négy és fél bögre liszt
- 1 tojás
- 1 bögre langyos tej
- 1 jó púpos evőkanál zsír (szoba hőmérsékletű, enyhén olvadt)
- 1 csomag száraz élesztő
- 2 csapott evőkanál cukor
- 1 csipet só
A kapros túróhoz:
- fél kg túró
- 1 csokor kapor apróra vágva
- 1 kis doboz tejföl
- 2 mokkáskanál só
+ 1 tojás a tészta kenéséhez
1. A lisztet kimérjük egy nagyobb műanyag edénybe, majd a mikróban melegítjük szűk egy percig. Ez megrövidíti a kelesztés időtartamát. Persze ez a lépés kihagyható.
2. Ezután a langyos tejben feloldjuk az élesztőt, tulajdonképpen csak elkeverjük, majd a liszthez adjuk az összes többi hozzávalóval egyetemben. Fakanállal elkezdjük összedolgozni. Mikor a tészta összeáll nagyjából, akkor körkörösen haladva, alányúlunk a fakanállal, és megemelgetjük a tésztát, tulajdonképpen aláütögetünk :-) Én így dagasztom, de nem sokáig. Kb. öt perc a munka össze-vissza, amit rászánok. Nem kell tökéletesnek lennie, szépen meg fog kelni.
3. Ezután megszórjuk a tészta tetejét liszttel, és letakarjuk egy konyharuhával.
4. Hagyjuk úgy a kétszeresére kelni.
5. Eközben összekeverjük a kapros túró hozzávalóit.
6. Ha a tészta megkelt, bekapcsoljuk a sütőt 180-200 fokra (ki hogy szokta sütni a kelt tésztákat, én valahol a kettő között).
7. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk (ez enyém 35*40-es), és lisztezett kézzel szépen széthúzogatjuk a tésztát úgy, hogy kitöltse az egész tepsit.
8. A tésztát megkenjük egy felvert tojással, majd egyenletesen eloszlatjuk a túrót is rajta. Aki nagyon túrósra szeretné, nyugodtan másfél-szerezheti a töltelék adagot.
9. Mehet is a sütőbe tűpróbáig. Időt szándékosan nem írok, hiszen minden sütőben másképpen sül a kelt tészta.
Jó étvágyat! :-)
Már megint egy “Anyukám recept” :-) Szerintem kevés üdítőbb dolog van, mint egy finom, kelt tésztán a frissen összevágott kapor harsány íze, belesülve sós túróba. Nem áll fent a veszély, hogy megmarad egy-egy szelet. Másnapra sem szárad ki egyébként, mikróba téve pedig olyan, mintha akkor keveredett volna ki a sütőből. Próbáljátok ki :-)
A tojások sárgáját a cukorral, a citrom levével és héjával és a puha margarinnal habosra keverjük, majd a fehérjét 3 kanál cukorral kemény habbá verjük. A lisztet összekeverjük a s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet összekeverjük a kétféle cukorral és a sütőporral. Egy másik edénybe a túrót kikeverjük a tejföllel, kevés cukorral. Hozzáadjuk az asztalt áfonyát és a vaníliarudak kika...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKézi mixerrel vagy robotgéppel a túrót és a porcukrot krémesre keverem, fokozatosan adom hozzá a tejet, majd az olajat. 2. Ezután már kézzel dolgozom bele a sütőporral és pici só...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMinden hozzávalót alaposan összedolgozunk. Egy tepsibe kanál segítségével belecsurgatjuk a tésztát, vagy muffin formába adagoljuk. 180-200 fokon 15 perc alatt készre süt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű