A tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg kr.cukor
20 dkg vaj (NEM margarin)
5 dkg kakaó
1 tojás
1 cs. sütőpor
Töltelékhez:
25 dkg vaj (NEM margarin)
25 dkg kr.cukor
50 dkg túró 20 %-os
3 tojás
1 cs. vaníliapuding
A tésztát a következőképpen készítjük. A puha vajat, cukrot a tojással habosra kikeverjük. A liszt egy részét és a sütőport hozzákeverjük, majd a maradék liszttel és a kakaóporral összegyúrjuk. A tészta 2/3-at részével a kivajazott tortaformát kibéleljük, oldalát felhúzzuk. (Eléggé törik, szakad a tészta, de akár kézzel is bele lehet nyomkodni a formába.)
A töltelékhez a puha vajat, cukrot, tojást habosra kikeverjük. A túrót és pudingport hozzáadjuk, jól elvegyítjük. A masszát a tortaformában lévő tésztára töltjük. A félretett 1/3 tésztát hurkaformára gyúrjuk és kb. kis dió nagyságúra szaggatjuk, majd a torta tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben 175 fokon 90 percig, vagy 150 fokon 120 percig kell sütni. Legalább 3-4 nappal a fogyasztás előtt el KELL készíteni! (Nem írtam el, tényleg kell legalább 3 nap pihi a tortának, különben a tésztája törik!)
Megjegyzés
A tésztával elég nehéz dolgozni. Célszerű műanyag fóliával letakarni, és az alatt nyújtani. Én csak nagyjából nyújtom ki, belehelyezem a formába, és a kezemmel nyomkodom/simítom a végleges formára. A belsejébe úgyis a töltelék kerül, nem látszik majd meg egy-két ujjlenyomat. Vagy lehet külön a tortaforma alját és külön a szélét nyújtani, majd ha bekerült a formába, az ujjunkkal összeilleszteni.
A maradék 1/3-ad tésztából bármilyen díszítést kitalálhatunk, így akármilyen eseményre elkészülhet a torta.
Mivel nagyon sok a vaj benne, a tortaforma résén kicsorog sülés közben elég sok. Hogy ne égjen meg a sütőben a lecsorgó vaj, a tortaforma alá alufóliát szoktam rakni, a szélét felhajtva, körbe-körbe.
A tortát a kamrában pihentetem lezárt tortahordozóban, tehát hűvös hely kell neki, de nem feltétlenül hűtőszekrény.
Egy kisebb tepsit ki kell rakni egy sor kekszet. Egy pohár tejfölt ki kell keverni 2 ek cukorral, meg két van cukorral, Ezt kell a keksz tetejére kenni. A krém tetejére egy új...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta összetevőiből kézzel vagy géppel kelt tésztát gyúrunk. Ezután kb. 30-40 percet kelesztjük. Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk. ( az alját is...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA kakaóport és a fahéjat keverjük össze. Ennek a keveréknek a felét szórjuk a felületre, ahol a tésztát nyújtani fogjuk. A tésztát ezután nyújtsuk ki és a tetejét is hintsük meg a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral, a kakaóporral. Ezt a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, és kevés tejföllel jól nyújtható tésztát gyúrunk. Két részre o...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű