A zárójelben 1 kg liszthez való mennyiségek szerepelnek.
60 dkg liszt (1 kg)
25 dkg margarin (38 dkg)
1 evőkanál zsír (1 és ½ evőkanál)
2,5 dkg, élesztő (5 dkg)
1,5 dl tej
1 kk cukor
10 dkg tömlős tejszínes sajtkrém
2 tojás (3 tojás)
1 csapott evőkanál só (1 és ½ evőkanál)
1-2 evőkanál tejföl, vagy kefír,
tetejére 1 tojás, reszelt sajt.
A tejet és a cukrot meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt, megvárom míg habosra felfut.
Addig egy nagy tálba kimérem a lisztet, a többi hozzávalót is belerakom. Sót, zsiradékot, tejszínkrémsajtot, 2 egész tojást, majd a felfuttatott élesztőt is.
Összegyúrom, annyi tejfölt, vagy kefírt teszek hozzá kanalanként, hogy közepes keménységű tésztát kapjak. Gyúrom, gyúrom tovább…
Amikor már szép sima a tészta, elválik a tál aljától, meg a kezemre sem tapad már, na akkor jó. Megszórom a tetejét liszttel, letakarom a tálat és kelni hagyom, legalább duplájára (max.1 óra).
Ha megkelt, gyúrótáblán jól átgyúrom, kb. ujjnyi vastagságúra nyújtom, kés élével finoman húzogatva berácsozom, kiszaggatom, majd egy széles pengéjű kés segítségével minden pogácsa oldalát megsöndörgetem, hogy csinosabb, magasabb legyen.
Kizsírozott tepsire rakom, tetejét tojással megkenem, reszelt sajttal megszórom. Így elkészítve még a tepsiben kelesztem 15-20 percig, addig a sütőt előmelegítem. Közepes tűznél (180 C fok) aranybarnára sütöm.
A margarint felolvasztjuk, megdinszteljük az apróra vágott hagymát és a bacont. Ezután hozzátesszük az apróra vágott csirkemellet, fűszerezzük, és jól átforgatjuk, kissé le is süth...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEzeket összekeverve gőzön sűrűre főzzük, utána belekeverünk 6 dkg reszelt sajtot, kihűtjük. Ezt követően 10 dkg puhított vajat kikeverünk és kanalanként a sajtkrémhez keverjük....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűToltelek; 1konzerc kukorica 1zomlos sajt 4ek.tejfol 20dkg sonka 1lilahagyma(kockazva) De mehet bele virsli,kolbasz,barmi ami van a hutoben ?
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA puhára főtt és kihűlt csülköt húsdarálón ledaráljuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt (nem szükséges futtatni). Hozzáadjuk a ledarált csülköt, a sót, a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű