HOZZÁVALÓK a TÉSZTÁHOZ:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 db tojás sárgája
4 ek porcukor
1 mokkás kanál szódabikarbóna
egy kevés tej (bele pici cukor, hogy az élesztőt felfuttathassuk)
1 dkg élesztő
1 dl tejföl
3 csomag vaníliás cukrot
4 cl (nem hideg, de szoba hőmérsékletű) valódi rumot (nem tea-rumot és nem kommersz italt).
HOZZÁVALÓK a TÖLTELÉKHEZ:
a meggylekvárt ajánlanám, (a baracklekvár az elfogadott, de mi ez utóbbit túl édesnek érezzük)
30 dkg darált dió (a diót az alábbi porcukorral jól összekeverjük, s ezt a keveréket tesszük a lekvár tetejére, majd erre borítjuk rá a következő tészta réteget).
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
a tetejére csokoládé máz
A lisztet morzsolt össze a margarinnal. Ez után keverd hozzá a tojásnak a sárgáját, a szódabikarbónát, a cukrot, végül a vaníliacukrot és a rumot. Majd keverd hozzá a tejfölt és az előzőleg kevés langyos, cukros tejben megfuttatott élesztőt.
Az így összeállított, nyers kész tésztát, oszd négy részre. Mérleggel mérjed, mert fontos a pontosság! Kezdj hozzá az első negyed tészta vékonyra nyújtásához. Kipróbált, hogy egy 40 x 30 – as tepsiben sütjük készre. E méretű tepsiben ne legyen több a tésztának a vastagsága 2 mm-nél.
A tepsit nem kell kikenni, óvatosan, szépen igazítsd bele az első "nyújtomány" tésztádat. Majd egyenletesen kenjed rá a meggylekvárt, a tetejét szórd meg a cukros dióval.
Ezek után nyújtsd ki a tésztádnak a második részét, u.így, szintén 2 mm-es vastagságra. Ismét a meggylekvár, s a tésztának a harmadik és negyedik részével is tégy u.így. Tészta-lekvár +cukros dió-tészta-lekvár+cukros dió-tészta-lekvár+cukros dió-tészta.
Az utolsó "nyújtományra" már ne tégy meggylekvárt, mert erre kenjük majd a csokoládé mázat.
Előmelegített, 180 C forró sütőben, süsd 10-15 perc alatt szép arany barnára. Tűpróba fontos! Ha még nyersnek ítéled meg, akkor tégy a tetejére alufóliát, nehogy megégjen és told vissza a tepsit a sütőbe pár percre.
FONTOS: a süteményt hagyd teljesen kihűlni, ezek után a tetejére, ezután a csokimázat egyenletesen kenjed rá ;)
A CSOKIMÁZ ÍGY KÉSZÜL: 10 dkg porcukrot, 2 evőkanál jófajta kakaóport, kb. 10 dkg tortabevonó csokoládét, 1 csomag vaníliás cukrot, 2 evőkanál (főzött, v. nescaffe+pici forróvíz) fekete kávét keverj össze. Mindezek után gőz fölött (alulra lábas, benne víz, s amikor az forr, akkor tedd bele a kisebb lábast a csokimáz összetevőivel, majd keverjed addig, amíg az krémmé nem áll össze. Amikor már úgy ítéled meg, hogy kész, (a kisebb fazekat, amibe a csokimáz van, emeld ki a forró vízből). S, ekkor tegyél hozzá fél evőkanál vajat. Tudom, hogy már eléggé unod a keverést-kavarást, de ezt a vajat még hozzá kell keverned a csokimázhoz.
Ha úgy ítéled meg, hogy nem elég folyékony, akkor tegyél hozzá fél evőkanál forró vizet.
Először az őzgerinc formát kibélelünk sütőpapírral. - A babapiskótákat eltörjük ketté. { kb. 100 g -ot } A tejben sűrűre főzzük a pudingot, cukrot, rumaromát, margarint +a m...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: Könnyű21 dkg. margarint,31 dkg. lisztet, 10 dkg. porcukrot, 3 tojás sárgáját összegyúrtam,sütőpapírral bélelt (26x36)cm-es tepsibe belesimítottam, ribizlilekvárral megkentem, de jó a mál...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA felsorolás sorrendjében mindent összekeverünk. Az almát nagy lyukú reszelőn reszeljük le, és úgy keverjük bele. A tésztát kivajazott, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) formáb...
Elkészítési idő: kb 1 óra Nehézség: KönnyűA kekszet összetörjük, majd egy tálba tesszük és hozzáadjuk a többi száraz alapanyagot is. A tejjel felöntjük és összedolgozzuk, amikor már olyan mint a vizes homok, a vajat, a nut...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: Könnyű