menu

Családireceptkönyv.hu

Csöröge, a csodafánk


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
1 dl tejföl
1 csapott evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás porcukor
1 evőkanál rum
3 tojássárga
csipet só
olaj a sütéshez

Valamint:

10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
lekvár a tálaláshoz

Elkészítés:


A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót, alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, a rumot és az olvasztott, de már nem forró vajat. Alaposan összedolgozzuk, inkább lágyabb tésztát kell kapnunk. Fóliába csomagoljuk, és 15 percet hűtőben pihentetjük.

Ezután lisztezett munkafelületen a tésztát vékonyra nyújtjuk, rombuszokra vágjuk, mindegyik közepét hosszában is bemetsszük. A tészták egyik sarkát átdugjuk a hasítékon, és áthúzzuk, hogy elnyerje jellegzetes formáját.

Egy nagyobb edényben olajat melegítünk, ha jó forró, akkor a fánkokat kisebb adagokban megsütjük, ha szép piros az egyik oldala, akkor átfordítjuk. A megsült, aranybarna forgácsfánkokat szűrőkanállal alaposan lecsepegtetjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

A fánkok megszórásához a porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, ezzel hintjük meg a csörögét, majd azon melegében lekvárral tálaljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


A fánk tésztájába mindenképpen tegyünk egy kevés alkoholt, legjobb az illatos rum. Az alkoholtól könnyedebb, levegősebb lesz a tészta, és nem szívja meg magát zsiradékkal.
Nagyon fontos a tészta rövid pihentetése: ha 15-20 percet hűtőben állni hagyjuk, sokkal jobban tudunk dolgozni majd a tésztával, ropogósabb, levegősebb lesz.
Ahhoz, hogy könnyen és gyorsan süljön a tészta, elég forró olajban kell sütnünk a fánkokat, így egyrészt nem szívják meg magukat zsiradékkal, hanem a felületük rögtön sül, másrészt nem szabad hosszan sütni, mert akkor kiszáradnak, így duplán fontos a jó forró olaj. Úgy ellenőrizhetjük, hogy megfelelő-e a forrósága, hogy egy kis darabka tésztát lecsippentve és az olajba dobva azonnal sisteregve sülni kezd...
Kisebb adagokban süssük a fánkokat, mert ha egyszerre túl sokat teszünk bele, akkor visszahűti az olajat, és nem fog olyan szépen sülni... 3-4 darab mehet egyszerre, úgyis gyorsan sülnek!

Csöröge, a csodafánk

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Italok, Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Őszibarack
Őszibarack

A tésztához a tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a margarint a jel jól kidolgozzuk, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet is. Apró gombócokat formálunk belőle (kb. na...

Elkészítési idő: 1,5-2 óra
Nehézség: Könnyű
share
HÓLABDA VII.
HÓLABDA VII.

Elkészítés: A lisztet, a porcukrot a tojások sárgáját, a sütőport, a citromlevet és a vajat összedolgozzuk, késhegynyi vastagságúra kisodorjuk, és kisméretű szaggatóval kiszúrjuk....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ági
Fűszeres Karácsonyi Keksz (HAGYOMÁNYOS)
Fűszeres Karácsonyi Keksz (HAGYOMÁNYOS)

A csokoládét kis darabokra vágjuk, a narancshéjat felkockázzuk. A lisztet elkeverjük a cukorral, a sütőporral, a a sóval, a csokikockákkal, és a narancshéjjal, majd hozzá adjuk a...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Cappuccino krémes keksztekercs
Cappuccino krémes keksztekercs

A tésztához valókat egy tálba tesszük, és jól összedolgozzuk. A töltelékhez a porcukrot a cappuccino porral jól összeforgatjuk, majd a vajjal habosra keverjük. A kakaós masszát k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk