50 dkg finomliszt
2,5 dl tej
1 tasak (7g) szárított élesztő
4 evőkanál cukor
2 vaníliás cukor
1 egész tojás, 1 sárgája
1 citrom lereszelt héja
5 dkg olvasztott vaj
só (5g)
3 evőkanál kakaó, 1-2 evőkanál tej
1 tojás a lekenéshez.
A hozzávalókat tálba rakjuk, és szép sima tésztának kidagasztjuk. Rögtön kitesszük nyújtódeszkára, és három részre osztjuk. Két egyforma és egy kicsivel nagyobb gombócot formázunk.
A nagyobb tésztát letakarjuk, és kelni tesszük. A másik két tésztába, az egyikbe belegyúrunk egy kanál kakaót, amit tejjel feloldunk, a másik tésztába 2 kanál kakaót gyúrunk bele, amíg szép egyformán eldolgozódik a kakaó.
Letakarva kelni tesszük, amíg kétszeresére emelkednek.
Amikor szépen felnőttek, nyújtódeszkára tesszük, és mindenik tésztát hét egyforma részre vágjuk, amit kis gombócoknak formázunk.
A világosabb gombócot kissé kisodorjuk, a sötétebb gombócot, olyan hosszúságúra nyújtjuk ki, amilyen hosszúra sodortuk a világos tésztát, megkenjük tojásfehérjével és ráhelyezzük, majd összefogjuk. Végül egy fehérgombócot nyújtunk ki, és teljesen betakarjuk a barna tésztákat. Így járunk el, amíg az egész tésztánk elfogy.
Tepsiméret hosszúságának kétszeresére kisodorjuk mindeniket, kettőbe vágjuk és vajjal kikent, kalácssütő formába egymásra rakjuk.
Hagyjuk legalább fél órát a tepsiben kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Még forrón cukros sziruppal lekenjük, hogy szép fényes legyen a teteje.
1. A tejcsokoládét és a sós földimogyorót felaprítjuk. 2. Összekeverjük a darált mandulát a kakaóporral, a mogyoróvajjal és a juharsziruppal, majd hozzáadjuk a kókuszolajat, a fel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz epret alaposan megtisztítjuk, a zöld részeket eltávolítjuk, (ha nagyobb szemek, akár ketté is vághatjuk) és kicsit hagyjuk lecsöpögni. A sütőt előmelegítjük, a tepsit (38*22 cm)...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk, majd egy kivajazott tepsibe vagy piteformába terítjük, letakarjuk, és abban hagyjuk megkelni. Közben a szőlőt megmossuk, félbe vágjuk, kima...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes