1 kg húsos, füstölt csont ( vagy előfőzött csülök )
- 30-50 dkg bab
- 10-15 dkg füstölt kolbász
- 3 szál nagy sárgarépa
- 1-2 szál fehérrépa
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-2 ek. olaj
- só, bors
- babérlevél
- 2-3 ek. liszt
- 1 tk. pirospaprika
- kb. 2 dl tejföl
Előző este hideg vízbe beáztattam a babot.
Másnap a zöldségeket megtisztítom. A répákat és a kolbászt felkarikázom, a hagymát finomra vágom.
Egy fazékba felteszem főni a csontot a babérlevéllel és az egész fokhagymával. Ha félig megpuhult a hús, kiveszem a csontot. Leszedem a húst és a leveshez adom a répákkal, a babbal és a kolbásszal együtt. Puhára főzök mindent.
Rántást készítek.
A lisztet az olajon megpirítom. Hozzáadom a hagymát, amivel még egy kicsit pirítom. Lehúzom a tűzről és megszórom a fűszerpaprikával és felöntöm kb. 2,5-3 dl vízzel. Csomómentesre kikeverem, majd a tejfölt is hozzáadom. Ezzel sűrítem a levest. Sózom, borsozom.
Ízlés szerint csipetkével is tálalható.
Fazékban az olajon megfuttatjuk a felaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a tarhonyát és kevergetve megpirítjuk. A tűzről levéve pirospaprikával, köménnyel, zúzott fokhagymával és sóv...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA kolbászt négy darabba vágjuk, és a megtisztított, négyrét hasított leveszöldséget hozzáadva, másfél liter vízzel felöntjük, mintha húslevest készítenénk, fűszerezzük. Amikor a be...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymat aprora vagjuk A sargarepat es, a feherrepat kockakra vagjuk Keves olajon megparoljuk a hagymat,utana hozzatesszuk a kockara vagott repakat Osszekeverjuk,es felontjuk v...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA savanyú káposztát mossuk át a sóssága miatt. A tarját és a szalonnát kockára,a répát karikákra vágjuk. A hagymát apró kockákra vágjuk, majd egy lábosban kevés olajon megdinszt...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű