60 dkg finomliszt
25 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
25 dkg juhtúró
2 tk. só
0,5 dl tej
kb. 2-2,5 dl tejföl
3 dkg élesztő
csipet cukor
A tejet meglangyosítottam, majd a cukrot és az élesztőt belekevertem. Félretettem. Míg az élesztő beindult elmorzsoltam a vajat a liszttel, belekevertem a sót, a juhtúrót. Közepébe mélyedést készítettem, ide ütöttem a tojást, ide tettem a tejfölt és a felfutott élesztőt is. Közepesen kemény, jól gyúrható tésztát állítottam belőle össze. Fóliába csomagoltam és egy éjszakát hűtőben pihentettem. A hűtés lehet kicsit rövidebb is, de minimum 2 órának lennie kell.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtottam, tetejét berácsoztam, majd apró pogácsákat szaggattam belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam őket, és hagytam pihenni kb. 30 percet. Lekentem tojással, mindre tettem egy csipet reszelt sajtot. 200 fokra előmelegített sütőben sütöttem 15 percig.
Más túróval is tökéletes! :D
Én 1 éjszakát mindig a hűtőben hagyom. Másnap meg kell várni, hogy szoba hőmérsékletű legyen a tészta, különben nem jön fel szépen a pogácsa lapos lesz.
Egy 30 cm-es püspökkenyér formát béleljünk ki sütőpapírral. A hozzávalókat készítsük elő és mérjük ki. A kandírozott gyümölcsöket keverjük össze a narancslével és a mazsolával. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta:1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA palacsintákat sütjük ki először. A hozzávalókat csomómentesre kikeverjük és egyenként kisütjük.(12 db palacsinta sült ki,24 cm-es palacsintasütőben A töltelék készítése: A hozzá...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt a langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, a tejfölt, a maradék cukrot, pici sót, és kidolgozzuk a tésztát. Lisztezett deszkán kb....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű