Dió
Mandula
Tejszín
Cukor
Tejpor
Rum
Vaj
Darált keksz
Aroma
Csoki
Ha már eldöntöttem, hogy bonbont készítek, előkészítem a hozzávalókat, kis tálkákban kiadagolva. A vízben úszó, kis tál is előkészítve, de mindennél fontosabb, hogy a szilikon formák már a fagyasztóban hűljenek.
Kicsit macera először, de ha rájössz a technikára, piff-puff, és máris kész.
Szóval vissza az elkészítéshez:
A diót ledarálom, a mandula jobb esetben darált, és nekilátok minden tölteléknek az elkészítéséhez, hogy mire kell, kihűljenek. Nem írtam el a mennyiségeket, mert 1-1 formához, szinte alig van szükség töltelékhez. A tejszínt, cukrot jól felforrósítom, és a kis tálkában lévőkre öntöm, egyenlő arányban (a dió-kókusz-mandula tejporral elkevertekre). Ha kihűltek, elosztok 5 dkg vajat 3 részre, és egy kis habverővel, krémesre keverem őket. A gesztenyét egyszerűen elkeverem a rummal, egy kevés vajjal, majd egy kevés darált keksszel.
Ha kihűltek az alapok, ízlés szerint ízesítjük az aromákkal (vagy aki szereti, az tehet bele alkoholosat). Most nincs mákkrémes, de az is szokott lenni, különben minden a fantázián múlik. Akár konyakos meggyet is készíthetünk úgy, hogy a megtöltött bonbonformának külön készítünk egy lapocskát, lehűtjük, majd azt megkened kokialappal, ami elég sűrű, majd ráragasztod.
Miután a krémek készek, a vízgőz fölött a csokoládét (én 75-80%-osat használok) a vajjal, olajjal és a rászitált kakaóval felolvasztom, ügyelve, hogy nehogy besűrűsödjön, mert a kakaóportól képes. Ilyenkor egy kevés vajat adok hozzá, de csak mértékkel, nehogy ne kössön meg, vagy nehogy ne lehessen formálni. Most egy ecsettel, a formákat kikenem a csokoládéval úgy, hogy a tölteléknek maradjon hely, és vissza a hűtőbe, kb. 15 percre. Ha már mind elő van kenve, akkor lehet tölteni folyamatosan, de csak 2/3 részig, hogy a záró csokirétegnek is maradjon helye.
Egy forróvízbe mártott késsel szépen elsimítom, és újra vissza, további 15 percre. Előkészítem a bobon kosárkákat, egy késsel leszedem a felesleget, az oldaláról. Így, a kosárka, már kész is. Az eredményre büszke vagyok mindig, és még sosem maradt belőlük.
Előkészítek mindent. - Szétválasztom a tojásokat, és külön edénybe teszem őket. - A tojássárgájához rakok 20 dkg cukrot, a vajat, citromhéjat-levet. - Kimérem egy tálkában a b...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tojás kivételével a hozzávalókat jól elmorzsoljuk, majd a tojással tésztává gyúrjuk. A tésztát hűvös helyen vagy hűtőbe pihentetjük. Ha kész a töltelék, akko...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásfehérjéket a mixer keverőtáljába tesszük a kristálycukorral. Vízgőz fölött elkezdjük melegíteni (figyeljünk, hogy a tál alja ne érje bele a vízbe). Csípősre melegítjük, kb....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A kekszet, margarint, rumot, cukrot és a lekvárt összedolgozzuk. Mikor kész kettőbe vesszük. 2. Az egyik felét pirosra, a másikat zöldre színezzük, alaposan összegyúrva a ma...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz