menu

Családireceptkönyv.hu

Croissant házilag


Írta:

Elk. idő: 50 PERC + A TÉS
Adag: 12-14 DARABHOZ
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg vaj/margarin | 40 dkg liszt + a nyújtáshoz | csipet só 2 dl tej | 4 dkg porcukor | 2 dkg friss élesztő | 2 tojássárgája | 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:


1. A tésztához 2,5 dkg vajat/margarint elmorzsolunk a liszttel és a sóval. A tejet meglangyosítjuk a porcukorral, felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt, majd beletesszük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, sima tésztává dagasztjuk. Szobahőmérsékleten, letakarva 20-25 percig pihentetjük.

2. A maradék 22,5 dkg vajból/margarinból lisztezett zsírpapíron téglalap alakot formázunk. Hűtőbe rakjuk, amíg pihen az élesztős tészta.

3. Az élesztős tésztarészt lisztezett asztalon lóhere alakúra formáljuk, majd a közepére helyezzük a vajas/margarinos téglalapot. Az óramutató járásával megegyező irányban ráhajtjuk a tészta füleit, majd téglalap alakúra nyújtjuk.

4. Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, a bal oldali tésztarészt a középső részre hajtjuk, majd lesöpörjük róla a lisztet, és a jobb oldalit hajtjuk a dupla tésztarészre. Ezt nevezzük szimpla hajtásnak.

5. A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, majd következik a dupla hajtás: a tésztát ismét kinyújtjuk, most képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk. A két szélső részt ráhajtjuk a két középső részre, majd a dupla vastagságú tésztát egymásra hajtjuk. Hűtőszekrényben 30 percet pihentetjük, majd megismételjük a dupla hajtást, és újra hűtőbe rakjuk 30 percre. Utána a recept szerint töltjük-formázzuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


KALÓRIA: 276 KCAL/DARAB

Croissant házilag

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Judit
Pongyolás virsli
Pongyolás virsli

A leveles tésztát nyújtsuk ki. Készítsük elő a virsliket: hosszanti oldalukat hasítsuk be és tegyünk bele sajtot. A tésztát tekerjük rá, villával felvert tojással megkenjük a tete...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Pogácsa - Vajas pogácsa
Pogácsa - Vajas pogácsa

1. Az élesztőt a tejben, kevés cukorral felfuttatjuk. 2. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd összegyúrjuk az összes többi hozzávalóval. 3. Kinyújtjuk, tojásfehérjével lek...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Sajtfánk
Sajtfánk

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, és előkészítünk egy szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezt. A vajjal körbevajazzuk az üstöt, majd beletesszük a maradékot, ráöntjük a tejet, a...

Elkészítési idő: kb. 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tepertős pogácsa
Tepertős pogácsa

Elkészítés 1 A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. 2 A hajtogatásra szánt, durvára vágott tepertőn kívül az összes alapanyagot összemérjük egy edénybe. 3 Ezután simára gyúrjuk, és fól...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk