Családireceptkönyv.hu

Csöröge, a csodafánk


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
1 dl tejföl
1 csapott evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás porcukor
1 evőkanál rum
3 tojássárga
csipet só
olaj a sütéshez

Valamint:

10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
lekvár a tálaláshoz

Elkészítés:


A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót, alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, a rumot és az olvasztott, de már nem forró vajat. Alaposan összedolgozzuk, inkább lágyabb tésztát kell kapnunk. Fóliába csomagoljuk, és 15 percet hűtőben pihentetjük.

Ezután lisztezett munkafelületen a tésztát vékonyra nyújtjuk, rombuszokra vágjuk, mindegyik közepét hosszában is bemetsszük. A tészták egyik sarkát átdugjuk a hasítékon, és áthúzzuk, hogy elnyerje jellegzetes formáját.

Egy nagyobb edényben olajat melegítünk, ha jó forró, akkor a fánkokat kisebb adagokban megsütjük, ha szép piros az egyik oldala, akkor átfordítjuk. A megsült, aranybarna forgácsfánkokat szűrőkanállal alaposan lecsepegtetjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

A fánkok megszórásához a porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, ezzel hintjük meg a csörögét, majd azon melegében lekvárral tálaljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


A fánk tésztájába mindenképpen tegyünk egy kevés alkoholt, legjobb az illatos rum. Az alkoholtól könnyedebb, levegősebb lesz a tészta, és nem szívja meg magát zsiradékkal.
Nagyon fontos a tészta rövid pihentetése: ha 15-20 percet hűtőben állni hagyjuk, sokkal jobban tudunk dolgozni majd a tésztával, ropogósabb, levegősebb lesz.
Ahhoz, hogy könnyen és gyorsan süljön a tészta, elég forró olajban kell sütnünk a fánkokat, így egyrészt nem szívják meg magukat zsiradékkal, hanem a felületük rögtön sül, másrészt nem szabad hosszan sütni, mert akkor kiszáradnak, így duplán fontos a jó forró olaj. Úgy ellenőrizhetjük, hogy megfelelő-e a forrósága, hogy egy kis darabka tésztát lecsippentve és az olajba dobva azonnal sisteregve sülni kezd...
Kisebb adagokban süssük a fánkokat, mert ha egyszerre túl sokat teszünk bele, akkor visszahűti az olajat, és nem fog olyan szépen sülni... 3-4 darab mehet egyszerre, úgyis gyorsan sülnek!

Csöröge, a csodafánk

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Italok, Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Fűszeres, mézes keksz
Fűszeres, mézes keksz

Egy elektromos kézikeverővel a szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a tojással és a mézzel. Hozzáadjuk a fűszereket: fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot és egy kevés frissen őrölt bo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Sacko
Amerikai áfonyás fánk
Amerikai áfonyás fánk

Egy tálban először keverjük el a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a tojást, a joghurthoz, a vanília kivonatot és öntsük bele a lisztes keverékbe. Dolgozzuk jól el, és keverjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Töltött zsemle
Töltött zsemle

A zsemléket kettévágjuk, kiszedjük a belsejét. Az üres zsemlék alsó felét cukrozott tejben megforgatjuk, és kivajazott tepsibe tesszük. A zsemle belsejét a túróval összekeverjük,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk