60 dkg finomliszt
25 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
25 dkg juhtúró
2 tk. só
0,5 dl tej
kb. 2-2,5 dl tejföl
3 dkg élesztő
csipet cukor
A tejet meglangyosítottam, majd a cukrot és az élesztőt belekevertem. Félretettem. Míg az élesztő beindult elmorzsoltam a vajat a liszttel, belekevertem a sót, a juhtúrót. Közepébe mélyedést készítettem, ide ütöttem a tojást, ide tettem a tejfölt és a felfutott élesztőt is. Közepesen kemény, jól gyúrható tésztát állítottam belőle össze. Fóliába csomagoltam és egy éjszakát hűtőben pihentettem. A hűtés lehet kicsit rövidebb is, de minimum 2 órának lennie kell.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtottam, tetejét berácsoztam, majd apró pogácsákat szaggattam belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam őket, és hagytam pihenni kb. 30 percet. Lekentem tojással, mindre tettem egy csipet reszelt sajtot. 200 fokra előmelegített sütőben sütöttem 15 percig.
Más túróval is tökéletes! :D
Én 1 éjszakát mindig a hűtőben hagyom. Másnap meg kell várni, hogy szoba hőmérsékletű legyen a tészta, különben nem jön fel szépen a pogácsa lapos lesz.
A vajat a cukorral kézi mixerrel két percig habosítjuk, egy perc alatt belekeverjük a tojást, majd a túrót, a vaníliát, a citromlevet és a citrom lereszelt héjat. Egy külön tálban...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűA tejet langyosítjuk, hozzáadjuk a mézet, és elkeverjük. 500 g lisztet egy tálba teszünk, ehhez adjuk a langyos mézes tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatj...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: KönnyűFordítva készül, úgy is fotóztam a folyamatot. Szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét 6 kanál cukorral felverjük. Ha kész egyesével belekeverjük a sárgáját. Majd a 2 csomag vaníli...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKell egy 22 cm átmérőjű tortaforma, amibe a rétegeket fogjuk belesimítani a következő sorrendben. A legalsó kakaós réteghez a kekszet ledaráljuk és a puha vajjal elmorzsoljuk, maj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű