menu

Családireceptkönyv.hu

Croissant házilag


Írta:

Elk. idő: 50 PERC + A TÉS
Adag: 12-14 DARABHOZ
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg vaj/margarin | 40 dkg liszt + a nyújtáshoz | csipet só 2 dl tej | 4 dkg porcukor | 2 dkg friss élesztő | 2 tojássárgája | 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:


1. A tésztához 2,5 dkg vajat/margarint elmorzsolunk a liszttel és a sóval. A tejet meglangyosítjuk a porcukorral, felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt, majd beletesszük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, sima tésztává dagasztjuk. Szobahőmérsékleten, letakarva 20-25 percig pihentetjük.

2. A maradék 22,5 dkg vajból/margarinból lisztezett zsírpapíron téglalap alakot formázunk. Hűtőbe rakjuk, amíg pihen az élesztős tészta.

3. Az élesztős tésztarészt lisztezett asztalon lóhere alakúra formáljuk, majd a közepére helyezzük a vajas/margarinos téglalapot. Az óramutató járásával megegyező irányban ráhajtjuk a tészta füleit, majd téglalap alakúra nyújtjuk.

4. Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, a bal oldali tésztarészt a középső részre hajtjuk, majd lesöpörjük róla a lisztet, és a jobb oldalit hajtjuk a dupla tésztarészre. Ezt nevezzük szimpla hajtásnak.

5. A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, majd következik a dupla hajtás: a tésztát ismét kinyújtjuk, most képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk. A két szélső részt ráhajtjuk a két középső részre, majd a dupla vastagságú tésztát egymásra hajtjuk. Hűtőszekrényben 30 percet pihentetjük, majd megismételjük a dupla hajtást, és újra hűtőbe rakjuk 30 percre. Utána a recept szerint töltjük-formázzuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


KALÓRIA: 276 KCAL/DARAB

Croissant házilag

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Szilveszteri Zsuzsa tallér
Szilveszteri Zsuzsa tallér

Lisztet, sajtot, vajat, sót, piros paprikát összegyúrjuk, hidegre tesszük. Papírvékonyságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk kerek pogácsaszaggatóval. Megszórjuk reszelt sajttal, majd 1...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Sarolta
Túrós pogácsa
Túrós pogácsa

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a sóval összekeverjük, a vajat, sajtot, túrót elmorzsoljuk benne. Mélyedést készítünk a liszt közepébe, majd beleöntjük a...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos gyorsan
Sajtos gyorsan

A lisztet átszitálom, a sütőporral és a sóval. Hozzáadom a tojás sárgáját, tejfölt, tejet, olvasztott vajat. ( A vajjal vigyázzunk! Ne legyen forró! A tojás miatt.) Összegyúrom,...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Tökmagos pogácsa
Tökmagos pogácsa

Az élesztőt felfuttatom a cukorral/mézzel a langyos vízben. 2. Egy keverőtálban összekeverem a liszteket egy csipet sóval. 3. Az élesztős keveréket az olívaolajjal hozzákeverem a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk