menu

Családireceptkönyv.hu

Egyensúlytészta


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


25 dkg zsiradék (vajjal a legfinomabb)
25 dkg liszt
25 dkg porcukor
25 dkg tojás (héjával együtt mérhető)
gyümölcsök (meggy, cseresznye, barackok - télen jó a befőtt is)
1 citrom héja
1 narancs héja
őrölt fahéj
opcionálisan banán, mazsola, dió, mandula
kakaópor 1-2 kanál (már ha barna tésztát akarunk - bár én ezt a sütővel is meg tudom oldani -:)
sütőpor
vaníliáscukor

Elkészítés:


A lisztet, sütőport, vaníliáscukrot szárazon összekever
A szobahőmérsékletű vajat és a tojássárgáját a cukorral habosra kever
Tojásfehérje csipet sóval habosra kever (tisztára mosott habverővel, mert a zsiradéktól nem verődik fel a fehérje!)
A fehérjehabot 2-3 adagban óvatosan hozzáforgatjuk keverőkanállal (a robotgép összetöri!) a vajas sárgájához úgy, hogy a tetejére mindig szórunk lisztet.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, jó sűrűn megszórjuk a gyümölcsökkel és 190 fokos EM sütőbe 20-25-30 perc alatt megsütjük )tűpróba!)
A tepsit a sütőbl kivéve 20-15 percig pihentetjük, ekkor rácsra kifordítjuk a süteményt és hagyjuk kihúlni (kb 1 óra). Ezután szeletelhető.

Trükkök, tippek, praktikák:


Azonos mennyiségű tojás, liszt, cukor és zsiradék (vaj, margarin, zsír, olaj)
Kis szódabikarbóna lazítja tésztát
Dió, mandula, mogyoró is mehet bele a LISZT rovására
A ZSIRADÉK rovására mehet bele tejföl, joghurt, krémsajt
1-2 banán a tésztát nedvesebbé teszi, nehezebben szárad ki. A banán súlyának fele a LISZT rovására, másik fele pluszban mehet.
SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ anyagokkal dolgozzunk!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Negyedórás almafánk
Negyedórás almafánk

Keverjük össze a lisztet, sütőport, fahéjat, sót, cukrot, majd mehet hozzá a tojást és a reszelt alma. Ha már masszív palacsintatésztára hasonlító tésztát kaptál, takard le a tála...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Erika
4 gyümölcsös, sütésmentes joghurttorta
4 gyümölcsös, sütésmentes joghurttorta

A tejszínt verd kemény habbá, majd óvatosan keverd bele a cukrot. A zselatint pici vízben lassú tűzön olvaszd fel, majd adagold bele a joghurtot. Végül óvatosan keverd hozzá a t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Sacko
Kókuszos habcsók
Kókuszos habcsók

Forralj fel egy fazék vizet, és a gőz felett verj kemény habot a tojásfehérjéből és a porcukorból. Óvatosan forgasd bele a kókuszreszeléket, nehogy megtörjön a hab, aztán kanalazd...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Diós birsalmás tekercs
Diós birsalmás tekercs

A tészta hozzávalóiból lágyabb, selymes tésztát dagasztottam. Összekevertem a nedves hozzávalókat, élesztőt, majd hozzáadtam a lisztet, édesítőt, citromhéjat, végül beledolgoztam a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk