Kettő tepsi csíramáléhoz:
0,5 kg búza
2,5 l víz
2 kg liszt kell.
A búzát átmossuk, a szennyeződésektől megtisztítjuk. (napjainkban, bioboltokban, sőt, egyes drogériákban kapható étkezési búza olyan tiszta, hogy azt már nem kell külön megmosni). A gabonát egy tálba tesszük és ázni hagyjuk annyi vízben, amennyi teljesen ellepi a magokat, mindaddig amíg a szemek megpattannak, azaz a magok belsejében fejlődő csírák megrepesztik a magot. Ez a folyamat nagyjából 1-3 napig tart. Ezután nyújtódeszkánk egyik oldalát alátámasztjuk, s ezután körülbelül 3 centiméter vastagon szétterítjük rajta a búzát. (Azért kell megemelni a deszka egyik szélét, mert így a gabonaszemek nedvesen tartásakor le tudnak peregni a felesleges vízcseppek.) Másik megoldás, ha tepsibe terítjük a búzaszemeket, és virágpermetezővel tartjuk nedvesen. Ily módon biztosan nem kerül túl sok víz a magokra. A csírázó szemeket védeni kell a fénytől, ezért a deszkát/tepsit takarjuk le egy nedves konyharuhával. A csíráztatás nem igényel meleget, ezért elég, ha a kamrában tartjuk. Fontos, hogy a csírázó szemeket nedvesen tartsuk: napi két-három alkalommal öntözgessük, permetezzük. A csíráknak teljesen át kell szőniük a szemeket, de ügyeljünk rá, hogy ne zöldüljenek meg! Ehhez a stádiumhoz az áztatástól számított 7-9. napon jutunk. Ekkor a tömböket szétszabdaljuk és húsdarálón kétszer ledaráljuk. A törmeléket egy nagy tálba tesszük és langyos vízzel leöntjük. (A langyos víztől még édesebb lesz a csíramálé.) Ezt a masszát alaposan megkavarjuk, majd 20 percig állni hagyjuk. Azután leszűrjük az egyveleget: csak a levére van szükségünk a továbbiakban. A fehéres (csírás) léből elveszünk fél litert, ezt félreteszünk, akár le is fagyaszthatjuk. A 2,5 liter csírás léből 2 litert felhasználunk, míg a fennmaradó 0,5 litert félreteszünk. „A 2 liter léhez annyi lisztet adunk, hogy galuskatészta sűrűségű masszát kapjunk – mondja a háziasszony. Ez literenként mondjuk 1 kilogramm liszt. Miután a liszt is belekerült a csíramáléba, már nem ildomos raktározni, ugyanis a lisztben elindul egyfajta természetes erjedési folyamat, s ezáltal nem lesz finom a végeredmény, ezért rögtön a keverés után javallott a sütőt előmelegíteni 180 fokra, a tepsit jól kikenni zsírral, s locsolunk bele a félretett léből, majd 3-4 centiméter vastagon elterítjük a tésztát a tepsiben. (A tepsi ne legyen teljesen teli, mert sülés közben kibugyog belőle a tészta.) Sütés előtt a tetejére locsoljuk a maradék levet. Szép pirosra sütjük a süteményt. Miután kihűlt, szeletelhetjük is a csíramálét.”
Piskóta: Felverjük a tojásfehérjét a cukorral Belekeverjük a szárazanyagot Vajazzuk, zsírozzuk a sütőlemezt Kikenjük kerek formákra Előmelegített sütőben 10 percig sütjük 200...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése A hozzávalókat összedolgozzuk. Fél centi vastagra kisodorjuk nyújtófával. – a 10 dkg lisztet kikeverjük a 10 dkg langyos zsírral – majd ezzel a masszával megkenjü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz egész tojásokat tálba ütöttem,magas fokozaton géppel kifehéredésig (sokszorosára nő a térfogata)kevertem.Cukrot kanalanként beleadagoltam, csipet sót,mézet pedig lassan belecsor...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A darált kekszet összegyúrom a cukorral,margarinnal és egy kevés tejjel. Csak annyival,hogy linzertészta keménységű legyen. Egy közepes tepsibe vagy tortasütőbe nyomko...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű