50 gr húsos füstölt szalonna
1 közepes fej hagyma
500 gr zöldbab ( mirelit is lehet)
100 gr füstölt sonka vagy sovány tarja
2 db zöldpaprika
1 nagyobb húsos paradicsom
10 dkg tarhonya ( én nem szeretem, ezért helyette csipetkét teszek a levesbe )
2 dl tejföl
1 mk. enyhén csípős paprika
só
1 csokor petrezselyem
A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk, a pörcöt kivesszük a zsírból, félretesszük. A zsírban üvegesre pároljuk a felaprózott hagymát. Rádobjuk a zöldbabot, a felszeletelt paprikát, a kockákra vágott paradicsomot, néhány percig együtt pirítjuk. Elkeverjük a pirospaprikával, felöntjük kb. ill. legalább 1 l vízzel. Ha egyet felforrt, hozzáadjuk a vékony csíkokra vagdalt sonkát vagy tarját és a tarhonyát. Szükség szerint sózzuk (vigyázzünk a sózással), fedő alatt éppen csak megrotyogtatva, néha megkeverve az egészet kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Végül összeforraljuk a tejföllel, meghintjük a szalonnapörccel és a finomra vágott petrezselyemmel. Finom, laktató egytálétel.
A sárgaborsót főzés előtt 1 órával hideg vízbe áztatjuk és leszűrjük. Ezután az apróra vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük, megszórjuk fűszerpaprikával. Hozzáadjuk a sárgabo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűZsírral/olajjal és liszttel rántást készítünk, ha már aranybarna, felengedjük annyi vízzel amennyi levest szeretnénk. Sózzuk, paprikázzuk, bele tesszük a köményt. Ha felforrt a v...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűEgy lábasban enyhe tűzön megolvasztom a vajat + az olívaolajat, hozzáadom a vékonyra szeletelt vöröshagymát és lefedve 10 percet párolom, néha megkeverem. Leveszem a fedőt és e...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA húst egy fazékba tesszük, hozzáadjuk a vöröshagymát, a fokhagymát és az egész bors szemeket. Felöntjük hideg vízzel, ízlés szerint megsózzuk, majd elkezdjük főzni. Amíg felforr,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű