50 dkg liszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál sütőpor
6 dkg vaj
4 tojás sárgája
3 dl tejföl, vagy sűrű natúr joghúrt (görög típusú)
1 evőkanál cukor
1 cs. Vaníliás cukor
1 citrom héja
2 evőkanál rum
A sütéshez olaj, a tálaláshoz porcukor, lekvár
1. Az előkészített hozzávalókból begyúrjuk a tésztát. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzádolgozzuk a tojássárgákat, a cukrokat, rumot, reszelt citromhéjjat és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztává tudjuk gyúrni. Letakarva fél órát pihentetjük.
2. Kinyújtjuk kb. 2-3 mm vékonyra. Derelyevágóval felszabdaljuk először hosszában 3-4 cm szélességben, majd átlósan, 5-6 cm-es rombusz alakban, végül mindegyik közepére 1-2 cm-s bemetszést teszünk.
3. A kis rombuszokat megformázzuk úgy, hogy kézbe véve a felső sarkát lazán átfordítjuk a résen. Lisztezett deszkára, vagy tálcára tesszük, közben olajat melegítünk a tűzhelyen.
4. Egyesével belerakosgatjuk a közepesen forró olajba, közben megforgatjuk, hogy egyenletesen aranysárga színűre süljön. Vigyázzunk, az olaj ne legyen túl forró, mert akkor gyorsan megég.
5. Szedjük papírszalvétára, ami leitatja a fölösleges olajat.
Tálaljuk porcukorral megszórva, lekvárt, csokiöntetet is kínálhatunk hozzá.
1. Kis lángon összemelegítjük a hozzávalókat, de nem forraljuk. 2. Kevés hűtés után mehet a sütire!
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A vajat a cukorral jól kihabosítjuk. 2. A száraz alapanyagokat összekeverjük, azaz a mandulalisztet a sütőporral, vaníliával és a fahéjjal összekeverjük. 3. A felvert tojást a...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tejet langyosítsuk fel, adjunk hozzá egy evőkanál cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt. A többi hozzávalót tegyük egy tálba, majd öntsük rá a felfuttatott élesztőt, keverj...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: Nehéz40 dkg lisztből fél csomag sütőporral, 12 dkg zsírral, 12 dkg cukorral, 1 tojással és annyi tejföllel, hogy jól gyúrható tészta legyen, tésztát készítünk. 3 részre osztjuk, és eg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű