50 dkg rebarbara
15 dkg cukor (ez változhat ízlés szerint)
4 tojás
5 ek kukoricakeményítő
2 ek vaj
25 dkg eper
A tésztához:
30 dkg liszt (nekem kb. a harmada teljeskiőrlésű, ettől omlósabb)
20 dkg hideg vaj felkockázva
3-4 ek hideg tejföl
3-4 ek porcukor (elhagyható)
A tésztához morzsold el a lisztet a vajjal, ha porcukrot is használsz, akkor azzal együtt. Ha már morzsás, adagold hozzá a tejfölt, de csak annyit, amennyitől összeáll. Minél kevesebbet gyúrd, az a lényeg, csak tapaszd össze labdává és sütőpapírban tedd el pihenni a hűtőbe legalább fél órára. Melegítsd elő a sütőt 180ºC-ra. Nyújtsd ki a tésztát és tedd piteformába, egy sütőpapírral béleld ki a tésztát és pakold tele nehezékkel, babbal, rizzsel, vagy akár kiskanalakkal. Süsd kb. 25 percig így, majd vedd ki a nehezéket, és anélkül, csak magában süsd tovább, teljesen készre, kb. 5-10 perc alatt. Vedd ki a sütőből és hagy hűlni.
A rebarbara végeit vágd le, és csak akkor hámozd meg, ha sérült. Darabold fel, majd közepesen magas lángon tedd fel a cukorral főni csak a saját levében, néha keverd meg. Kb. 15 perc kell neki, hogy teljesen megfőjön és szétessen, de folyamatosan ellenőrizd és kevergesd. Közben az epret tisztítsd meg, és a kukoricakeményítőt oldd fel kb. 3 ek hideg vízben. Ha a rebarbara megfőtt, botmixerrel pépesítsd, majd add a keményítős levet a rebarbarához, forrald fel, és főzd 1 percig. A tojásokat kissé verd fel egy tálban, majd fokozatosan csorgasd hozzá a rebarbarapürét, és tedd vissza főni közepes lángon még nagyjából 1 percet, míg besűrűsödik. Ha levetted a tűzről, add hozzá először a vajat, majd az epret, és újra pépesítsd botmixerrel. Szűrd át a pitetésztába, és hagyd hűlni, majd tedd a hűtőbe legalább 4 órára. Ha kihűlt díszítsd tejszínhabbal, de akár tojáshabot is használhatsz, amit kissé megpörkölsz. Kisebb eperszemekkel, félbevágott darabokkal is dekorálhatod.
http://izeselet.hu/receptek/ezt-susd-ha-jot-es-valami-edeset-akarsz-rebarbara-szezon-horvat-sara/
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és 1 órát legalább pihentetjük (de akár éjszakázhat is a hűtőben). Két lapot nyújtunk és sütünk belőle, elvileg 180°C-ra előmelegített sütőben,...
Elkészítési idő: kb. 2 óra Nehézség: KönnyűA tészta öszzes hozzávalóját összegyúrjuk. Kettő részre osztjuk. Az egyiket egy kivajazott tepsibe tesszük (kb. 25x40cm-es tepsi) és lekvárral megkenjük (én az erdei gyümölcsöset...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 A tojások fehérjét a cukorral habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. 2 A kemény habhoz keverjük a tojássárgájákat. 3 A lisztet elkeverjük a csipet sóval, a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta 180 fokon sül- nálunk ez az ideális hőfok- 8 perc A lisztes alap készítése : 0,5 liter tejbe 5 evőkanál lisztet keverünk, csomómentese keverjük habverő segítségével. Ezut...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Nehéz