Családireceptkönyv.hu

Croissant házilag


Írta:

Elk. idő: 50 PERC + A TÉS
Adag: 12-14 DARABHOZ
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg vaj/margarin | 40 dkg liszt + a nyújtáshoz | csipet só 2 dl tej | 4 dkg porcukor | 2 dkg friss élesztő | 2 tojássárgája | 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:


1. A tésztához 2,5 dkg vajat/margarint elmorzsolunk a liszttel és a sóval. A tejet meglangyosítjuk a porcukorral, felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt, majd beletesszük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, sima tésztává dagasztjuk. Szobahőmérsékleten, letakarva 20-25 percig pihentetjük.

2. A maradék 22,5 dkg vajból/margarinból lisztezett zsírpapíron téglalap alakot formázunk. Hűtőbe rakjuk, amíg pihen az élesztős tészta.

3. Az élesztős tésztarészt lisztezett asztalon lóhere alakúra formáljuk, majd a közepére helyezzük a vajas/margarinos téglalapot. Az óramutató járásával megegyező irányban ráhajtjuk a tészta füleit, majd téglalap alakúra nyújtjuk.

4. Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, a bal oldali tésztarészt a középső részre hajtjuk, majd lesöpörjük róla a lisztet, és a jobb oldalit hajtjuk a dupla tésztarészre. Ezt nevezzük szimpla hajtásnak.

5. A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, majd következik a dupla hajtás: a tésztát ismét kinyújtjuk, most képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk. A két szélső részt ráhajtjuk a két középső részre, majd a dupla vastagságú tésztát egymásra hajtjuk. Hűtőszekrényben 30 percet pihentetjük, majd megismételjük a dupla hajtást, és újra hűtőbe rakjuk 30 percre. Utána a recept szerint töltjük-formázzuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


KALÓRIA: 276 KCAL/DARAB

Croissant házilag

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Tekercs - Tekert sajtos
Tekercs - Tekert sajtos

1. A hozzávalókat a kenyérsütő gépbe tettem dagasztó programra. 2. A végén kivettem a tésztát és téglalap alakúra nyújtottam. 3. Utána megkentem a tejföllel, a sajttal és a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Töltött szendvics
Töltött szendvics

A tésztát jó alaposan begyúrjuk, langyos helyen ruha alatt, vagy kelesztőtálban 1 óra hosszát kelesztjük, majd kb. 25 x 30 cm-es téglalapra nyújtjuk. A téglalap közepére hosszában...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Domonkos
Sós stangli
Sós stangli

A meglangyosított tejben elkeverünk 1 kk cukrot és élesztőt,majd felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, összegyúrjuk az élesztős tejjel, a tojássárgájával, sóval és t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Karácsonyi sajtos pogácsa
Karácsonyi sajtos pogácsa

Elkészítése: A vajat a tojássárgájával, a tejföllel és a sóval kikavarjuk. A lisztet a sütőport és a reszelt sajtot is hozzáadjuk, meggyúrjuk a tésztát. Majd becsomagoljuk fóliá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk