50 dkg rebarbara
15 dkg cukor (ez változhat ízlés szerint)
4 tojás
5 ek kukoricakeményítő
2 ek vaj
25 dkg eper
A tésztához:
30 dkg liszt (nekem kb. a harmada teljeskiőrlésű, ettől omlósabb)
20 dkg hideg vaj felkockázva
3-4 ek hideg tejföl
3-4 ek porcukor (elhagyható)
A tésztához morzsold el a lisztet a vajjal, ha porcukrot is használsz, akkor azzal együtt. Ha már morzsás, adagold hozzá a tejfölt, de csak annyit, amennyitől összeáll. Minél kevesebbet gyúrd, az a lényeg, csak tapaszd össze labdává és sütőpapírban tedd el pihenni a hűtőbe legalább fél órára. Melegítsd elő a sütőt 180ºC-ra. Nyújtsd ki a tésztát és tedd piteformába, egy sütőpapírral béleld ki a tésztát és pakold tele nehezékkel, babbal, rizzsel, vagy akár kiskanalakkal. Süsd kb. 25 percig így, majd vedd ki a nehezéket, és anélkül, csak magában süsd tovább, teljesen készre, kb. 5-10 perc alatt. Vedd ki a sütőből és hagy hűlni.
A rebarbara végeit vágd le, és csak akkor hámozd meg, ha sérült. Darabold fel, majd közepesen magas lángon tedd fel a cukorral főni csak a saját levében, néha keverd meg. Kb. 15 perc kell neki, hogy teljesen megfőjön és szétessen, de folyamatosan ellenőrizd és kevergesd. Közben az epret tisztítsd meg, és a kukoricakeményítőt oldd fel kb. 3 ek hideg vízben. Ha a rebarbara megfőtt, botmixerrel pépesítsd, majd add a keményítős levet a rebarbarához, forrald fel, és főzd 1 percig. A tojásokat kissé verd fel egy tálban, majd fokozatosan csorgasd hozzá a rebarbarapürét, és tedd vissza főni közepes lángon még nagyjából 1 percet, míg besűrűsödik. Ha levetted a tűzről, add hozzá először a vajat, majd az epret, és újra pépesítsd botmixerrel. Szűrd át a pitetésztába, és hagyd hűlni, majd tedd a hűtőbe legalább 4 órára. Ha kihűlt díszítsd tejszínhabbal, de akár tojáshabot is használhatsz, amit kissé megpörkölsz. Kisebb eperszemekkel, félbevágott darabokkal is dekorálhatod.
A tészta: Tegyük egy edénybe a vizet, az olajat és a sót. Addig kavargassuk, míg felfő, majd vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a lisztet, úgy, hogy egyenletes, csomómentes legy...
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: KönnyűA méréshez használt bögre mérete 3 dl. A tojásokat egészben felverjük, majd tovább kavarjuk az 1 bögre porcukorral és az olvasztott vajjal. Hozzáadjuk a tejet és a sütőporral elkev...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vaníliarudat éles késsel hosszában behasítom úgy, hogy a végén egy kis szakasz egybetartsa. Egy rozsdamentes lábosba öntöm a tejet és a tejszínt, beledobom a vanília rudat, felfo...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA mézes lap hozzávalóiból 2 lapot sütünk egy 22*38 cm-es tepsin, majd hagyjuk kihűlni. A mákos piskótához a tojás sárgájákat habosra kavarjuk a 10 dkg cukorral, vízzel, olajjal...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes