kinyújtjuk téglalap alakúra, képzeletben harmadoljuk vízszintesen, majd a felső harmadot behajtuk középre, erre pedig ráhajtuk az alsó részt. Hosszúkás téglalapot kapunk. Ezt függőlegesen képzeletben szintén három részre harmadoljuk, a bal oldalit behajtuk középre, majd erre hajtjuk a jobboldali részt.
A pizzatésztához a lisztet a dagasztótálba tesszük, a közepébe beletesszük a cukrot, majd rá az élesztõt. Felöntjük 1 dl langyos vízzel és hagyjuk, hogy az élesztõ 15 perc alatt fe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKeverjük össze egy tálban a kefirt a sóval, a cukorral és az ecetben felfuttatott szódabikarbónával, majd fokozatosan adjuk hozzá az átszitált lisztet, közben egy habverővel kavarg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűBesamel A vajat megolvasztjuk, majd rászórjuk a lisztet, és gyorsan összekeverjük. Ehhez öntjük kis adagokban a meleg tejet. A lényeg, hogy mindig keverjük el az egészet, aztán ut...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, a közepébe öntjük az élesztős tejet és az olívaolajat, majd a langyos vizet. Megsózzuk és alaposa...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű