6 púpos evőkanál kristálycukor
2 dl hidegvíz
25 dkg porcukor
3 tojássárgája
10 dkg margarin
90 dkg liszt (finom és rétes vegyesen)
1 csapott teáskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál fahéj
citromhéj
1 csomag vaníliás cukor
1 dl tej
1 csomag szalalkáli
0,5 dl olaj
a mázhoz:
3 tojásfehérje
kb. 30-35 dkg porcukor
citromlé ízlés szerint
A kristálycukrot megpirítjuk, majd a vízzel felengedjük és hagyjuk kihűlni. A porcukrot a tojássárgákkal és a margarinnal habosra keverjük.
Összekeverjük a száraz hozzávalókat: az átszitált liszteket, a szegfűszeget, a fahéjat, a citromhéjat és a vaníliát. Ennek a mennyiségnek kb. a felét hozzákeverjük a kikevert vajhoz.
A megmelegített tejbe beleöntjük a szalalkálit, majd ezt hozzákeverjük a tésztához. Felváltva a tésztához keverjük az olajat, a maradék lisztes keveréket és a felolvasztott cukrot is. Lefedjük, majd egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Ha nincs ennyi időnk, 3-4 óra is elég.
A pihentetés után a tésztából lisztes kézzel főtt tojássárgája nagyságú golyókat készítünk, és kikent tepsire helyezzük a golyókat. 165 fokra melegített sütőben, légkeverésen kb. 8-10 percig sütjük a puszedliket.
A tojásfehérjét felverjük, apránként beleszitáljuk a porcukrot, és citromlével ízesítjük a habot.
Egy nagy tálba kiveszünk egy adag habot, és óvatosan (húsvilla segítségével) beleforgatunk annyi puszedlit, amennyin szépen eloszlik a kiemelt habmennyiség. Ezután gyúrótáblára sorakoztatjuk a mázzal bevont süteményeket. (Az aljáról késsel le szoktam húzni a habot, hogy annyira ne tapadjon a táblához.
Ha már kissé megszáradt a máz, akkor mindegyik puszedlit meg szoktam emelni, hogy a végén könnyebb legyen felszedni őket a tábláról.)
A lisztet, cukrot, mákot, tejet keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a felvert tojásokat, a felolvasztott vajat, a reszelt citromhéjat. Mindezt összekeverjük. Vajazott, lisztezett, vagy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszekeverjük a hozzávalókat, keksznyomóval ("cseh automata") vagy kiskanállal tepsire halmozzuk a kekszeket majd forró ütőben megsütjük. A massza egy részét kakaóporral is ízesí...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA rizst a vízzelfeltesszük főni. Ha a víz elpárolog, hozzáöntjük a tejet, ízlés szerint édesítőt és vaníliát adunk hozzá, valamint a citrom levét és héját. Amikor a rizs puhulni k...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűAz édesburgonyát hámozd meg, vádg kockára és főzd puhára, majd szűrd le és még forrón törd át krumlinyomóval. A csokit és a kókuszolajat olvaszd össze, keverd az édesburgonyapüréh...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű