Családireceptkönyv.hu

Croissant házilag


Írta:

Elk. idő: 50 PERC + A TÉS
Adag: 12-14 DARABHOZ
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg vaj/margarin | 40 dkg liszt + a nyújtáshoz | csipet só 2 dl tej | 4 dkg porcukor | 2 dkg friss élesztő | 2 tojássárgája | 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:


1. A tésztához 2,5 dkg vajat/margarint elmorzsolunk a liszttel és a sóval. A tejet meglangyosítjuk a porcukorral, felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt, majd beletesszük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, sima tésztává dagasztjuk. Szobahőmérsékleten, letakarva 20-25 percig pihentetjük.

2. A maradék 22,5 dkg vajból/margarinból lisztezett zsírpapíron téglalap alakot formázunk. Hűtőbe rakjuk, amíg pihen az élesztős tészta.

3. Az élesztős tésztarészt lisztezett asztalon lóhere alakúra formáljuk, majd a közepére helyezzük a vajas/margarinos téglalapot. Az óramutató járásával megegyező irányban ráhajtjuk a tészta füleit, majd téglalap alakúra nyújtjuk.

4. Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, a bal oldali tésztarészt a középső részre hajtjuk, majd lesöpörjük róla a lisztet, és a jobb oldalit hajtjuk a dupla tésztarészre. Ezt nevezzük szimpla hajtásnak.

5. A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, majd következik a dupla hajtás: a tésztát ismét kinyújtjuk, most képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk. A két szélső részt ráhajtjuk a két középső részre, majd a dupla vastagságú tésztát egymásra hajtjuk. Hűtőszekrényben 30 percet pihentetjük, majd megismételjük a dupla hajtást, és újra hűtőbe rakjuk 30 percre. Utána a recept szerint töltjük-formázzuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


KALÓRIA: 276 KCAL/DARAB

Croissant házilag

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Vajas-tejfölös pogácsa
Vajas-tejfölös pogácsa

A lisztet a 20 dkg vajjal elmorzsoljuk, a langyos tejfölt a tészta közepébe öntjük, bele morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, összegyúrjuk, majd kisodorjuk. A megmaradt 5 dkg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Habkönnyű burgonyás pogácsa
Habkönnyű burgonyás pogácsa

A burgonyát héjastul puhára főzöm a sós vízben, majd hideg vízzel átmosom, lehúzom a héját és áttöröm. Félreteszem és hagyom teljesen hidegre kihűlni. Csak akkor kezdek a tésztána...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pupusas - El Salvador nemzeti eledele
Pupusas - El Salvador nemzeti eledele

1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, vagy a kenyérsütő géppel összedolgoztatjuk. A tésztát félretesszük pihenni. 2. Míg pihen a tészta, addig lereszeljük a sajtot, olajon megfo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dini
Grissini
Grissini

Az olajat, a paradicsomot, a parmezánt, a rozmaringot, a citromhéjat, a csilit és a kisebb darabokra vágott sonkát botmixerrel vagy késes aprítóval pürésítjük. Dagasztógépbe mérj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk