A tésztához:
25 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
12 dkg vaj
12 dkg cukor
1 tojássárgája
1 dl tejföl
1/2 citrom reszelt héja és leve
A félig sült tészta tejére:
2-3 evőkanál baracklekvár
A töltelékhez:
3 tojássárgája
50 dkg túró
15 dkg cukor
1/2 citrom reszelt héja és leve (aki nem szereti a citromosat, helyette tegyen vanília aromából pár cseppet vagy vaníliás cukrot)
tehetünk a töltelékbe még mazsolát is, én most mellőztem
A tetejére:
4 tojásfehérje kemény habja
15 dkg porcukor
1 csipet só
1-2 csepp citromlé
2-3 evőkanál baracklekvár
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsiben világosra sütjük, ez kb. 15 perc, míg a tészta teteje megszilárdul. Kivesszük a sütőből, vékonyan lekenjük baracklekvárral, elsimítjuk rajta a túrós tölteléket és a sütőbe visszatéve készre sütjük.
A 4 tojásfehérjét a sóval, a citromlével, a porcukorral kemény habbá verjük és a kész tésztára simítjuk, vagy nyomózsákba töltve rácsokat készítünk 1 cm távolságra egymástól a tészta tetejére. A lekvárt felforrósítjuk, átpasszírozzuk, hogy rost ne maradjon benne. Tortanyomóba töltjük, és a résekbe töltjük. Langyos sütőbe visszatesszük, de csak annyi időre, hogy a hab rászáradjon. A sütő ajtaját egy kicsit támasszuk ki.
1. A hozzávalókat összekeverjük. 2. Forró, bő olajba szaggatunk púpos teáskanálnyi adagokat a tésztából, és aranybarnára sütjük őket. Kb. 4-es fokozaton érdemes sütni, hogy ne égj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű25 dkg réteslisztet alaposan elkeverünk 15 dkg porcukorral, 1 cs sütőporral, csipetnyi sóval. Nagyon alaposan összekeverjük a száraz anyagokat. Egy másik edényben 2 nagy, vagy 3 ki...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojást szétválasztom. A fehérjéhez hozzáadom a sót és ki habosítom, majd kanalánként hozzáadom a cukrot és kemény habbá keverem. A lisztet, sütőport és a szódát összekeverem és b...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tejbe beletesszük a cukrokat. Gyenge tűzön, folytonos keverés közben beleszórjuk a búzadarát. Teljesen sűrűre főzzük. Ezután a grízes masszát egy deszkára öntjük, és vizes kéz...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű