1/2 tk. őrölt bors
1/2 tk. só
1 tk. chili por vagy őrölt pirospaprika
240 ml ketchup (1 pohár)
4 ek. mustár
4 ek. almaecet
2,5 ek. Worcestershire szósz
2 ek. citromlé
1 ek. szójaszósz
2 ek. melasz
6 ek. méz
1/2 tk. Tabasco szósz
120 ml (fél pohár) barna cukor
1,5 ek. olaj
1 kisebb hagyma
2 gerezd fokhagyma
1.Egy tálkában keverd össze a sót, az őrölt borsot és a pirospaprikát. Ha igazán csípős bbq szószt szeretnél, akkor használj csili port.
2.Egy nagyobb tálban szintén keverd össze a ketchupot, mustárt, ecetet, Worcestershire szószt, citromlét, szójaszószt, melaszt, mézet, tabasco szószt és barna cukrot.
3.Vágd fel apróra a hagymát, nyomd át vagy reszeld le a fokhagymát.
4.Egy lábasban, közepes lángon párold üvegesre a hagymát kb. 5 perc alatt. Add hozzá a fokhagymát és pirítsd még fél percig. Utána a száraz fűszerek jönnek, további fél percig. Legvégül a ketchupos keveréket öntsd hozzá.
5.Keverd el, és lassú-közepes lángon időnként megkeverve főzd kb. 15 percig, amíg besűrűsödik.
6.A barbecue szósz felhasználásra kész. Ha gondolod, leszűrheted, de a kellemesen megpuhult hagyma- és fokhagymadarabok csak rusztikusabbá, háziasabbá teszik, és egyáltalán nem zavaróak.
A jó barbecue szószt (vagy bbq szószt) kétféleképpen is fel szokás használni. Egyrészt a barbecue-t kenik be vele a sütés vége előtt, hogy ízletes, karamellizálódott kérget kapjon. Másrészt hagyományos mártogatósként vagy szószként is használható. Akinek kevés az íz a sült húsban, az tovább tobzódhat az ízkavalkádban, ha belemártogatja a falatokat a tökéletes barbecue szószba.
Tárolása:
A barbecue szósz ebben a formában annyi cukrot és savat tartalmaz, hogy egy zárható dobozkában nagyon sokáig – a recept eredeti verziója szerint akár hónapokig – eláll a hűtőben.
Ennek az adagnak nagyjából a fele elég volt egy egész, 2,5 kg-os barbecue oldalashoz. Szóval valószínűleg neked is lesz mit eltenni a hűtőbe, ha kipróbálod ezt a receptet.
A paradicsom héját lehúzzuk. Olajon megpirítjuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a aprózott paprikát, és a többi alapanyagot. Hagyományos edényben legalább 2 órát főzzük,...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA mustármagot megőrölni, felönteni az ecettel és lefedve 1 napra hűtőbe tenni. Másnap hozzá a fűszerek, 1-2 nap alatt összeérik, hűtőben kb. 1 hónapig áll el.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA birsalmát meghámozzuk, megmossuk, magházát eltávolítjuk és egyforma nagyságú kis kockákra vágjuk. Enyhén sós, cukros vízben puhára főzzük. Közben a lisztet elkeverjük a tojás...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFelforralunk kb. 1 liter vizet. A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a citromlevet, olajat, sót, majd villával kissé felverjük és beleöntjük a forró vízbe. Ha már túrószerű az állaga, akko...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű