A tésztához:
40 dkg búzafinomliszt
20 dkg rétesliszt
1 dkg élesztő
2 kávéskanál cukor
20 dkg zsír
2-2,5 dl tejföl (a liszt minőségétől függően)
1 csipet só
A töltelékhez:
szilva lekvár vagy darált dió és lekvár keveréke
A forgatáshoz:
20 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
Egy tálba mérjük a liszteket, hozzáadjuk a cukrot a sót, majd belemorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a zsírt (én fele zsírt fele margarint raktam bele) és alaposan elmorzsoljuk. Majd annyi tejfölt adunk hozzá, amivel könnyen gyúrható, de nem ragacsos tésztát kapunk.
Kelesztés nélkül kissé lisztezett deszkára tesszük a tésztát és kb. fél cm vastagra nyújtjuk.
Egy kb. 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk a tésztát. A leeső részeket újra összegyúrjuk, majd kiszaggatjuk.
A kiszaggatott tészta korongokat kezünkkel kissé ellapítjuk, majd a tészta szélére teszünk a töltelékből.
Ráhajtjuk a közepére,lenyomkodjuk, végeit összecsípjük, majd kifli alakúra hajtjuk. Figyeljünk, hogy az összeillesztés alulra kerüljön!
A kész kifliket sütőpapíros vagy kivajazott tepsibe tesszük. 180 C fokon alsó-felső sütéssel 15 percig sütjük (ne süssük túl, maradjanak világos színűek!). Ha meg szeretnénk nézni, hogy megsültek e, akkor nézzük meg az aljukat.
A kristálycukrot a vaníliás cukorral összedaráljuk (én kávédarálóval szoktam), majd a még forró kifliket beleforgatjuk.
A tojást verjük fel a választott édesítőszerrel, majd fokozatosan adjuk hozzá a kókuszolajat. Ezután keverjük össze a száraz alapanyagokat, vagyis a zabpelyhet, a kókuszlisztet, a...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. A cukrot, a mézet és a tojásokat kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a puha vajat is, amivel alaposan összekeverjük. 2. Végül a tejet és a lisztes szódabikarbónát is hozzákeverjük, k...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesKevés tejjel a pudingport és a cukrot simára keverjük. A maradék tejet a tejszínnel felforraljuk, levesszük a tűzről, és hozzáöntjük a csomómentesen elkevert pudingport. Folytonos...
Elkészítési idő: fél óra Nehézség: KönnyűA tejet felforraljuk a cukorral. Kevés tejet elvéve a lisztet csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a forró tejhez. Tűzről levéve belekeverjük a vaníliás cukrot, to...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Könnyű