30 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
3 dl tej
5 dkg cukor
2 dkg élesztő
2 db tojássárgája
1 csipet só
3 dkg sertészsír
3 dkg vaj
1 db tojásfehérje (a kenéshez)
A mákos töltelékhez
20 dkg mák (darált)
12 dkg porcukor
1 dl tej
1 csomag vaníliás cukor (vagy 1 kk vanília aroma)
1 marék mazsola (beáztatott)
fahéj ízlés szerint (őrölt)
1 nagy db alma (reszelt)
A túrós töltelékhez
25 dkg tehéntúró (áttört)
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1.5 ek tejföl
1 db tojássárgája
2 evőkanál búzadara
1 marék mazsola (beáztatott)
4 főre
1 dl langyos tejjel, 1 dkg cukorral, 2 dkg élesztővel és
1 ek liszttel kovászt készítünk.
2 tojássárgáját 4 dkg cukorral jól kikeverünk, hozzáöntünk
2 dl langyos tejet, és egy csipetnyi sót szórunk bele.
A kétféle lisztet átszitáljuk, összekeverjük, fakanállal
összedolgozzuk a kovásszal és a tojásos keverékkel.
A zsírt és a vajat összeolvasztjuk, langyosra hűtve apránként
belekeverjük a tésztába.
Fakanállal vagy dagasztóval jól kidolgozzuk. (Én a kenyérsütő
gépben szoktam dagasztani és keleszteni.)
A mákos és a túrós tölteléket addig el tudjuk készíteni,
amíg a tésztánk kel. Ez kb. 1 óra.
A darált mákra ráöntjük a forró tejet, belekeverjük a
többi hozzávalót és félretesszük.
A túrót áttörjük, és összekeverjük a többi hozzávalóval.
Felhasználásig a hűtőbe tesszük.
A tésztát két cipóra osztjuk. Négyzet alakúra kinyújtjuk.
(A négyzet oldala olyan hosszú legyen, mint a tepsink mérete.)
Rárakjuk a tésztára a mákos tölteléket, egyenletesen elsimítjuk,
feltekerjük óvatosan és nem túl szorosan, majd a kizsírozott tepsibe rakjuk.
A túrósat is hasonlóan készítjük.
Mindkét kalácsot megkenjük felvert tojásfehérjével,
néhányszor villával a tetejét megszurkáljuk, és 20-30 percig
a tepsiben pihentetjük.
Előmelegített sütőben először 200 fokon sütjük kb 10 percig,
utána 180 fokon még 30 percig.
A 40 perc elteltével kivesszük a sütőből, még ilyen forró
állapotban átkenjük vizes ecsettel vagy kenőtollal, letakarjuk
konyharuhával, és rövid pihentetés után szeletelhető.
sütési hőfok: 200°C
Alapja kalácstészta, így itt is figyelni kell arra, hogy ne legyen forró a tej, szitáljuk át a lisztet, és tartsuk be a kelesztési időket. Formázása viszonylag egyszerű: a tészta f...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg! Az éles...
Elkészítési idő: 1 nap Nehézség: NehézHa az összes tésztadarabot megtöltöttük, és becsomagoltuk, akkor egyenként ovális alakúra nyújtjuk (kb. 14 cm hosszú, 8 cm széles), vigyázva, hogy a töltelék ne jöjjön ki belőle ny...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd beletesszük az élesztőt és felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, a vajat, hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd összegyú...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes