1 kg húsos, füstölt csont ( vagy előfőzött csülök )
- 30-50 dkg bab
- 10-15 dkg füstölt kolbász
- 3 szál nagy sárgarépa
- 1-2 szál fehérrépa
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-2 ek. olaj
- só, bors
- babérlevél
- 2-3 ek. liszt
- 1 tk. pirospaprika
- kb. 2 dl tejföl
Előző este hideg vízbe beáztattam a babot.
Másnap a zöldségeket megtisztítom. A répákat és a kolbászt felkarikázom, a hagymát finomra vágom.
Egy fazékba felteszem főni a csontot a babérlevéllel és az egész fokhagymával. Ha félig megpuhult a hús, kiveszem a csontot. Leszedem a húst és a leveshez adom a répákkal, a babbal és a kolbásszal együtt. Puhára főzök mindent.
Rántást készítek.
A lisztet az olajon megpirítom. Hozzáadom a hagymát, amivel még egy kicsit pirítom. Lehúzom a tűzről és megszórom a fűszerpaprikával és felöntöm kb. 2,5-3 dl vízzel. Csomómentesre kikeverem, majd a tejfölt is hozzáadom. Ezzel sűrítem a levest. Sózom, borsozom.
Ízlés szerint csipetkével is tálalható.
Tojásleves nyáron Zsiradékot megolvasztok, majd 1 kis fej apróra vágott hagymát adok hozzá,+ 1 babérlevelet ugyan úgy a rántást enyhén zsemleszínűre sütöm, félreveszem a tűzről me...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA darált húst összegyúrjuk a lereszelt zsemlével, a tojással, a zúzott fokhagymával és a borssal és félretesszük. Az olajat egy fazékban felhevítjük, és megpároljuk rajta az apró...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűOlívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát (azt csak később adjuk hozzá), vigyázva, hogy meg ne barnuljon. Ezután mehetnek bele a répák és a zeller. Ha ezzel megvagyunk,...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűMegtisztítjuk és karikára/kockára vágjuk a zöldségeket. A hagymát finomra aprítjuk, és pár csepp olajon pirítani kezdjük. A zöldségeket hozzáadjuk az üvegesre pirított hagymához,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű