Piskóta (30x20 cm-es 5 cm magas kivehető aljú tepsi, vagy kapcsos tortaforma):
3 db tojás,
18 dkg porcukor,
15 dkg liszt+2 evőkanál keserű kakaópor,
1/2 cs. sütőpor,
1 cs. vaníliás cukor,
0,75 dl langyos víz,
0,75 dl étolaj.
Kávékrém (a töltött Albert keksz receptje alapján):
3 dl hideg tej,
3 evőkanál liszt,
3 evőkanál keserű kakaó,
1 csomag főzős csokipuding,
2,5 dl lefőzött kávé (kedvenc reggeli kávénkból egy négy személyes adag)
20 dkg kristálycukor,
25 dkg Liga margarin (azért Liga, mert attól keményebb lesz a krém, ha nincs, a Ráma is jó.)
rumkivonat ízlés szerint,
kb. 15-20 db babapiskóta.
Kapucsínó hab:
Az előző kávékrém fele,
2x250 gr mascarpone krém,
3 dl teszínből vert tejszínhab.
1 csomag zselatin+0,5 dl tej
Piskóta:
A tojások sárgáját habosra verjük a porcukorral, vaníliás cukorral. Hozzákeverjük felváltva a vizet és az étolajat kortyonként.
A tojásfehérjéket csipet sóval keményre felverjük.
A sütőporral együtt átszitált kakaós lisztet 2-3 adagban lazán a sárga krémhez keverjük, majd a fehérjehabot is beleforgatjuk.
Kizsírozott, lisztezett tortaformába önjük. (Csak a tortaforma alját kell zsírozni, lisztezni.)
A sütőt előmelegítjük közepesen melegre (170 C fok). Tűpróbáig sütjük. Kihűtjük, majd visszahelyezzük a tepsibe. Kb. 5 cm magas három rétegű alufólia csíkot rakunk köré, hogy ne ragadjon a krém a tepsihez.
Kávékrém:
A hideg tejben csomómentesre keverem a lisztet, kakaót és a pudingport.
A forró kávét pudingfőző edénybe öntöm, tűzre teszem és kavargatva feloldom benne a kristálycukrot. Hagyom felforrni, és belefőzöm a tejben elkevert anyagokat, közben kavargatom állandóan, mint a pudingot. Ha besűrűsödött, leveszem a tűzről és a hideg margarint közé keverem 4-5 adagban, mindig egy szeletet egyszerre. Amikor a felolvadt margarin elkeveredett a pudingba, jöhet a következő szelet.
A kávékrém felét rákenjük a tepsiben előkészített kakaós piskótára, majd beborítjuk szorosan egymás mellé rakott babapiskótával.
Kapucsínó hab:
3 dl tejszínből kemény habot verünk.
A maradék fél adag kévékrémhez tesszük a két doboz mascarpóne krémsajtot és habverővel sima eleggyé keverjük. Ha nem elég édes, 2-3 evőkanál porcukorral ízlés szerint ízesítjük.
A zselatint elkeverjük a tejben, melegítve teljesen feloldjuk, majd langyosra hűtve a kávés sajtkrémhez adjuk. A végén közé keverjük a tejszínhab 2/3-át és befedjük vele a piskótákat.
A maradék tejszínhabbal tetszés szerint díszíthetjük a tetejét.
A piskótához az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vizet, olajat, majd a sütőporos lisztet. Kapcsos tortaforma alját papírral béleljük, beleöntjük a masszát,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kekszet egy késes aprítóval morzsásra aprítjuk, összekeverjük az olvasztott vajjal, azután egy 18 cm - es kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk. A töltelék hozzávalóit egy kézi h...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézPiskóta készítése: A négy egész tojást és a cukrot elektromos habverővel legalább öt percig keverjük maximális fokozaton, majd beleforgatjuk a liszttel elkevert kakaót. Papírral...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat ketté választjuk, a tojássárgához hozzáadjuk a kristálycukrot és fehérre keverjük. Ezután a sütőporral elkevert, átszitált lisztet, valamint a kakaóport hozzá adjuk. A...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű