Családireceptkönyv.hu

Kelt kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



30 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
3 dl tej
5 dkg cukor
2 dkg élesztő
2 db tojássárgája
1 csipet só
3 dkg sertészsír
3 dkg vaj
1 db tojásfehérje (a kenéshez)

A mákos töltelékhez

20 dkg mák (darált)
12 dkg porcukor
1 dl tej
1 csomag vaníliás cukor (vagy 1 kk vanília aroma)
1 marék mazsola (beáztatott)
fahéj ízlés szerint (őrölt)
1 nagy db alma (reszelt)

A túrós töltelékhez

25 dkg tehéntúró (áttört)
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1.5 ek tejföl
1 db tojássárgája
2 evőkanál búzadara
1 marék mazsola (beáztatott)

Elkészítés:


4 főre


1 dl langyos tejjel, 1 dkg cukorral, 2 dkg élesztővel és
1 ek liszttel kovászt készítünk.
2 tojássárgáját 4 dkg cukorral jól kikeverünk, hozzáöntünk
2 dl langyos tejet, és egy csipetnyi sót szórunk bele.
A kétféle lisztet átszitáljuk, összekeverjük, fakanállal
összedolgozzuk a kovásszal és a tojásos keverékkel.
A zsírt és a vajat összeolvasztjuk, langyosra hűtve apránként
belekeverjük a tésztába.
Fakanállal vagy dagasztóval jól kidolgozzuk. (Én a kenyérsütő
gépben szoktam dagasztani és keleszteni.)
A mákos és a túrós tölteléket addig el tudjuk készíteni,
amíg a tésztánk kel. Ez kb. 1 óra.
A darált mákra ráöntjük a forró tejet, belekeverjük a
többi hozzávalót és félretesszük.
A túrót áttörjük, és összekeverjük a többi hozzávalóval.
Felhasználásig a hűtőbe tesszük.
A tésztát két cipóra osztjuk. Négyzet alakúra kinyújtjuk.
(A négyzet oldala olyan hosszú legyen, mint a tepsink mérete.)
Rárakjuk a tésztára a mákos tölteléket, egyenletesen elsimítjuk,
feltekerjük óvatosan és nem túl szorosan, majd a kizsírozott tepsibe rakjuk.
A túrósat is hasonlóan készítjük.
Mindkét kalácsot megkenjük felvert tojásfehérjével,
néhányszor villával a tetejét megszurkáljuk, és 20-30 percig
a tepsiben pihentetjük.
Előmelegített sütőben először 200 fokon sütjük kb 10 percig,
utána 180 fokon még 30 percig.
A 40 perc elteltével kivesszük a sütőből, még ilyen forró
állapotban átkenjük vizes ecsettel vagy kenőtollal, letakarjuk
konyharuhával, és rövid pihentetés után szeletelhető.

sütési hőfok: 200°C

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Tepertős pogácsa
Tepertős pogácsa

Az összetevőket gyúrjuk simára, majd tegyük hűtőbe, pár órára, vagy akár egész éjszakára. Ezután gyúrjuk át, és nyújtsuk ki, késsel rácsozzuk, be a tetejét majd szúrjuk ki, és egés...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
38. Gyümölcskenyér
38. Gyümölcskenyér

Élesztő fut. Keverjük össze a mandulát a kandírozott gyümölcsökkel és a mazsolával, adjuk hozzá az 5 ek vizet, narancslevet vagy rumot, és hagyjuk állni. Legjobb, ha ezt már előz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Túrós batyu
Túrós batyu

Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, amelybe előzőleg 1 kávéskanálnyi cukrot kevertünk el. A szobahőmérsékletű lisztben elkeverjük a sót, a maradék cukrot, hozzáadjuk a t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk