4 tojás
25 dkg liszt
2,5 dl tej
1,5 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz
5 dkg reszelt sajt
1 dl olaj
só
bors
Egy tálba felütjük a tojásokat, hozzáöntjük a tejet, a szódát és az olajat, géppel simára keverjük, majd sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a lisztet és a reszelt sajtot.
A gofrisütőt előmelegítjük, és adagonként kisütjük a tésztát. Az első előtt kikenjük kis olajjal, a többinél már nem szükséges.
Ha a sós változatra voksolunk, keverhetünk a tésztába egy kis reszelt sajtot, sőt füstölt sajtot, tehetünk bele egy kevés zöldfűszert – bazsalikomot vagy kakukkfüvet, provanszi fűszerkeveréket vagy oregánót. A friss, meleg sós gofrit fogyaszthatjuk egy kis tejföllel és reszelt sajttal, mintha lángos lenne, készíthetünk mellé egy finom kencét, például avokádókrémet vagy tojáskrémet, de egy gyors gombamártást (recept lent) is összedobhatunk hozzá.
A krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Leszűrjük, még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd lazán szétterítjük, és hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáadjuk a vajat vagy margarin...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElmorzsoljuk a lisztet a margarinnal, sót, tojást, élesztőt, tejfölt belegyúrjuk, jól gyúrható tészta legyen. 1 órát pihentetjük, 2 felé vesszük. Kb. 1 cm-re kinyújtjuk, ujjnyi cs...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűJó alaposan összegyúrni. A tésztát legalább 15 percig erősen dagasztani. 1 órát kelni hagyni. Kinyújtjuk, majd teszünk rá mindenféle finomat. Sütőbe 30 perc sütés 190 fokon.
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűLangyos vízbe keverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. 15-20 percre félretesszük, míg felfut. Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt és a te...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű