menu

Családireceptkönyv.hu

Zsemle


Írta:

Elk. idő: 2
Adag: 10db
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


3 dl víz
2 tk. só
2 ek. burgonyapehely
2 ek. olaj
20 dkg öregtészta
50 dkg BL 80 liszt
1 tk. cukor
1,5 dkg élesztő

Elkészítés:


Kenyérsütőgépben tésztát dagasztok, majd kelesztőtálban hagyom duplájára kelni. Közben 20 perc után kissé átgyúrom, jót tesz a tésztának. Ha szép hólyagosra kelt, kiborítom, kb. 10-11 dkg-os darabokra vágom, egyenként gömbölyítem őket. 10 percig pihentetem, majd formázom a zsemléket. Minden gombócot a tenyerembe veszek, a szélét a közepe felé húzom, miközben forgatom is a tésztát a kezemben. Érezni lehet, mikor már szép gömbölyű, feszes.

Sütni 2 féle módon szoktam. Legegyszerűbb, 2 azonos méretű, mély tepsiben. Egyiket kibélelem sütőpapírral, erre ültetem a formázott tésztát, a másik tepsit ráborítom. Hagyom a tésztát megint duplájára kelni, ez akár 1 óra is lehet, de hideg időben ennél is több. A felső tepsi tetejébe vizet fújok, így megy a 220 fokos sütőbe. 20-25 perc kell neki, az utolsó 5 percre leveszem a tetejét, hogy szép pirosra sülhessen.

Másik, hogy sütőzacsiba ültetem a gombócokat. Egy XXL méretű zacsiban 6 zsemle fér el kényelmesen. Ebben is hagyom duplájára kelni, majd vizet permetezek a zacskóba, bekötöm a száját, vagy ügyes mozdulattal a szélső sor tészta alá hajtom a száját. Majd 200 fokos sütőben sütöm 20-25 percig, vagy míg a kívánt színt el nem éri. Érdemes ellenőrizni, hogy hány foft bír a sütőzacskó, nem egyformák, jártam már úgy, hogy összezsugorodott.

Sütés után rácsra teszem hülni, hideg vízzel lepermetezem, és hallgatom, ahogy beszélgetnek.

Trükkök, tippek, praktikák:


Zsemlét bármelyik kedvenc kenyértésztánkból készíthetünk. Lehet vizes, vagy tejes, mindegy, bár igazán ropogós héjú a víztől lesz.

Zsemle

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Madártej
Madártej

1. A tojássárgákat a vanília kivonattal a cukorral fehéredésig verjük. 2. A tejet felforrósítjuk (lángterelő karikán), de ne forraljuk és ha már forró vegyük takarékra, közben a t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Kétperces joghurtdesszert
Kétperces joghurtdesszert

A gyümölcsöt megtisztítjuk, kockákra (vagy karikákra - ha banán) vágjuk. Rálocsoljuk a citromlevet, rászórjuk a porcukrot, ráöntjük a joghurtot, elkeverjük. Borospoharakban tálalju...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Barackos-pudingos-joghurtos süti csokis kekszdarabok
Barackos-pudingos-joghurtos süti csokis kekszdarabok

A tésztához 5 tojássárgáját kikavarunk 25 dkg cukorral, fokozatosan hozzáadva 1 dl vizet. Amikor jó habos, akkor hozzáadjuk a 20 dkg lisztet, amiben elkevertünk 1 csomag sütőport é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Epres - Epres túrós rúd
Epres - Epres túrós rúd

1. Az őzgerincformámat folpakkal kibéleltem úgy, hogy le tudjam majd fedni. 2. A túrót villával áttörtem, hozzáadtam a joghurtot, a vaníliás cukrot, a só, a porcukrot és az ap...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk