menu

Családireceptkönyv.hu

Egyensúlytészta


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


25 dkg zsiradék (vajjal a legfinomabb)
25 dkg liszt
25 dkg porcukor
25 dkg tojás (héjával együtt mérhető)
gyümölcsök (meggy, cseresznye, barackok - télen jó a befőtt is)
1 citrom héja
1 narancs héja
őrölt fahéj
opcionálisan banán, mazsola, dió, mandula
kakaópor 1-2 kanál (már ha barna tésztát akarunk - bár én ezt a sütővel is meg tudom oldani -:)
sütőpor
vaníliáscukor

Elkészítés:


A lisztet, sütőport, vaníliáscukrot szárazon összekever
A szobahőmérsékletű vajat és a tojássárgáját a cukorral habosra kever
Tojásfehérje csipet sóval habosra kever (tisztára mosott habverővel, mert a zsiradéktól nem verődik fel a fehérje!)
A fehérjehabot 2-3 adagban óvatosan hozzáforgatjuk keverőkanállal (a robotgép összetöri!) a vajas sárgájához úgy, hogy a tetejére mindig szórunk lisztet.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, jó sűrűn megszórjuk a gyümölcsökkel és 190 fokos EM sütőbe 20-25-30 perc alatt megsütjük )tűpróba!)
A tepsit a sütőbl kivéve 20-15 percig pihentetjük, ekkor rácsra kifordítjuk a süteményt és hagyjuk kihúlni (kb 1 óra). Ezután szeletelhető.

Trükkök, tippek, praktikák:


Azonos mennyiségű tojás, liszt, cukor és zsiradék (vaj, margarin, zsír, olaj)
Kis szódabikarbóna lazítja tésztát
Dió, mandula, mogyoró is mehet bele a LISZT rovására
A ZSIRADÉK rovására mehet bele tejföl, joghurt, krémsajt
1-2 banán a tésztát nedvesebbé teszi, nehezebben szárad ki. A banán súlyának fele a LISZT rovására, másik fele pluszban mehet.
SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ anyagokkal dolgozzunk!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: ani44
Créme Brulée
Créme Brulée

"Égetett krém", azaz tejszínes-tojásos vaníliakrém roppanós karamelltetővel. Créme Brulée A sütőt 150 fokra melegítjük. Tepsibe vagy lábasba annyi forró vizet öntünk, hogy a...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pozsonyi kifli
Pozsonyi kifli

Gyors mozdulattal a lisztbe morzsoljuk a vajat +a zsirt -belemorzsoljuk az élesztőt + tejet ,cukrot -2 tojást ...az egészet eldolgozzuk -amig a tölteléket készitjük a tésztát...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Macaron (csokis, erdei gyümölcsös)
Macaron (csokis, erdei gyümölcsös)

A mandulát először magában, majd a porcukorral és a kakaóval összekeverve, 4-5 kanalanként újra ledaráljuk. Átszitáljuk, és ha maradtak benne nagyobb darabok, ismét aprítjuk. A toj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Fánk - Farsangi fánk
Fánk - Farsangi fánk

1. Kevés liszttel, kb. 1/2 dl tejjel, kanálnyi porcukorral összekeverjük az élesztőt és langyos helyen megkelesztjük. 2. A vajat kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tojássár...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk