40 dkg sima liszt
2 dkg friss élesztő
1 dl langyos tej
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
5 dkg kristálycukor
4 db tojássárgája
2-4 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
15 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
4 db tojásfehérje
20 dkg darált dió
1db citrom reszelt héja
A tészta lekenéséhez:
1 db felvert tojás
és meggy
A tésztához a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 csipet cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a cukorral, 1 kanál tejfölben elkevert tojássárgájával, hozzáadjuk a vajat, majd a felfuttatott élesztőt a tejjel, végül annyi tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Nem kell keleszteni, csak addig tesszük félre letakarva, amíg elkészítjük a tölteléket.
A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, tovább verjük, hogy jó kemény legyen. Belekeverjük a darált diót és a reszelt citrom héját is
A magozott meggyet lecsöpögtetjük.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk mind a hármat.
Megkenjük lekvárral, a széleit megszórjuk zsemlemorzsával majd a szélére szépen sorba rásorakoztatjuk a meggyszemeket
Ezt a részt feltekerjük a meggyel mindkét oldalon úgy, hogy középen maradjon egy kis rés
Mind a három kinyújtott lappal ezt csináljuk.
A rudakat sütőpapíros tepsire tesszük egymás mellé (kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben megkelnek egy picit). A résekbe töltjük a diós tölteléket, a kimaradó tésztafelületeket pedig megkenjük a felvert tojással.
Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 12-14 perc alatt megsütjük.Vigyázat, a sütési idő sütőtől is függ!!
Ha kihűlt, szépen szeletelhető!
A sütőt előmelegítjük 120 fokra légkeverés nélkül, alsó-felő mód (légkeveréssel 100 fok) és két nagy méretű, lapos tepsire jó minőségű sütőpapírt vagy szilikonlapot terítünk. Az eg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lekvárt habosra keverjük a margarinnal és a tojásokkal, majd fokozatosan hozzáadjuk a többi hozzávalót, végül beleforgatjuk a tört csokoládét és a meggyet. Ha nagyon sűrű még né...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KözepesElőző este elkészítjük a kovászt. A liszthez hozzáadjuk az élesztőt, a vizet vagy tejsavót és lágy kovászt készítünk, amit letakarva, langyos helyen (20-22 C fok) 8-12 órát hagyunk...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA száraz anyagokkal összemorzsoljuk a vajat, vagy zsírt, majd beleütjük a tojást, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Visszatesszük a hűtőb...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Nehéz