Családireceptkönyv.hu

Feketeribizli-likőr


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg enyhén túlérett feketeribizli
1 liter tiszta szesz
1 rúd vanília
30 dkg cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)
1 kis rúd fahéj
4-5 szem szegfűszeg
1-2 tok kardamom
diónyi friss gyömbér
egy kis citrom héja, esetleg narancshéj is

Elkészítés:


A feketeribizli nemcsak az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, hanem az egyik legaromásabb is. Érdemes - nagyanyáink nyomdokain haladva - szörpöt, zselét és likőrt is készíteni belőle. A hozzávalókból 2,5-3 liternyi likőr lesz attól függően, milyen erősre keverjük.

Öblítsük le a ribizlit és kézzel (kesztyűvel, mert fog!) kissé nyomkodjuk össze. Töltsük nagy uborkásüvegbe, majd öntsük rá az alkoholt. Szórjuk bele a fűszereket és csavarjuk rá a kupakot. Tegyük olyan helyre, ahol látjuk, és 2-3 héten át naponta rázzuk össze. Szűrjük át olyan konyharuhán, többrétegű gézen, amit másra nem akarunk használni, mert úgy megfogja, hogy szinte reménytelen kimosni belőle a foltot. A visszamaradt ribizlit tegyük vissza az üvegbe, és öntsünk rá 3-4 dl vizet. Hagyjuk egy napig, hogy kimossa belőle az alkoholt, majd szűrjük le, nyomkodjuk ki és öntsük hozzá az alkoholos léhez. Kevés vízzel főzzük sziruppá a cukrot és még azon melegében töltsük a likőrbe. Állítsuk egy hétre a kamrába, hogy kicsit érhessen, majd ízlésünk szerint állítsuk be az erősségét víz hozzáadásával, illetve az édességét cukorsziruppal. Ne csináljuk ragacsosan édesre, inkább a gyümölcsösség domináljon! A hígításával is óvatosan járjunk el. Ha nagyon kevés alkohol marad benne, a beleoldódott pektin és az illóolajok kicsapódhatnak és felhős zaccként lebeghetnek a likőrben. Ha ez mégis megtörtént, kávéfilteren szűrjük át.

Töltsük üvegekbe és érleljük tovább. Pár hét után már fogyasztható, de pár hónap elteltével sokkal harmonikusabb íze lesz.

Tiszta szesz híján semleges ízű pálinkával, pl. almapálinkával is megcsinálhatjuk, de azt nem hígíthatjuk. Ilyenkor a cukrot tegyük bele a leszűrt likőrbe, és pár napig rázogassuk, hogy feloldódjék. Ha szirupot főznénk, nagyon felhígulna, amitől akár meg is romolhat. Érdemes kipróbálni egy részéből a krémlikőrt is. Ehhez az erősebbre hagyott likőrbe jóféle, zsíros tejszínt kell tölteni. Nem csak azért szükséges az erősebb likőr, mert a tejszín hígítja, hanem azért is, mert a benne levő alkohol gátolja a megsavanyodásban.

Feketeribizli-likőr

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Italok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Mentaszörp
Mentaszörp

A mentaleveleket és a citromot alaposan megmostam. A citromot felkarikáztam egy lábosba, hozzáadtam a leveleket és a vizet. Másfél napig állni hagytam a hűtőben lefedve. Hozzáadta...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Csillagánizs likör
Csillagánizs likör

A csillagánizst áztassuk 2 hétre a vodkába, időnként rázzuk föl. Majd szűrjük le, és keverjük össze a sziruppal. Halványsárga színű lesz. Az üveg aljára egy szép csillagánizst t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Fügelevél szörp
Fügelevél szörp

A vízből és a cukorból szirupot főzök, a végén hozzáadom a citromsavat is. Érdemes megkóstolni a szirupot, és ha valaki savanykásabban szereti, adhat még hozzá citromsavat. (Citrom...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Nikcsi83
Levendulás limonádé édesítővel
Levendulás limonádé édesítővel

1 evőkanál szárított levendulavirágot forralj fel 1 dl vízzel, míg a virágok el nem vesztik színüket. A szokásos módon (cukorral vagy anélkül, szénsavasan vagy -mentesen) készítsd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk