Piskóta
6 db tojás
6 ek porcukor
4.5 evőkanál finomliszt
1.5 ek cukrozatlan kakaópor
0.5 csomag sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
1.5 teáskanál fahéj
1 csipet só
Vaníliás krém
2 csomag vaníliás pudingpor
1 l tej
8 ek cukor (ízlés szerint)
2 narancsból nyert narancslé
500 ml habtejszín
2 csomag habfixáló
Csokiöntet
7 dl tej
5 ek cukor (ízlés szerint)
3 evőkanál finomliszt
3 ek cukrozatlan kakaópor
0.5 dl rum (vagy 1 kávéskanál aroma)
Rétegezéshez
50 dkg meggybefőtt (magozott)
50 dkg trópusi gyümölcskonzerv
Piskóta
A sütőt 150 fokra beállítva előmelegítjük – mielőtt elkezdjük a tésztát készíteni.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a cukrokkal, a csipet sóval habosra kikeverjük, majd ehhez adjuk a lisztes keveréket (liszt, kakaópor, sütőpor, fahéj), alaposan kikeverjük, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A tűzhely tepsijét kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a masszát, s 150 fokon készre sütjük - körülbelül 30-40 perc alatt -, majd hagyjuk kihűlni.
Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet, majd a csokiöntetet.
Ha elkészültek, kihűltek a krémek is, jöhet a rétegezés.
A piskótát a tepsiben kis darabokra felvágjuk. Akár kézzel is tépkedhetjük.
Egy nagy méretű, lefedhető jénai tálba rakunk egy sor piskótát – nem kell "szabályosan" lerakni, szinte "beledobáljuk", lazán -, kevés meggylével meglocsoljuk, megszórjuk meggyel, megöntözzük csokoládéöntettel, erre öntünk a vaníliás krémből. Ismét egy réteg piskóta, ezt meglocsoljuk kissé a trópusi gyümölcslével, megszórjuk a trópusi gyümölcs felével, megöntözzük a csokoládéöntettel, erre ismét kenünk a vaníliás krémből.
Addig ismételjük, amíg elfogynak a hozzávalók, de a tetejét vaníliakrémmel zárjuk, melyet a felvert tejszín félretett harmadával befedünk – nem kell simára elkenni, inkább borzas maradjon.
A végén 2-3 evőkanál csokiöntetet locsolunk a tetejére, villával kissé "összekócoljuk". Lefedjük, s mehet a hűtőbe pihenni!
Az a legjobb, ha egy éjszakát ott pihen, vagy reggel készítjük, s estig jól kihűtjük.
Ez nem szeletelős, hanem kanalazós desszert, tetszés szerint tálkákban tálaljuk, szórhatunk még tálaláskor az adagokra gyümölcsöt – de ez el is maradhat.
Vaníliás krém
8 dl tejet felteszünk melegedni, közben a maradék tejjel csomómentesre keverjük a pudingporokat, hozzáadjuk a cukrot és a narancsok kifacsart levét. Amikor felforrt a tej, beleöntjük a pudingporos tejet, összeforraljuk, hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, a habfixálóval kemény habbá vert tejszín kétharmad részét (a maradék harmadát majd a tetejére használjuk fel) beleforgatjuk a vaníliás krémbe, hogy egyenletes, sima krémet kapjunk.
Csokiöntet
A lisztet, a cukorral, kakaóporral összekeverjük, s a tej felével csomómentesre kikeverjük - miután feltettük a tej másik felét melegedni -, majd a felforrt a tejhez öntjük, összeforraljuk, amíg besűrűsödik.
A végén hozzáöntjük a rumot, elkeverjük az öntetben, levesszük a tűzről, majd hagyjuk kihűlni.
Amikor majd rétegezzük, hagyjunk belőle a végén 3-4 evőkanállal a tetejéhez.
Rétegezéshez
A gyümölcsöket külön-külön tálba leszűrjük, lecsöpögtetjük, a levüket felfogjuk.
egy tálba beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk az olvasztott,- de langyos rámát, a sütőport , a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a tejet, majd összeturmixoljuk. A lisztet kisebb...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KönnyűA tojásokat habosra keverjük a cukorral, ezalatt a mikróban felolvasztjuk az étcsokoládét a vajjal. Amikor kész, hozzáöntjük a tojásokhoz, belekeverjük a lisztet és a sütőport, m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűJelenleg itt vagy: Főoldal > Sütemény receptek > Gyümölcsös sütik > Almás sütik > Fitness almás-mákos Fitness almás-mákos recept Galéria (2) Fitness almás-mákos Beküldve: 201...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1.Öntsd a szoba hőmérsékletű joghurtot egy edénybe, add hozzá a tojást, a sót, és a cukrot. 2. Keverd hozzá a megszitált lisztet, és a szódabikarbónát. Ennél a receptnél fontos, h...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű