A csülök főzéshez
2 közepes fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
3 kg sertés csülök - hátsó
15 szem feketebors (egész)
1 evőkanál só
4 db babérlevél (friss, vagy szárított)
Sütéshez
2 kg burgonya
4 fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma
majoránna
feketebors (őrölt)
fehérbors (őrölt)
só
5 evőkanál sertészsír
500 ml sör - világos
1.A vöröshagymát megpucoljuk és 4 felé vágjuk mindegyiket. A fokhagymát gerezdekre szedjük és szintén megpucoljuk. A fűszereket előkészítjük.
2.A csülköt egy nagy fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. A hagymákat, és a fűszereket betesszük a csülök mellé a vízbe. Kb. 2-2,5 órát főzzük lefedve, néha pótolva a vizet, ami elpárolgott. Akkor jó a csülök, ha a csontról szépen leválik.
3.Ekkor kivesszük a vízből, kicsontozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. Vigyázat forró!
4.A burgonyát és a hagymát megpucoljuk és cikkekre vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk, az egyiket fokhagymanyomón átnyomjuk. A másikat gerezdekben hagyjuk.
5.A húst fűszerezzük az összenyomott fokhagymával, borssal, majoránnával.
6.A burgonyát besózzuk és egy tepsibe a csülökkel együtt szépen elrendezgetjük. Mellétesszük a cikkekre vágott vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket. Kicsit megsózzuk az egészet. 4-5 ek. zsírt teszünk a tetejére, a húsok mellé, közé.
7.Lefedjük alufóliával, 15-20 percig így sütjük. A fóliát eltávolítjuk, majd 15 percenként a sörrel locsolgatva készre sütjük. Kb. 1-1,5 óra alatt kész. Savanyúsággal tálaljuk.
A húst csíkokra, a szalonnát, a meghámozott paradicsomot, a paprikát és a hagymát apró darabokra vágjuk. A szalonnát addig pirítjuk, amíg kiolvad a zsírja, majd ezen dinszteljük...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA csülköt megmossuk, ellenőrizzük, hogy a bőr tiszta legyen, ha szükséges, kissé megpucoljuk, és feltesszük főni a hagymával, fokhagymával és a fűszerekkel. (Nem érdemes bajlódni a...
Elkészítési idő: 4 Nehézség: KönnyűA rizst bő vízben 1 ek ételízesítővel megfőzzük. Közben egy másik lángon 1 ek vajon megpároljuk a zöldségkeveréket. Egy harmadikon pedig 2 ek olajon párolt hagymán elkészítjük a...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA húst feldaraboljuk és 1 fej fokhagymával (egyben, pucolás nélkül), sóval és szemes borssal ízesített vízben körülbelül 1 órán át főzzük. A kechupot, az őrölt borsot, a mézet,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű