30 dkg liszt,
10 dkg porcukor,
17 dkg vaj vagy margarin,
1/2 csomag sütőpor,
2 tojás sárgája,
2-3 evőkanál főzőtejszín, tejföl vagy tej.
A töltelékhez
25 dkg darált mák, v. dió
10 dkg liszt,
20 dkg porcukor,
1/2 csomag sütőpor,
10 dkg olvasztott vaj vagy margarin,
1 citrom reszelt héja (kihagyható),
1 kávéskanál vaníliakivonat (kihagyható),
2 dl tej,
2 tojás fehérje (felverve habnak).
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk (A lisztben elmorzsoltam a margarint majd hozzá adtam a sütőport , cukrot és a 2 tojássárgáját és összegyúrtam annyi tejjel, hogy jól formázható legyen).
A töltelékhez a darált mákot, a lisztet, a cukrot, a sütőport, a citromhéjat elkeverjük. Hozzáadjuk a vaníliát, az olvasztott vajat és a tejet. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a mákos krémbe forgatjuk.
A tésztát kettéosztjuk és egy-egy tepsi méretű lapot nyújtunk. (ha szakad a tészta, előtte tedd hűtőbe 1-2 órára és utána dolgozzál vele lisztes felületen!)
Vajjal kikent és lisztezett tepsibe simítjuk az egyik lapot, ráöntjük a tölteléket és befedjük a másik lappal.
180-200 fokra melegített sütőben sütjük. Forró sütőben először magas hőfokon 15 percig, majd picit lejjebb állítva a hőt, folytatjuk a sütést . 15- 20 percig, közben fogvájóval ellenőrizhetjük, hogy a töltelék is átsült-e.
25 x 35 cm tepsihez
A tojásokat, a csipet sóval és a nyírfacukorral – egy elektromos habverő segítségével – fehéredésig kikeverjük. Amikor felhabosodik, hozzáadjuk a darált mandulát, a kókuszreszelék...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A túrót keverd ki a vajjal, add hozzá a cukrot, a sót, a lisztet és a sütőport. Tetszés szerint ízesítheted vaníliaaromával, vagy fahéjjal. 2. A tésztát gyúrd össze, formázz be...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tejet meglangyosítjuk és egy teáskanál cukorral elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Pár percig hagyjuk, míg az élesztő felfut. Addig a dagasztógép (vagy kenyérsütőgép)...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű