Hozzávalók
kekszhez:
22,5 dkg liszt
fél teáskanál sütőpor
1 teáskanál
szódabikarbóna
12,5 dkg holland kakaó, cukrozatlan, szigorúan holland, mert attól lesz szép sötét színe
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg vaj
1 tojás
krémhez:
25 dkg porcukor
1 teáskanál vanília kivonat
4 evőkanál tejszín
5 dkg vaj
Először a krémet készítjük el. Habosra keverjük a vajat cukor ral és vaníliakivonattal. Kanalanként hozzá keverjük a tejszínt. Felhasználásig hűtbe tesszük.
Összekeverjük a lisztet a kakaóval, szódabikarbónával, sütőporral és sóval. Habosra keverjük a vajat cukorral, hozzáütjük a tojást, majd addig kevergetjük, amíg simává nem válik. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és gyúrófejes robotgéppel először kisebb fokozaton, majd ha már kicsit összeállt, legyobb fokozaton addig gyúrjuk. amíg szép fényes tésztává áll össze.
Ekkor kisebb adagokban nem túl vékonyra nyújtjuk. Kiszúrjuk 5 centisentis pogácsaszaggatóval. Megnyomjuk a körök felének tetejét, egy másik, kisebb , szúróval.
Sütőpapíros lemezre rakos gatjuk és előmelegített sütőben 160 fokon 7 perc alatt készre süt jük. Nem kell jobban megsütni, mert akkor nagyon kiszárad. Amikor kivesszük, még puhának tűnik, de amikor kihűl, finom ro pogós lesz. Hagyjuk kihűlni.
Kivesszük a hűtőből a kré met. Teszünk a kihűlt kekszek egyik felére egy-egy teáskanálnyit. Ráteszünk egy másik kekszet és addig nyomjuk össze a kettőt, amíg eléri a krém a kek szek szélét.
Késsel eltávolítjuk a felesle get a szélekről. 10. Pár percre hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon a krém.
10 dkg zsírból és 8 dkg lisztből világos rántást készítünk. A maradék lisztet a tejföllel, tojással, pici sóval összegyúrjuk. Nyújtófával elnyújtjuk, a rántást rákenjük és felcsava...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűDabasztótálba öntjök a tejet, a tojássárgáját, valamint az élesztőt, majd elkeverjük. Ezután beleszitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a cukrot és a sót is. A tésztát 3 percen ker...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A hagyományos módszer szerint a vaníliarudat felhasítjuk, és késheggyel kikapargatjuk a belsejéből a finom pépet (A). A lisztet deszkára/munkalapra szitáljuk. A fagyos zsiradéko...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: Könnyű