1 liter tej (minimum 2,8%-os)
10 dkg cukor (az édesszájúaknak 20 dkg)
3 tojássárgája
25 dkg darált mák
1 vaníliarúd belseje, vagy vaníliakivonat
10 db kifli
1 db citrom és narancs reszelt héja
1 marék zsemlemorzsa
a tetejére:
felvert tejszínhab mákszórással vagy
vaníliapuding
A kifliket egy centis karikákra vágjuk, tepsibe tesszük, és betesszük a sütőbe egy napra száradni, vagy alacsony (80-90 °C) hőfokon kiszárítjuk.
A tejet a mákkal, a citrom- és narancshéjjal, a vaníliával és a cukorral összeforraljuk. A kész keverék 2/3-át a szikkadt kiflire öntjük, és megvárjuk, hogy beszívja.
A maradék mákos tejet lehűtjük, hozzákeverjük a tojássárgáját, és ezt is a kiflire öntjük.
Egy 26 centis tortaformát kivajazunk, az aljába zsemlemorzsát szórunk, ráöntjük a kiflis keveréket, és 175 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
A kihűlt tortára tejszínhabot nyomunk és mákkal díszítjük. Úgy is nagyon finom, ha hab helyett vaníliapudingot öntünk rá.
1. A tököt puhára sütjük, 200 fokon (kb. másfél óra alatt). Kihűtjük, majd leszedjük a héját, és villával összenyomkodjuk, vagy összeturmixoljuk a belsejét. 2. A vajat a cukrokkal...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tojássárgákat, a búzadarát, a cukrot az 1 l tejben felfőzzük, kihűtjük, majd összedolgozzuk a margarinnal. A tejszínt verjük kemény habbá, majd reszeljünk bele fél tábla étcsoki...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet és a porcukrot beleszitálom egy tálba, majd hozzáadom a görög joghurtot. Alaposan összekeverem. Több részletben óvatos mozdulatokkal hozzádolgozom a habbá vert tojásfehé...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA két csomag pudingport a 2 ek lisztet és a cukrot egy tálba készítem, és apránként elvéve a kimért 5 dl tejből, csomómentesre keverem. A maradék tejet egy edényben melegítem, maj...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz