Családireceptkönyv.hu

Bögrés kapros-túrós lepény


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


négy és fél bögre liszt
- 1 tojás
- 1 bögre langyos tej
- 1 jó púpos evőkanál zsír (szoba hőmérsékletű, enyhén olvadt)
- 1 csomag száraz élesztő
- 2 csapott evőkanál cukor
- 1 csipet só

A kapros túróhoz:
- fél kg túró
- 1 csokor kapor apróra vágva
- 1 kis doboz tejföl
- 2 mokkáskanál só
+ 1 tojás a tészta kenéséhez

Elkészítés:


1. A lisztet kimérjük egy nagyobb műanyag edénybe, majd a mikróban melegítjük szűk egy percig. Ez megrövidíti a kelesztés időtartamát. Persze ez a lépés kihagyható.
2. Ezután a langyos tejben feloldjuk az élesztőt, tulajdonképpen csak elkeverjük, majd a liszthez adjuk az összes többi hozzávalóval egyetemben. Fakanállal elkezdjük összedolgozni. Mikor a tészta összeáll nagyjából, akkor körkörösen haladva, alányúlunk a fakanállal, és megemelgetjük a tésztát, tulajdonképpen aláütögetünk :-) Én így dagasztom, de nem sokáig. Kb. öt perc a munka össze-vissza, amit rászánok. Nem kell tökéletesnek lennie, szépen meg fog kelni.
3. Ezután megszórjuk a tészta tetejét liszttel, és letakarjuk egy konyharuhával.
4. Hagyjuk úgy a kétszeresére kelni.
5. Eközben összekeverjük a kapros túró hozzávalóit.
6. Ha a tészta megkelt, bekapcsoljuk a sütőt 180-200 fokra (ki hogy szokta sütni a kelt tésztákat, én valahol a kettő között).
7. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk (ez enyém 35*40-es), és lisztezett kézzel szépen széthúzogatjuk a tésztát úgy, hogy kitöltse az egész tepsit.
8. A tésztát megkenjük egy felvert tojással, majd egyenletesen eloszlatjuk a túrót is rajta. Aki nagyon túrósra szeretné, nyugodtan másfél-szerezheti a töltelék adagot.
9. Mehet is a sütőbe tűpróbáig. Időt szándékosan nem írok, hiszen minden sütőben másképpen sül a kelt tészta.
Jó étvágyat! :-)

Trükkök, tippek, praktikák:


Már megint egy “Anyukám recept” :-) Szerintem kevés üdítőbb dolog van, mint egy finom, kelt tésztán a frissen összevágott kapor harsány íze, belesülve sós túróba. Nem áll fent a veszély, hogy megmarad egy-egy szelet. Másnapra sem szárad ki egyébként, mikróba téve pedig olyan, mintha akkor keveredett volna ki a sütőből. Próbáljátok ki :-)

Bögrés kapros-túrós lepény

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Dobos Anna
Leveles tészta - mindenre jó + 7 ötlet
Leveles tészta - mindenre jó + 7 ötlet

A lisztet a margarinnal a sóval a vízzel és az ecettel összegyúrunk, tálba rakjuk, és 12 órán át pihentetjük. A pihentetés után kinyújtjuk és tetszés szerinti formában felvágjuk,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
Nagyon diós
Nagyon diós

Elkészítés: A tészta alapanyagait alaposan összedolgozzuk, és 2 órán át pihenni hagyjuk. A töltelékhez a tojássárgáját és cukrot gőz felett kikeverjük (Vigyázzunk, ne érjen bele...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Kriszti féle tejfölös pudingos csoda
Kriszti féle tejfölös pudingos csoda

Tedd a lisztet egy nagyobb tálba, add hozzá a felkockázott vajat, és kezdd el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverd hozzá a porcukrot, a szódabikarbónát és a kakaó...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos Rúd
Sajtos Rúd

Jelenleg itt vagy: Főoldal > Sós sütemények > Sajtos rudak > Sajtos rúd Sajtos rúd Sajtos rúd Beküldve: 2013.01.02. Kategória: Sajtos rudak Küldte: Barna Pap Monika Látták:...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk