Aprítsunk fel egy kis darab gyömbért (előtte jól mossuk meg, vagy hámozzuk meg, de vékonyan) és főzzük meg fél liter vízben fél órán keresztül. Jól édesíthető mézzel.
A gyömbérüdítő elkészítése (2 literhez való adag):
A gyömbért meg kell hámozni, lereszelni, kb. 2 evőkanálnyi legyen, meglocsolni egy citrom levével és beletenni a citrom sárga héját is. Legjobb vékonyan lehámozni a krumplihámozóval. Mindezt beletenni egy 2 literes műanyag palackba, majd hozzá kell adni egy lapos evőkanálnyi sütő- vagy sörélesztőt. Kell még bele 2 evőkanál méz és 20 dkg cukor. (Ez ízlés szerint lehet több vagy kevesebb.) Állítólag édesítőszerrel is jó, de én azt nem próbáltam. Ezután annyi vízzel kell felönteni, hogy a palackban 3-4 ujjnyi hely maradjon a képződő gázoknak. Le kell zárni, és nem túl meleg helyen hagyni, hogy az élesztő dolgozzon, és az ízek összeérjenek. Mi időnként meg is forgatjuk a palackot a jobb homogenizáció érdekében.
Úgy 2 nap múlva már kész, lehet fogyasztani. Felbontáskor vigyázni, mert kipezseg. Érdemes kipróbálni, mert a gyömbérnek sokféle gyógyhatása van, nem beszélve arról, hogy kellemes üdítő ital. A gyömbér és citromhéj darabok a kiöntéskor átkerülhetnek a pohárba, ezért, ha ezt nem akarod, szűrőn keresztül öntsd ki.
A tejszínt felmelegítjük, félretesszük. A kristálycukrot karamellizáljuk, majd levesszük a tűzről és beleöntjük a meleg tejszínt. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett, lankadat...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA sűrített tejet annyi vízzel engedjük föl, amennyi éppen ellepi. Lassú tűzön gyöngyözve főzzük 30 percig. 10 dkg cukorból karamellt készítünk és összekeverjük a tejjel. ha kihült,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejszínt melegítsük forráspontig a tejjel, majd tegyük félre. A cukrot egy magas oldalú lábasban karamellizáljuk. Ha karamellizálódott a cukor, vékony sugárban, folyamatos keveré...
Elkészítési idő: 0,5 óra Nehézség: Könnyű1. A tejszínt habbá verjük és hűtőbe tesszük 2. Egy lábosba öntjük a cukrot, a kakaóport, a vanília aromát, a sót, valamint a vizet. Gyakori kevergetés mellett forralunk rajta egy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű