Hozzávalók a mákos gubához:
10 db szikkadt kifli, amit felkarikázok.
1 l langyos tej, 3 db tojás sárgája, 10 dkg olvasztott vaj, 8 evőkanál cukor, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg darált mák, 30-40 dkg magozott meggybefőtt.
A krémhez:
0,5 dl tej, 2 csomag vaníliás főzős pudingpor, 6 evőkanál cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 3 tojás sárgája, 15 dkg vaj.
Díszítéshez:
Felvert tejszínhab (4-5 dl)
Elkészítése:
Az 1 l tejet meglangyosítom, a 10 dkg vajat megolvasztom és egy mély tálban összekeverem a gubához valókat.
Ezt követően belekeverem a karikázott kifli darabokat és alaposan átforgatom. Megvárom, amíg beissza a levet.
Utána egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazok és a kifli felét elsimítom benne.
Erre teszem a lecsepegtetett meggyet és betakarom a maradék kiflivel. Kicsit meglapítom. Előmelegített sütőben 170 fokon 25 percig sütöm.
Amíg sül elkészítem a krémet:
A 0,5 dl tejből és a 2 csomag vaníliás pudingporból, cukorral és vaníliás cukorral ízesítve sűrű pudingot főzök. Hagyom langyosra hűlni, majd hozzákeverem a 3 db tojás sárgáját és vajat. Sima krémet készítek belőle.
A megsült gubát is hagyom meghűlni és csak utána kenem a tetejére a krémet.
Lepattintom róla a tortaforma karimáját. Tálalásig hűtőben tartom.
Tálalás előtt felverem a tejszínhabot és megdíszítem vele a tortát. Én néhány meggyszemet is félretettem erre a célra.
Szépen szeletelhető.
szepi ági
A tojások sárgáját habosra kavarom az 1 dl étolajjal és a porcukorral. A lisztet elkeverem a sütőporral. A tojások fehérjét habbá verem. A tojássárgás keverékhez felváltva hozzáado...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit tálba tesszük, és jól összegyúrjuk. Majd a hűtőbe tesszük kb. 30 percig pihenni. Ezután lisztezett deszkán jó vékonyra kinyújtjuk. 8-10 cm köröket szaggatunk....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat a cukorral habosra keverjük,majd hozzá adjuk a sütőporral elkevert lisztet.40× 30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, -6 tojásból , 12 porcukor, 12 liszt, ½ mk sütőp...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A tészta hozzávalóiból omlós tésztát készítünk - olyat, amely könnyen kezelhető és jó nyújtható (ne legyen se lágy, se kemény), majd folpackba csomagolva 20 percre a hűtőbe tess...
Elkészítési idő: 45 PERC Nehézség: Könnyű