menu

Családireceptkönyv.hu

Croissant házilag


Írta:

Elk. idő: 50 PERC + A TÉS
Adag: 12-14 DARABHOZ
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg vaj/margarin | 40 dkg liszt + a nyújtáshoz | csipet só 2 dl tej | 4 dkg porcukor | 2 dkg friss élesztő | 2 tojássárgája | 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:


1. A tésztához 2,5 dkg vajat/margarint elmorzsolunk a liszttel és a sóval. A tejet meglangyosítjuk a porcukorral, felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt, majd beletesszük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, sima tésztává dagasztjuk. Szobahőmérsékleten, letakarva 20-25 percig pihentetjük.

2. A maradék 22,5 dkg vajból/margarinból lisztezett zsírpapíron téglalap alakot formázunk. Hűtőbe rakjuk, amíg pihen az élesztős tészta.

3. Az élesztős tésztarészt lisztezett asztalon lóhere alakúra formáljuk, majd a közepére helyezzük a vajas/margarinos téglalapot. Az óramutató járásával megegyező irányban ráhajtjuk a tészta füleit, majd téglalap alakúra nyújtjuk.

4. Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, a bal oldali tésztarészt a középső részre hajtjuk, majd lesöpörjük róla a lisztet, és a jobb oldalit hajtjuk a dupla tésztarészre. Ezt nevezzük szimpla hajtásnak.

5. A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, majd következik a dupla hajtás: a tésztát ismét kinyújtjuk, most képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk. A két szélső részt ráhajtjuk a két középső részre, majd a dupla vastagságú tésztát egymásra hajtjuk. Hűtőszekrényben 30 percet pihentetjük, majd megismételjük a dupla hajtást, és újra hűtőbe rakjuk 30 percre. Utána a recept szerint töltjük-formázzuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


KALÓRIA: 276 KCAL/DARAB

Croissant házilag

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Libazsíros-lilahagymás pogácsa
Libazsíros-lilahagymás pogácsa

A lila hagymát felkockáztam, és kevés libazsíron megfuttattam, majd félretettem hűlni. Az élesztőt a langyos tejjel és a kevés cukorral hagytam felfutni. A lisztet a zsírral öss...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: zsuzsi0629
Tejfölös pogácsa
Tejfölös pogácsa

A tejet meglangyosítjuk, és a cukorral együtt felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a zsírt. Belegyúrjuk a felfuttatott élesztőt a tejjel, a tojást és a tejfölt...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos Stangli 4
Sajtos Stangli 4

Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos tejben. A kimért lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a margarint, a zsírt, a tojássárgákat, a fele reszelt sajtot, a tejfölt, sót, végül a fel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos tallér
Sajtos tallér

A margarint hozzáadom a liszthez, rászórom a szódabikarbónát, a sót és az őrölt köményt ízlés szerint, ráütök egy tojást, hozzáadom a kis doboz tejfölt, majd végül a lereszelt sajt...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk