2 rúdhoz
- 40 dkg rétesliszt
- 25 dkg puha vaj vagy margarin (vagy 20 dkg zsír)
- 2 dl tejföl
- csipet só
A kakaós töltelékhez:
- 1 evőkanál olvasztott vaj (vagy olaj)
- 4 evőkanál cukor
- 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
A zserbós töltelékhez:
- 4 evőkanál sárgabaracklekvár
- 15 dkg darált dió
- 5 dkg cukor
- 1 kisebb citrom reszelt héja (bio citrom)
1. A tésztához a lisztet a vajjal/margarinnal (vagy a zsírral) elmorzsoljuk, majd a sóval és a tejföllel gyorsan összegyúrjuk. Ezután két részre osztjuk, meggömbölyítjük, letakarva 15 percre félrerakjuk.
2. A kakaós töltelékhez a kakaóport a cukorral összekeverjük, a diós töltelékhez a diót a cukorral és a reszelt citromhéjjal összekeverjük.
3. Az egyik tésztacipót kinyújtjuk téglalap alakúra (mivel nagyon omlós tésztáról van szó, lehet, hogy a szélei picit töredeznek, és pici türelem kell a nyújtáshoz is, de megéri vele szöszmötölni) Ha kinyújtottuk, megkenjük az olvasztott vajjal egyenletesen, majd rászitáljuk a cukorral összekevert kakaóport. Feltekerjük, mint a bejglit és ráhelyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
Kinyújtjuk a másik tésztacipót is téglalap alakúra, megkenjük egyenletesen a baracklekvárral, majd megszórjuk a cukorral összekevert darált dióval. Feltekerjük, és rátesszük a tepsire a másik tekercs mellé.
4. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20-25 percig sütjük.
Világos maradjon!! Nem baj, ha puhának érezzük, amikor kivesszük a sütőből - mire kihűl, kicsit szikkad és omlós lesz - de azért arra figyeljünk oda, hogy a közepe ne maradjon nyers.
Összegyúrjuk kis gombócokat csinálunk,megnő!,sütjük.Még melegen kikaparjuk a belsejét.A kikapart tésztához adunk,kakaó port,rumot,lekvárt,cukrot és annyi tejet hogy kenhető masszát...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: NehézKeverjük össze a vajat a tojással. Adjuk hozzá mandulát, a porcukrot, lisztet és a citromlevet is. Osszuk a tésztát két részre és formáljuk őket 5 cm átmérőjű rudakká. Melegítsü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta lapot/lapokat kinyújtjuk, majd 3 különböző méretű formával korongokat szaggatunk. Nekem pogácsaszaggatóm volt 9-6-4 cm átmérőjűek. A legnagyobb kört, a közepétől a széle...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tojássárgákat keverd ki a cukorral, a kukoricakeményítővel és a sóval, majd önts hozzá kevés tejet. Dolgozd simára, és fokozatosan adagold hozzá a maradék tejet. Sima, kis lángon...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Könnyű