30 dkg lencse
2 szál sárgarépa
1 fej hagyma
1 kiskanál zsír
3-5 dkg szalonna
1 szál házi kolbász (lehet virsli is)
babérlevél
tárkony, kakukkfű (ezek el is hagyhatók)
1 teáskanál szárított zöldség ( ez is elhagyható)
só, pirosparika
a habaráshoz:
1 teáskanál liszt, 1 evőkanál tejföl
végül 1 kiskanál mustár
A hagymát, sárgarépát, szalonnát, kolbászt felszelem. A zsírra rádobom a szalonnát, amikor már töpörtyűs, jöhet a hagyma.majd a répa. Alapos átpirítás után következik a lencse.(Természetesen az áztatóvíz után még átmosom, úgy kerül a levesbe.)
Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Most jöhet a babérlevél, a tárkony, a kakukkfű, a házi szárított zöldség és a só. Lefedem és 15 perc főzés után máris beleereszetem a habarást. Most beledobom a kolbászkarikákat és egy kevés pirosparikát is szórok bele Még pár perc és kész is a magyaros lencselevesem. A mustárt csakis az elkészült levesbe keverem bele.
A legfontosabb, hogy január elsején ez legyen családom első étele. Hiszen a népi babonák szerint így lehet szerencsés a következő esztendő.
A zöldségeket tisztítom, mosom, egyforma kockákra vágom, a gombákat csak mosom. A vöröshagymát apró kockákra vágom, olívaolajon lepirítom, 2 dl vízzel fölengedem és forralom, míg...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűA csirkét darabokra vágjuk. A hagymaféléket, a zöldségeket meg a zellert felszeleteljük, és a csirkével együtt egy nagyobb fazékba tesszük. Felöntjük vízzel, sóval, őrölt borssal í...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szalonnát apróra vágjuk, és az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított hagymát, a felszeletelt sárgarépát, a fehérrépát és a zellert. Megsózzuk, megborsozzuk, majd mehet bel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Előző este beáztatom a feles borsót. 2. Másnap felszeletelem a szalonnát, bevagdosom, kisütöm és félreteszem. 3. A zsíron megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, megs...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz