40 dkg sima liszt
2 dkg friss élesztő
1 dl langyos tej
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
5 dkg kristálycukor
4 db tojássárgája
2-4 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
15 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
4 db tojásfehérje
20 dkg darált dió
1db citrom reszelt héja
A tészta lekenéséhez:
1 db felvert tojás
és meggy
A tésztához a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 csipet cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a cukorral, 1 kanál tejfölben elkevert tojássárgájával, hozzáadjuk a vajat, majd a felfuttatott élesztőt a tejjel, végül annyi tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Nem kell keleszteni, csak addig tesszük félre letakarva, amíg elkészítjük a tölteléket.
A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, tovább verjük, hogy jó kemény legyen. Belekeverjük a darált diót és a reszelt citrom héját is
A magozott meggyet lecsöpögtetjük.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk mind a hármat.
Megkenjük lekvárral, a széleit megszórjuk zsemlemorzsával majd a szélére szépen sorba rásorakoztatjuk a meggyszemeket
Ezt a részt feltekerjük a meggyel mindkét oldalon úgy, hogy középen maradjon egy kis rés
Mind a három kinyújtott lappal ezt csináljuk.
A rudakat sütőpapíros tepsire tesszük egymás mellé (kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben megkelnek egy picit). A résekbe töltjük a diós tölteléket, a kimaradó tésztafelületeket pedig megkenjük a felvert tojással.
Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 12-14 perc alatt megsütjük.Vigyázat, a sütési idő sütőtől is függ!!
Ha kihűlt, szépen szeletelhető!
-A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipet só hozzáadásával. -A tojássárgákat, és a cukrot habosra keverjük. -A cukros sárgájához hozzáadjuk a li...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt melegítsd elő 180 °C-ra. Közben lesz időd összeállítani a tésztát és a krémet is. A kosárkák tésztájához keverd össze először a kókuszlisztet, zabkorpát és a fehérjeport, m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűegy nagy tepsit 30x40 sütőpapirral kibéleljük -a tojásfehérjét felverjük az 5 dkg cukorral kemény habbá -a sárgáját a 3 dkg cukorral habositjuk,majd bele az étolaj -lazán elkeve...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Nehéz1. A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsolom, majd a sóval és a tejföllel gyors mozdulatokkal összegyúrom. Három részre osztom, gömbölyűvé gyúrom, majd letakarom és 15-20 per...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű