menu

Családireceptkönyv.hu

ZSERBÓ (ch recept)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


HOZZÁVALÓK a TÉSZTÁHOZ:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 db tojás sárgája
4 ek porcukor
1 mokkás kanál szódabikarbóna
egy kevés tej (bele pici cukor, hogy az élesztőt felfuttathassuk)
1 dkg élesztő
1 dl tejföl
3 csomag vaníliás cukrot
4 cl (nem hideg, de szoba hőmérsékletű) valódi rumot (nem tea-rumot és nem kommersz italt).
HOZZÁVALÓK a TÖLTELÉKHEZ:
a meggylekvárt ajánlanám, (a baracklekvár az elfogadott, de mi ez utóbbit túl édesnek érezzük)
30 dkg darált dió (a diót az alábbi porcukorral jól összekeverjük, s ezt a keveréket tesszük a lekvár tetejére, majd erre borítjuk rá a következő tészta réteget).
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
a tetejére csokoládé máz

Elkészítés:


A lisztet morzsolt össze a margarinnal. Ez után keverd hozzá a tojásnak a sárgáját, a szódabikarbónát, a cukrot, végül a vaníliacukrot és a rumot. Majd keverd hozzá a tejfölt és az előzőleg kevés langyos, cukros tejben megfuttatott élesztőt.
Az így összeállított, nyers kész tésztát, oszd négy részre. Mérleggel mérjed, mert fontos a pontosság! Kezdj hozzá az első negyed tészta vékonyra nyújtásához. Kipróbált, hogy egy 40 x 30 – as tepsiben sütjük készre. E méretű tepsiben ne legyen több a tésztának a vastagsága 2 mm-nél.
A tepsit nem kell kikenni, óvatosan, szépen igazítsd bele az első "nyújtomány" tésztádat. Majd egyenletesen kenjed rá a meggylekvárt, a tetejét szórd meg a cukros dióval.
Ezek után nyújtsd ki a tésztádnak a második részét, u.így, szintén 2 mm-es vastagságra. Ismét a meggylekvár, s a tésztának a harmadik és negyedik részével is tégy u.így. Tészta-lekvár +cukros dió-tészta-lekvár+cukros dió-tészta-lekvár+cukros dió-tészta.
Az utolsó "nyújtományra" már ne tégy meggylekvárt, mert erre kenjük majd a csokoládé mázat.
Előmelegített, 180 C forró sütőben, süsd 10-15 perc alatt szép arany barnára. Tűpróba fontos! Ha még nyersnek ítéled meg, akkor tégy a tetejére alufóliát, nehogy megégjen és told vissza a tepsit a sütőbe pár percre.
FONTOS: a süteményt hagyd teljesen kihűlni, ezek után a tetejére, ezután a csokimázat egyenletesen kenjed rá ;)

Trükkök, tippek, praktikák:


A CSOKIMÁZ ÍGY KÉSZÜL: 10 dkg porcukrot, 2 evőkanál jófajta kakaóport, kb. 10 dkg tortabevonó csokoládét, 1 csomag vaníliás cukrot, 2 evőkanál (főzött, v. nescaffe+pici forróvíz) fekete kávét keverj össze. Mindezek után gőz fölött (alulra lábas, benne víz, s amikor az forr, akkor tedd bele a kisebb lábast a csokimáz összetevőivel, majd keverjed addig, amíg az krémmé nem áll össze. Amikor már úgy ítéled meg, hogy kész, (a kisebb fazekat, amibe a csokimáz van, emeld ki a forró vízből). S, ekkor tegyél hozzá fél evőkanál vajat. Tudom, hogy már eléggé unod a keverést-kavarást, de ezt a vajat még hozzá kell keverned a csokimázhoz.
Ha úgy ítéled meg, hogy nem elég folyékony, akkor tegyél hozzá fél evőkanál forró vizet.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Batátás keksz
Batátás keksz

Mire lesz szükségünk? • 1 kis édesburgonya, megfőzve és szétnyomva • 2 teáskanál fahéj • 2 leveseskanál vanília kivonat • 1/2 teáskanál só • 1/2 csésze édesítés nélküli kókusz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veronika
Keksz szalámi
Keksz szalámi

1. A tejből, kakaóból, porcukorból, vajból szirupot főzünk 2. A kekszet összetörjük 3. A diót összevágjuk apróra és a kekszhez öntjük, majd öntünk rá rumot, majd összekeverjük a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Meggyes - Meggyes pite
Meggyes - Meggyes pite

1. A hozzávalókat összekeverjük abban a sorrendben, ahogy le van írva. 2. Vegyük kétfelé. 3. Az egyiket tegyük a tepsi aljára, majd rá a meggy vagy cseresznye, és a tetejér...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Tari Éva
Tortakrém receptek
Tortakrém receptek

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk