3 evőkanál olívaolaj
1 fej hagyma
2+2 gerezd fokhagyma
700 g passzírozott paradicsom (passata di pomodoro)
300 g konzerv tonhal
500 g száraz tészta (penne, fusili, farfalle a legjobb)
Só
Bors
3-4 db friss bazsalikomlevél (vagy 1/2 tk. szárított bazsalikom)
A paradicsomos tonhalas tészta egyszerű, gyorsan elkészíthető és nagyon finom olasz tésztaétel. Alig több, mint fél óra alatt kész, és a főzési idő nagy részében nem kell vele foglalkozni, így bármikor egy gyors, de tökéletes vacsora kiváló alapja lehet.
Mégis, a tonhalas tésztának van két titka, amire ha az ember nem figyel, akkor a könnyed, de mégis karakteres mediterrán ízvilág helyett egy ízekkel fölöslegesen agyonzsúfolt és értékelhetetlen borzalom kerül az asztalra.
A tonhalas tészta első titka máris feltárul, és ez maga az egyszerűség.
Mint minden olasz étel, egy igazi mediterrán tonhalas tészta is rendkívül egyszerű. Nem áll másból, csak egy jó sugo di pomodoroból (vagyis paradicsomszószból) és tonhalból. Mégis, az ízek összhangja tökéletessé teszi.
Ehhez először vágd apróra a hagymát és a fokhagyma felét (a receptnél megadott mennyiség szerint 2 gerezdet). Az olívaolajon közepes lángon párold meg a hagymát, amíg éppen elkezd sárgulni, kb. 5 percig. Add hozzá a felaprított fokhagymát, és pirítsd még fél percig.
Add hozzá a passzírozott paradicsomot valamint a maradék két fokhagymagerezdet egészben, és fedő alatt, kis lángon párold fél órát, néha megkeverve.
A passzírozott paradicsomot passata di pomodoro néven lehet konzervben kapni, ha nincs saját készítésű. Ha ezt túl drágának találod, akkor a fele sűrített paradicsommal is helyettesítő, ilyenkor egy kis vízzel engedd fel a szószt.
Nagyjából amikor 10 perce fő a szósz, tegyél fel vizet főni a tésztának. Amikor felforr, sózd és tedd bele a tésztát, főzd meg al dentére, vagyis haraphatóra, ha igazán olasz tonhalas tésztát szeretnél.
Ha a fentiek szerint jársz el, nagyjából egyszerre lesz jó a szósz és a tészta. A paradicsomszósznál nem szentírás a 30 perc, de ennyi idő alatt érnek össze az ízek. Ha hamarabb vagy kicsit később készül el a tészta, az sem baj, a szósz már 20 perc után is finom lesz, és 40 perc sem árt neki.
Vágd apróra a bazsalikomot, add a paradicsomszószhoz, sózd és borsozd ízlés szerint.
Figyelem! Most jön az igazán finom tonhalas tészta második titka!
Amikor minden kész van, szűrd le a tésztát, és húzd le a paradicsomszószt a tűzről. Szűrd le a tonhalkonzervet, és egy villával meglazítva add hozzá a paradicsomszószhoz a még darabos tonhalhúst. Épphogy csak keverd át, hogy átjárja a szósz, de amennyire lehet nagyobb tonhaldarabok is megmaradjanak benne.
Ez az a pont, amit sokszor elrontanak, akár étteremben is a tonhalas tésztánál. Nem kell ugyanis sem agyonkeverni, főzni meg mégúgysem, hiszen nem tonhalturmixos tésztát szeretnénk. A tonhal részben így is szétesik, és átveszi a paradicsomos sugo intenzív ízét. A maradék viszont megmarad darabokban, különösen élvezhetővé téve az ételt.
Keverd össze a leszűrt tésztával, és tálald melegen. A képen bazsalikomlevéllel díszítettem.
Miért nem került sajt a tonhalas tésztára?
A tonhalas tésztát ízlés szerint megszórhatod sajttal, pl. parmezánnal, de mivel ez egy eredeti nemzetközi étel, ezért igyekeztem minél inkább olaszos verziót prezentálni.
Márpedig az olaszok halas tésztához sohasem esznek sajtot.
Az egészet egy tálban, majd később nyűjtódeszkán összegyúrjuk, ha kell, teszünk bele még lisztet. Akkor jó, ha nem ragad, és masszív. Minimum egy órára folpackba csavarva hűtőbe...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA krumplit meghámozom, megmosom és kockára vágom. A hagymát megpucolom és felaprítom, majd az olajon megpirítom. A tűzről lehúzva szórók rá pirospaprikát, borsot és nyomok bele kb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűForrásban lévő sós vízben kezdjük el főzni a penne tésztát. Közben olívaolajon kezdjük el pirítani a felszeletelt fokhagymát. Ha már kellemesen átjárja a konyhát a fokhagyma illa...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűHozzávalók robotgépbe és szaggatás.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű